Waar de lente en de zomer bekend staan om kleurrijke seizoensgroenten, kent ook de winter haar favoriete groenten. Van boerenkool tot pastinaak en van pompoen tot rode kool, met wintergroenten kunnen de lekkerste recepten worden gemaakt. Denk aan stoofpotjes en wintergroenten uit de oven, maar ook pasta, soep en heuse showstoppers. Zin om te koken met wintergroenten? Bekijk dan onderstaande recepten.
Wintergroente recepten
Oranje pompoen, groene boerenkool of paars-rode kool: wintergroenten komen in uiteenlopende kleuren en gedaantes. Elke wintergroente kent weer zijn of haar eigen favoriete bereidingswijze, al is de oven een veelgebruikte tool. Maak bijvoorbeeld een plaattaart met krokant bladerdeeg, zoete aardappel en bietjes. Ga voor een winterse lasagne met boerenkool. Of kies een van de andere heerlijke recepten met wintergroenten.
Vegan plaattaart met zoete aardappel, biet en granaatappel
Simpele winterse lasagne met boerenkool
Wortelsoep met kokosmelk, kerrie en gember
Vegetarische pompoenrollade
Rode koolsteak met kabeljauw en sambalyoghurt
Ovenschotel met spruitjes, pompoen en rode ui
Wintergroenten uit de oven
Veel wintergroenten zijn knollen en wortels, denk aan bieten, (zoete) aardappels, pastinaak en knolselderij. Deze groenten hebben door hun harde structuur relatief lang nodig om te garen en lenen zich daardoor perfect voor een ritje in de oven. Snijd de groenten in gelijke stukken en meng met een scheutje olijfolie, snufje zout en eventueel nog kruiden en specerijen. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat of ovenschaal en rooster tot de groenten goudbruin kleuren en gaar zijn.
1. Vegan plaattaart met zoete aardappel, biet en granaatappel
Vol met wintergroenten, maar toch fris en romig van smaak. Deze vegan plaattaart met zoete aardappel heeft het allemaal. Een ideaal hoofdgerecht als je geen vlees wil eten, maar ook fijn als bijgerecht of zelfs als voorgerecht. Maak eventueel individuele porties en garneer last minute met de granaatappelpitjes. Zo loopt het roze sap van de pitjes niet over in de oranje zoete aardappel.
2. Simpele winterse lasagne met boerenkool
Boerenkool is dé wintergroente voor stamppotten. De smaak is hartig en een bitter, en past daardoor goed bij zoete en fris-zure ingrediënten zoals tomaat en kaas. Deze winterse lasagne is weer eens wat anders dan de klassieke stamppot boerenkool en echt comfort food. Vleesliefhebber? Voeg dan gerust wat rul gebakken gehakt of stukjes verse worst toe aan de saus.
Naar recept: Simpele winterse lasagne met boerenkool
3. Wortelsoep met kokosmelk, kerrie en gember
Thuiskomen na een wandeling of fietstocht door de kou kan zó lekker zijn. Zeker als er een pan met warme soep op het fornuis staat. Deze wortelsoep met kokosmelk, kerrie en gember zorgt voor instant warmte, ook als de verwarming binnen nog niet aanstaat. Daarnaast is het gerecht ook nog eens vriendelijk voor de portemonnee en kan het heel goed worden ingevroren.
Lees ook: Soep ontdooien: hoe doe je dat het best?
Naar recept: Wortelsoep met kokosmelk, kerrie en gember
4. Vegetarische pompoenrollade
Tijdens de feestdagen staat de klassieke vleesrollade bij menig huishouden op tafel. Vol van smaak en een echte showstopper! Eigenlijk is het hartstikke zonde om die rollade alleen tijdens kerst of andere feestdagen te serveren. Deze pompoenrollade is een vegetarische variant op de kerstklassieker en is een stuk toegankelijker om zelf te maken. Perfect voor in het weekend, of het nu feest is of niet.
Naar recept: Vegetarische pompoenrollade
5. Rode koolsteak met kabeljauw en sambalyoghurt
Vegetarische vleesvervangers zijn al jaren bezig met een opmars. Het draait allang niet meer om één-op-één vervangers zoals vega kipstukjes of vegetarisch gehakt. Ook groentesteaks en bijvoorbeeld bovenstaande rollade burgeren stukje bij beetje in. Deze rode koolsteak bijvoorbeeld is een mooi voorbeeld. Je kunt ‘m namelijk ook zonder kabeljauw serveren. Met of zonder vis, het is een aanrader om eens te proberen.
Naar recept: Rode koolsteak met kabeljauw en sambalyoghurt
6. Ovenschotel met spruitjes, pompoen en rode ui
Tot slot mogen spruitjes niet ontbreken, want fan of geen fan, het is een van de bekendste wintergroenten van het land. Niet zo gek op de groene kooltjes? Kies dan als het even kan de kleinere varianten uit en gaar ze niet te lang. Hoe langer ze namelijk garen, hoe bitterder en weker ze worden. En dat is vaak hetgeen wat men niet lekker vindt aan spruitjes. In deze ovenschotel worden ze vergezeld door zoete pompoen, rode ui en geitenkaas.
Naar recept: Ovenschotel met spruitjes, pompoen en rode ui