1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Groente bij het kerstdiner: 5 x lekkere combinaties

Groente bij het kerstdiner: 5 x lekkere combinaties

kerstlampjes

Welke groente past bij het kerstdiner? Een mooi stuk vlees of vis staat vaak centraal, maar welke groente maak je erbij? Van pastinaak tot spruitjes en van bieten tot wortels, met groenten kun je alle kanten op. Lees verder voor verschillende combinaties van klassieke kerstgerechten met bijpassende groenten. Liever groenten in de hoofdrol? Onderaan staan verschillende vegetarische hoofdgerechten. 

Groente bij het kerstdiner

Terwijl het kerstdiner vaak draait om en groot spektakelstuk in de vorm van vlees of vis, zijn de groenten net zo belangrijk. Welke groenten passen bijvoorbeeld het beste bij een rollade met kerst of een hele kip? Zoek je naar een zachte structuur of juist naar die knapperige twist? Wil je groenten als een smakelijk bijgerecht of laat je ze een hoofdrol spelen op het bord? Ontdek welke groenten jouw kerstdiner compleet te maken. Wat serveer je bijvoorbeeld bij…

 1. Rollade

 2. Kip of kalkoen

 3. Zalmfilet 

 4. Beef wellington

 5. Kabeljauw

pommes duchesse

Aardappels bij het kerstdiner 

Voordat de groenten voor bij het kerstdiner in de spotlight staan nog even de aandacht voor aardappels. Officieel is de aardappel ook een groente, al worden ze in Nederland gezien als een aparte categorie. Serveer tijdens het kerstdiner een traditionele aardappelpuree, zelfgemaakte gratin of geroosterde aardappels. Zo is het feestassortiment van ALDI gevuld met lekkere aardappelgerechten die iedereen zo op tafel zet. Denk aan de aardappelgratinrol en pommes duchesse, maar ook kant-en-klare hasselbackaardappels. Zo ontstaat er meer tijd voor de rest van het diner, zonder in te leveren op smaak. 

1. Groente bij rollade 

Welke groente past bij rollade tijdens kerst? Spruitjes natuurlijk! Serveer spruitjes klassiek gekookt, eventueel met gebakken spekjes. Bak ze in een grote wok of rooster ze in de oven. Door spruitjes te bakken of te roosteren, krijgen ze een notige smaak die heel goed past bij de hartige smaak van vlees zoals een rollade. Een echte kerstfavoriet dus, net als stoofpeertjes. Ook die mogen niet ontbreken bij een rollade, al zijn het officieel geen groenten. 

spruitjes

2. Kip of kalkoen 

Nog zo’n najaarsklassieker die goed past bij kerst: champignons. Champignons zijn lekker om te serveren als simpel bijgerecht bij gevogelte als kip of kalkoen, maar ze zijn ook echte smaakbommen die goed meegaren in de pan of oven. Ga voor gewone champignons of kastanjechampignons, of kijk naar andere soorten paddenstoelen in het schap. 

Naar recept: Gevulde champignons met Wietze dip

tip

Bak champignons het liefst in een hele hete koekenpan met olie en beweeg ze zo min mogelijk. Ze krijgen ze extra veel smaak en worden ze heerlijk krokant.  

tip

3. Groente bij zalmfilet 

Bieten zijn een verrassende maar gouden match met zalm dankzij hun aardse smaak. Je kunt ze op heel veel verschillende manieren bereiden waardoor ze zowel een bijgerecht als onderdeel van een hoofdgerecht kunnen zijn. Rooster bijvoorbeeld een paar bietjes in de oven met tijm, schaaf ze dun voor door een salade of pof ze in de oven met grof zeezout. Nog lekkerder én feestelijker zijn bieten met een frisse vulling. 

4. Beef wellington 

Pastinaak is een echte klassieker voor het najaar en past perfect bij Beef wellington. Deze wortel is vrij romig en aards van smaak, waardoor hij goed past bij rundvlees, zonder dat hij de andere smaken omver blaast Je kunt pastinaak serveren in z’n geheel, als puree of in dunne repen zoals je bijvoorbeeld ook met wortel zou doen. Ook leuk: maak eens pastinaak hasselbacks! 

5. Kabeljauw 

Kabeljauw is een subtiel stukje vis met een zachte smaak. Combineer daarom kabeljauw het liefst met groenten die ook wat zachter smaken. Wortels passen er bijvoorbeeld goed bij, ook omdat ze erg goed combineren met citrusfruit – wat weer perfect paart met de vis. Kook geschrapte bospeentjes en serveer met boter en sinaasappelrasp of maak een vrolijkgekleurde wortel-of pompoenpuree als minder zwaar alternatief voor aardappelpuree. Ook leuk: maak zelf wortelbacon. Vol van smaak en goed hartig, wat perfect past bij de zachte smaak van kabeljauw. 

Vegetarische hoofdgerechten voor bij kerst 

Liever groenten in de hoofdrol? Serveer dan een van deze kleurrijke en originele vegetarische hoofdgerechten voor bij kerst. Denk aan een vegetarische pompoenrollade, die niet onder doet voor de variant van vlees. Of ga voor de indrukwekkende wellington van champignons en spinazie. Geen ster in de keuken, maar vind je het wel leuk om iets te maken? De vegan plaattaart met zoete aardappel, biet en granaatappel is zo gemaakt en ziet er prachtig uit. 

Meer zoals dit:

Kerst hoofdgerecht met vlees 

18x hoofdgerecht voor het kerstmenu met vlees: simpel en makkelijk

Wil je met kerst een hoofdgerecht met vlees serveren? In dit artikel vind je maar liefst 18 hoofdgerechten voor het kerstmenu met vlees, inclusief recepten.

Verder lezen
vegetarische hoofdgerechten kerst

12 x vegetarische hoofdgerechten voor kerst

Van pasta tot quiche: in dit artikel vind je de lekkerste vegetarische hoofdgerechten voor kerst, inclusief recepten.

Verder lezen
Beef Wellington maken

Beef Wellington met kerst: 4 variaties om zelf te maken

Wil je een Beef Wellington maken voor kerst? Bekijk in dit artikel 4 verschillende Beef Wellington vullingen, inclusief een vega optie en eentje met vis.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
 • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch