1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Makkelijk en snel groenten roosteren in de oven: 7 tips

Makkelijk en snel groenten roosteren in de oven: 7 tips

groenten roosteren oven

Waar groenten vroeger steevast in water werden gekookt, is roosteren nu de populairste manier om groenten te bereiden. Van bloemkool tot tomaten, je kunt zo’n beetje elke groente roosteren. Het versterkt niet alleen de smaak, het is ook nog eens supermakkelijk en in sommige gevallen zelfs razendsnel. In dit artikel lees je dan ook alles over groenten roosteren in de oven. 

Groenten roosteren in de oven: 7 tips 

Groenten roosteren in de oven is makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is de groenten wassen, snijden en mengen met een beetje olie en kruiden naar smaak. De oven doet de rest van het werk en na vijftien minuten tot een uur staat er een heerlijk maaltje voor je klaar. Afhankelijk van het type groente en het formaat, duurt het roosteren korter of langer. Zo hebben plakjes courgette maar een kwartiertje nodig, terwijl een hele bloemkool zo een uur de oven in kan. 

groenten roosteren oven

Do’s & don’ts bij groenten roosteren 

Het is dus niet moeilijk om groenten te roosteren, maar het kan wel helpen om een paar tips in acht te nemen. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat de groenten zijn besprenkeld met olijfolie, zodat ze krokanter bakken en meer smaak krijgen. Voeg ook altijd een snufje zout voor het roosteren toe, zo kunnen de smaken zich nog beter ontwikkelen. En probeer eens groenten in hun geheel te roosteren. Dat duurt iets langer, maar de smaak wordt geconcentreerder en het kost je ook nog eens minder werk. 

Do:

 • Besprenkel groenten altijd met olie voordat ze de oven in gaan
 • Voeg altijd een snufje zout toe voor meer smaak
 • Rooster groenten in hun geheel, zoals paprika’s, bloemkool en tomaten
 • Controleer tijdens het roosteren de garing, zo voorkom je dat de groenten té gaar worden 

Don't:

 • Snijd groenten niet te klein of te dun, dan verbranden ze te snel. 
 • Rooster groenten op een bakplaat met bakpapier of in een ovenschaal, niet op een ovenrek. Dat geleidt de warmte minder goed. 
 • Probeer niet in een keer té veel te roosteren. Zorg voor voldoende ruimte tussen de stukjes groenten, omdat ze anders zullen stomen in plaats van roosteren. 

Bloemkool roosteren

Bloemkool is de perfecte groente om te roosteren. De smaak van de bloemkool wordt namelijk een stuk hartiger, waardoor veel mensen en kinderen het sneller lekker vinden. Je kunt bloemkool in roosjes roosteren, maar ook in z’n geheel. Dat laatste duurt een stuk langer (45 minuten tot een uur), maar het resultaat ziet er spectaculair uit en je hoeft er zelf bijna niets voor te doen. 

Tomaten roosteren in de oven 

Tomaten roosteren in de oven is altijd een succes en kan op verschillende manieren. Je kunt kleine of grotere tomaten in hun geheel roosteren, eventueel zelfs gevuld met een mengsel van brood, knoflook kruiden en citroenrasp. Rooster hele tomaten vijftien tot dertig minuten in een oven voorverwarmd op 180-200 graden. Je kunt ze ook gedurende een langere tijd op lage temperatuur roosteren, in partjes of helften. Het vocht in de tomaten krijgt daardoor de kans om te verdampen, waardoor de structuur minder waterig wordt en de smaak heel zoet en geconcentreerd. Ga hiervoor uit van een uur op 130-150 graden voor cocktailtomaten in partjes. Zijn je tomaten kleiner of groter? Pas dan de oventijd daarop aan.
 

Lekkere groenten om te roosteren 

Naast tomaten en bloemkool zijn er tal van andere groenten die je kunt roosteren. Denk aan courgette, aubergine, groene asperges, prei, sperziebonen, broccoli, knolselderij en wortel. Maar ook pompoen, witlof, bietjes en rode kool worden alleen maar lekkerder als je ze in de oven roostert. Houd de bovenstaande do’s & don’ts in het achterhoofd en rooster erop los! Ook leuk: experimenteer met verschillende groentecombinaties. Zolang je de groenten in de gaten houdt en zo nu en dan in de oven kijkt, kan het bijna niet mis gaan. 

Meer zoals dit:

seizoensgroente

Seizoensgroente: welke groente eet je in welke maand?

Welke groente eet je in welke maand? Iedere maand is er wel een andere seizoensgroente beschikbaar. We geven een makkelijk overzicht.

Verder lezen
fruit wassen

Hoe kan je het beste groente en fruit wassen?

Het is altijd slim om voor het eten groente en fruit te wassen, maar hoe doe je dit op de beste manier? Bekijk snel wat handige tips.

Verder lezen
groentepakketjes BBQ

Groentepakketjes op de BBQ: 3 x variaties

Groenten grillen op de BBQ is lekker, maar denk ook eens aan groentepakketjes. Niet alleen makkelijk, óók vol van smaak. Lees hier meer.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
 • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch