Het hele jaar door worden verse groenten en fruit geoogst. Het voorjaar staat in het teken van aardbeien en asperges, in de zomer zijn de tomaten op hun best en de winter draait om boerenkool. Ook de maand oktober kent zijn typische seizoensgroenten. Ze liggen volop in de schappen. Het ideale moment om de seizoensgroenten van oktober in huis te halen.
Groenten die groeien in ideale omstandigheden en vers geoogst worden, zijn altijd veel lekkerder! Eet je mee met de seizoenen, dan zal je ook merken dat je veel meer afwisseling hebt in je maaltijden. Ze zijn ook nog eens een gezondere en milieuvriendelijke keuze die je smaakpapillen èn portemonnee ten goede komt.
Zodra de herfst in zicht is, zie je de eerste seizoensgroenten van oktober in het groenteschap verschijnen: oranje, groene en gele pompoenen, paddenstoelen in verschillende tinten bruin en knapperige spruitjes zo ver het oog rijken kan. Het zijn dé seizoensgroenten van de maand oktober en ze zijn dan ook echt op hun best. Naast pompoen, paddenstoelen en spruitjes zijn ook aardappels echte seizoenstoppers. Aardappels zijn officieel geen groente, maar ze doen in dit geval toch mee. Bewaar deze groenten op een koele, donkere plek, zoals in de kelder, schuur, bijkeuken of een keukenkastje onderin. Paddenstoelen mogen in de koelkast worden bewaard. Dit zijn alle seizoensgroenten van oktober:
Bloemkool
Courgette
Chinese kool
Knolselderij
Paksoi
Pastinaak
Paprika
Paddenstoelen
Pompoen
Radijs
Rode biet
Rode kool
Sperzieboon
Spitskool
Spruiten
Ui
Tomaat
Venkel
Witlof
Wortel
De pompoen is het boegbeeld van de herfst en is dan ook op z'n best. De smaak is zoet, zonder te overheersen, en je kunt er eindeloos veel kanten mee op. Denk aan herfstige salades en feestelijke rollades, maar ook frisse soepen en volle ovenschotels. Doordat de smaak niet te sterk is, doet pompoen het ook nog eens goed in zoete gerechten, zoals taarten en toetjes.
Naar recept: Pompoen-linzensalade
Naar recept: Pompoenmousse: een heerlijk herfstig dessert
Naar recept: Vegetarische pompoenrollade met cranberry’s en noten
Naar recept: Aziatische pompoensoep
Naar recept: Pompoen ovenschotel
Naar recept: Pompoenstamppot met spekjes en pittige sambaljus
Naar recept: Herfstige nasi goreng met pompoen en spekjes
Ook paddenstoelen krijgen een opleving in de herfst en de smaak is aards, maar ook echt verfijnd. Er zijn verschillende soorten, waarbij de champignon, de kastanjechampignon en de oesterzwam misschien wel de bekendste zijn. Niet zo gek op paddenstoelen omdat ze snel zompig worden? Probeer ze eens in een loeihete koekenpan in milde olie te bakken tot ze bruin en krokant worden. De kans is groot dat je ze dan wél lekker vindt.
Naar recept: Romige pasta met champignons en walnoten
Naar recept: Vegetarische champignon stoofpot
Naar recept: Wellington van champignons en spinazie
Naar recept: Herfstige ovenschotel met paddenstoelen en worst
Naar recept: Vegetarische lasagne met paddenstoelenbolognese
Naar recept: Vega pasteitjes met paddenstoelen, pecan en pompoen
Anders dan de pompoen zijn spruitjes vrij bitter, waardoor veel kinderen ze niet zo lekker vinden. Zonde, want spruitjes zijn supergezond en met de juiste bereiding hoeven ze echt niet zo bitter te zijn. De truc zit ‘m in het garen: hoe langer spruitjes garen, hoe bitterder ze worden. Daarnaast doen spruitjes het erg goed in combinatie met olijfolie, in de koekenpan of op de bakplaat. Zorg dat de spruitjes van gelijke grootte zijn en halveer eventueel grotere exemplaren.
Naar recept: Ovenschotel met spruitjes, pompoen en rode ui
Naar recept: Pastaovenschotel met spruitjes, prei en ham en bladerdeeg
Naar recept: Frittata met aardappel, spekjes en spruitjes
Naar recept: Spruitjessalade met sinaasappel en pecannoten
Naar recept: Kiprollade met zoete aardappelpuree en in bruine boter gebakken spruitjes
Naar recept: Varkenshaas met mangochutney en spruitjes met spek uit de oven
Tot slot nog een rijtje aardappelgerechten, want ook de aardappel behoort tot de seizoensgroenten van oktober. Verse aardappels hebben weinig smaakmakers nodig, maar een rondje in de oven kan nooit kwaad. Voeg een paar takjes rozemarijn en een snufje zeezout toe en er staat een feestmaal op tafel. Ook altijd goed: een klassieke aardappelgratin met kaas of de populaire hasselback aardappels. Liever een meer volledig recept koken? Ga dan voor de Spaanse tortilla, Griekse maaltijdsalade, gepofte aardappels met topping of een good old boerenkoolstamppot.
Naar recept: Gebakken rozemarijn aardappeltjes
Naar recept: Spaanse tortilla met aardappel
Naar recept: Griekse aardappelsalade met feta, rode ui en vegetarische kip
Naar recept: Aardappelgratin maken
Naar recept: Hasselback aardappelen met spekjes, courgette en bietjes
Naar recept: Zalm met rucola-fetakorst en roodschil aardappeltjes
Naar recept: Gepofte aardappels op 3 manieren
Naar recept: Boerenkoolstamppot met worst
Welke groente eet je in welke maand? Iedere maand is er wel een andere seizoensgroente beschikbaar. We geven een makkelijk overzicht.
Van pompoen tot pastinaak en van paddenstoelen tot knolselderij: de herfst is begonnen! Bekijk hier 5 lekkere recepten met herfstgroenten.
Seizoensfruit verschilt van maand tot maand. Ontdek daarom in dit artikel welk seizoensfruit in welke maand verkrijgbaar is!
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van uw e-mailadres
Bevestiging van uw telefoonnummer
Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer