MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

In december zijn de dagen op z’n kortst, maar de lijst met activiteiten, feestdagen en partijen ellenlang. Gezond koken schiet er vaak bij in, terwijl dit de uitgelezen periode is om meer groenten en fruit te eten. Ga het liefst voor seizoensgroenten, die zijn dan niet alleen goedkoper, maar ook nog eens op hun best qua smaak. Benieuwd naar de seizoensgroenten van de maand december? Lees gauw verder.

Seizoensgroenten december  

De winter gaat officieel pas eind december van start, terwijl het in de keuken al langer koud en donker voelt. Mede door de kenmerkende seizoensgroenten van december, die ‘winter’ schreeuwen. Denk aan knollen en wortels, zoals pastinaak. Maar ook boerenkool, aardappels en veldsla zijn bekende seizoensgroenten in december.

  • Andijvie
  • Boerenkool
  • Kakifruit
  • Knolselderij
  • Paddenstoelen
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Prei
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Selderij
  • Spruiten
  • Ui
  • Witlof
  • Wortel

Boerenkool 

Zodra de winter in aantocht is en de eerste vorst is gemeten, denkt kokend Nederland aan maar een ding: boerenkoolstamppot! Klassiek met een kuiltje jus, een zelfgemaakte gehaktbal en rookworst. Extra lekker met een lik pittige mosterd. Naast deze klassieke bereiding doet boerenkool het ook heel goed in pasta’s, stoofschotels, roerbakgerechten, salades en zelfs sapjes. Kijk maar naar onderstaande recepten met boerenkool.

Pastinaak 

Naast boerenkool is ook pastinaak een geliefde seizoensgroente in december. De wortel heeft een heerlijk aardse smaak, maar is tegelijkertijd een tikje zoet en daardoor ideaal voor het hele gezin. Maak met pastinaak een simpele puree, stoof hem mee met suddervlees of ga voor een feestelijk bijgerecht in de vorm van hasselback pastinaak. Leuk om te maken en het ziet er te gek uit! Ook lekker in plaats van een stuk vlees.

Spruitjes 

Velen hebben een haat-liefdeverhouding met spruitjes, maar met onderstaande bereidingen kan het bijna niet mis gaan. Bak verse spruitjes bijvoorbeeld in bruine boter of karamelliseer ze met een heel klein beetje suiker. Verwerk ze door een hartige ovenschotel met kaas, pompoen of prei. Of maak er een winterse salade van, met fris-zoete sinaasappel en knapperige pecannoten. Wedden dat ze zo wel in de smaak vallen?

Aardappels 

Tot slot mogen ook aardappels niet ontbreken in een lijstje met seizoensgroenten van december. De knollen groeien onder de grond en zijn lid van dezelfde familie als de aubergine, namelijk de nachtschadeplanten. Hoewel aardappels het hele jaar door verkrijgbaar zijn, is het een echte seizoensgroente. Bewaar aardappels op koele, donkere plek. Zo blijven ze zo lang mogelijk vers.

Meer zoals dit: