Glutenvrije tips en recepten voor kerst
Glutenvrij koken voor het kerstdiner kan een uitdaging zijn. Zeker als je zelf geen glutenallergie of intolerantie hebt. Gelukkig is er genoeg inspiratie te vinden en zijn er handige tips die je altijd kunt toepassen. In dit artikel lees je verschillende tips om glutenvrij te eten en koken. Ook staan hier heerlijke, glutenvrije recepten voor kerst.
Glutenvrij kerstdiner: 3 tips
Gluten zijn eiwitstructuren die van nature in sommige granen voorkomen. Tarwe is een goed voorbeeld daarvan, maar ook spelt, rogge en gerst bevatten gluten. Producten die worden gemaakt van deze granen bevatten dus gluten, maar ook producten die worden bereid in de omgeving van deze producten kunnen sporen van gluten bevatten. Het is van belang dat je daarop let als je glutenvrij kookt. Glutenvrij koken hoeft niet moeilijk te zijn, zeker niet met de onderstaande tips. Volg deze regels en glutenvrij koken wordt een stuk makkelijker, ook tijdens kerst.
Vermijd brood, pasta en couscous
Koop verse producten en vermijd kant-en-klaar
Denk aan mogelijke vervangers zoals rijst, (zoete) aardappels en courgette-pasta
Glutenvrije voorgerechten voor kerst
Voorgerechten zonder gluten zijn niet moeilijk te vinden. Let er wel op dat er naast brood of pasta geen bloem in de ingrediëntenlijst staat, want ook dat bevat gluten. De onderstaande recepten zijn heerlijke, glutenvrije voorgerechten die niet misstaan tijdens kerst. Liever een vegetarisch, glutenvrij voorgerecht? Maak dan bijvoorbeeld onderstaande slasoep en vervang de garnalen door een lepel crème fraîche of geraspte pittige oude kaas.
Naar recept: carpaccio van gerookte kip
Naar recept: gevulde avocado’s
Naar recept: romige slasoep met garnalen
Glutenvrije hoofdgerechten voor kerst
De volgende stap is natuurlijk het hoofdgerecht, die je ook glutenvrij wilt serveren. Als je uitgaat van groenten met vis, vlees, kaas of vleesvervangers, heb je in feite al een glutenvrij hoofdgerecht. Denk bijvoorbeeld aan de groene asperges uit de oven met garnalen, Italiaanse kip met parmaham of risotto met aubergine. Liever vegetarisch? Bij de meeste gerechten kun je het vlees of de vis weglaten, of eventueel vervangen door iets wat jij lekker vindt.
Naar recept: groene asperges uit de oven met garnalen
Naar recept: Oosters filetlapje met zoete-aardappelpuree en sperzieboontjes
Naar recept: Italiaanse kip met parmaham uit de oven
Naar recept: gegrilde spitskool van de barbecue met remouladesaus en slavink
Naar recept: makkelijke vispakketjes met kabeljauw, tomaten en courgette
Naar recept: hertenbiefstuk in rodewijnsaus met sjalotten
Naar recept: kipdrumsticks uit de oven met krielaardappels
Naar recept: risotto met aubergine en parmaham
Naar recept: Spaanse rijst met garnalen en pangasius
Glutenvrije desserts voor kerst
Tot slot de glutenvrije desserts, waar de échte uitdaging ligt. Gelukkig is ook hier meer dan genoeg keuze met lekkers voor iedereen. De glutenvrije chocoladetaart is het summum wat betreft kerstdesserts, zeker met een lepel gezoete crème fraîche of een bolletje ijs ernaast. Liever een glutenvrij toetje met fruit? Maak dan de mango sticky rice of ga voor de meloenpizza! De lactosevrije chocoladetaart met pindakaas is ook glutenvrij, maar let wel op dat de havermout geen sporen van gluten bevat.
Naar recept: glutenvrije chocoladetaart
Naar recept: lactosevrije chocoladetaart met pindakaas
Naar recept: mango sticky rice
Naar recept: cantaloupe-meloenpizza met mascarpone en fruit