1. Startpagina
  2. Recepten
  3. Nieuwe recepten
  4. Klassieke Franse coq au vin blanc

Klassieke Franse coq au vin blanc

Klassieke Franse coq au vin blanc

Gemiddeld

45Min

4 Personen
50 gram roomboter
4 kipdrumsticks
60 g magere spekreepjes
1 gele ui
2 tenen knoflook
2 el bloem
350 ml volle droge witte wijn, bijvoorbeeld Kaapse Pracht wit
2 tl tijm
1 laurierblad
250 ml kippenbouillon
250 g wortel
150 g champignons
800 g vastkokende aardappels
Mail recept

Klassieke Franse coq au vin blanc

Zeg je Frankrijk, dan denk je hoogstwaarschijnlijk aan coq au vin. De Franse keuken is gevuld met klassiekers, maar het gerecht met haan of kip gestoofd in wijn is misschien wel de bekendste. Geheel begrijpelijk, er zijn namelijk maar weinig gerechten die zo comfortabel en tegelijk ook verfijnd van smaak zijn. Traditioneel maak je het gerecht met een hele haan en een fles rode wijn, het liefst uit de Bourgogne.

Bij beperkte beschikbaarheid van hanenvlees wordt regelmatig een ‘gewoon’ kippetje gebruikt. In dit recept voor coq au vin is dat niet anders, maar wordt ook nog eens witte wijn gebruikt. Hierdoor wordt het geheel zachter, lichter en frisser, maar zeker niet minder lekker. Erbij smaken gekookte aardappels of aardappelpuree en een frisse salade altijd goed, maar ook rijst is een favoriete metgezel voor het sappige kippenvlees en de rijke saus. Bereid het gerecht eventueel al een dag van tevoren, dan kunnen de smaken goed intrekken.

Stap 1

Verwarm een grote hapjespan met de boter en 2 eetlepels olijfolie op middelhoog vuur. Bak hierin de kipdrumsticks rondom bruin. Kruid tijdens het bakken met peper en zout. Haal de kip uit de pan en leg apart.

Stap 2

Verwarm de hapjespan opnieuw op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in het resterende vet goudbruin. Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook fijn. Voeg toe aan de spekjes en fruit mee tot de ui glazig is.

Stap 3

Voeg de bloem toe aan de pan met spekjes en bak 3-5 minuten tot de bloem volledig is opgenomen. Roer continu. Voeg de witte wijn toe en roer met een garde zodat er geen klontjes ontstaan. Blijf roeren tot een gebonden saus ontstaat.

Stap 4

Voeg de tijm, laurier, bouillon en drumsticks toe. Draai het vuur hoger zodat het vocht aan de kook komt. Snijd ondertussen de wortel in plakjes en champignons in middelgrote stukjes. Voeg toe aan de pan en laat 20-25 minuten pruttelen zodat de saus iets inkookt en de kip gaar wordt.

Stap 5

Schil ondertussen de aardappels en snijd in gelijke stukken. Doe in een pan met gezouten water en kook in 15 minuten beetgaar. Serveer de coq au vin blanc met de aardappels in een mooie schaal of diepe borden.

Prijs van dit gerecht

De prijs van dit gerecht is ongeveer € 1,86 per persoon.

Mail recept
Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch