MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Van Frankrijk tot Azië: 22 betaalbare wereldgerechten

Waar je vroeger voor écht Franse of Aziatische kost de grens over moest, is dat nu wel anders: je vindt steeds meer invloeden uit verschillende landen verspreid over de hele wereld, inclusief de bijbehorende ingrediënten. Maak daarom ook thuis Franse gerechten, Aziatische gerechten en andere wereldse gerechten met de onderstaande recepten.

  1. Franse gerechten

  2. Amerikaanse gerechten

  3. Aziatische gerechten

  4. Italiaanse gerechten

  5. Zuid-Amerikaanse gerechten

1. Franse gerechten 

Franse gerechten kom je over de hele wereld tegen, zo geliefd is de keuken uit la douce France. Van kleine restaurantjes in onbekende dorpen tot internationale sterrenzaken in wereldsteden, de Franse invloeden vinden overal hun weg. Het is ook leuk om zelf Frans te koken, kijk maar naar onderstaande recepten. Zo maak je zonder al te veel moeite een klassieke coq au vin blanc, staat binnen no time een frisse salade Niçoise met tonijn op tafel en is een croque madame perfect katervoer.

2. Amerikaanse gerechten 

De Amerikaanse keuken staat een stuk minder bekend om zijn verfijnde gerechten, maar dat zegt niets over de smaak. Zeker als je het zelf maakt, kunnen de Amerikaanse klassiekers een culinair feestje zijn. Denk maar aan zelfgemaakte hotdogs met verse zuurkool, scherpe mosterd en gefrituurde uitjes. Of bouw een hamburger met de lekkerste toppings die je kunt vinden. Zoek je een fijn bijgerecht? Ga dan voor mac & cheese met broccoli.

3. Aziatische gerechten  

Aziatische gerechten staan bekend om hun explosieve smaken, exotische ingrediënten en perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en bitter. Ze bevatten meestal veel umami, ofwel hartigheid, ongeacht waar in Azië je ook bent. Denk aan Chinese noedels met pinda’s en een gebakken ei, Japanse ramen met spek en ei of Indonesische nasi. Zorg dat je de basissmaakmakers zoals sojasaus, ketjap, kokosmelk, sambal, knoflook en gember in huis hebt en je kunt alle kanten op. Tip: gebruik zoetzure groenten zoals atjar tjampoer als tegenhanger bij pittige of vette gerechten.

4. Italiaanse gerechten 

Van pasta tot pizza en van crostini’s tot stoofvlees: de Italiaanse keuken heeft alles. Gerechten met groenten, vlees, vis en kaas, veel verse kruiden en altijd hoog op smaak. Ook fijn: je maakt de meeste Italiaanse gerechten met maar weinig ingrediënten, wat ook nog eens scheelt in de kosten. Trek gekregen? Bekijk hieronder vijf Italiaanse klassiekers voor elke dag, inclusief zelfgemaakte pizza en vegetarische risotto.

5. Zuid-Amerikaanse gerechten 

Tot slot een drietal gerechten uit verschillende keukens in Zuid-Amerika. Heb je het over Zuid-Amerika, dan is de kans groot dat je al snel aan Mexicaanse nachos denkt. Een fijn gerecht voor bij de borrel, zo gemaakt en het valt bij jong en oud in de smaak. Minder bekend is Peruaanse ceviche. Dit gerecht wordt gemaakt van rauwe vis gegaard in het sap van citrusfruit. Onderstaande variant heeft een Nederlands tintje en maak je met haring. Op zoek naar een gerecht dat beter vult? Dan zijn de taco’s met verse zalm en ananassalsa een aanrader.

Meer zoals dit: