1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Waar moet je op letten met voeding tijdens je zwangerschap?
Waar moet je op letten met voeding tijdens je zwangerschap?

Voeding tijdens zwangerschap

Waar moet je op letten met voeding tijdens je zwangerschap? 

Ben je net zwanger, dan is het altijd even wennen waar je op moet letten met voeding tijdens de zwangerschap. Voedzaam en veilig eten is namelijk van uiterst belang. Niet alleen voor jezelf, maar uiteraard ook voor de baby. Belangrijkste is dat je gezond eet en drinkt, met een paar kleine aanpassingen in je voedingspatroon. We nemen je stap voor stap mee, met handige recepten. 

Drink voldoende water 

Het is nu eenmaal een feit dat je lichaam veel vocht nodig heeft om z’n werk te kunnen doen. Wist je dat je gemiddeld 1,5 tot 2 liter water per dag nodig hebt? Wij raden je vooral aan om water en thee (uitgezonderd borstvoedingsthee en maximaal twee kopjes sterrenmix of zoethoutthee per dag) te drinken. Koffieliefhebbers opgelet: drink maximaal één tot twee kopjes koffie per dag (maximaal 200 mg cafeïne per dag). 

Eet vers en gevarieerd

Voedzaam eten tijdens je zwangerschap betekent vooral  ook vers en gevarieerd eten. Als je gevarieerd eet, krijgt jouw kindje in je buik ook allerlei verschillende smaken mee. Let daarnaast vooral op met zout, suiker en verzadigd vet, hier kun je beter niet te veel van eten. Een simpele tip hiervoor is: voeg pas een klein beetje zout en peper toe als je al opgeschept hebt, dan kun je subtiel doseren.  

Een lekker lijstje met inspiratie voor gezondere recepten:

zwangerschap dieet

Eet twee keer per week vis

Het Voedingscentrum adviseert om tijdens de zwangerschap twee keer per week vis te eten. De reden daarvoor? Het verlaagt de kans op een vroeggeboorte én vis bevat vetzuren die weer goed zijn voor de hersenen en voor het zicht van het ongeboren kindje. Eet bij voorkeur eens per week een vette vis zoals zalm en eens per week een magere vis zoals tilapiafilet of kabeljauw. 

Kijk naar onze recepten voor ideeën: 

Sla geen maaltijden over

Vitamines en mineralen: tijdens je zwangerschap heb je veel voedingsstoffen nodig. Sla je veel maaltijden over of betrap je jezelf erop dat je ongezond eet tijdens de zwangerschap? Dan is de kans groot dat je deze hoeveelheden vitamines en mineralen niet haalt. Houd daarom als graadmeter minimaal drie maaltijden per dag aan. Eet een voedzaam ontbijt als je zwanger bent, lunch rijkelijk en verwen jezelf met een heerlijk avondmaal. Wij tippen je drie gezondere gerechten:

makkelijk vispakketje

Eet niet voor twee (al is het wel verleidelijk)  

Hoewel je misschien gaat merken dat je vooral véél honger hebt en je groeiende baby vraagt om energie, is het niet de bedoeling dat je voor twee gaat eten. Je mag wel iets meer eten, maar verspreid het liever over de dag. Wij tippen wat recepten als tussendoortje: crostini’s met diverse toppings, Sellou energieballetjes of verwen jezelf op een stukje bananenbrood met chocolade en elitehaver. Smullen maar! 

Extra foliumzuur en vitamine D

Als je zwanger bent, zorgen voldoende vitamine D en foliumzuur (B11) voor een gezonde ontwikkeling van je kindje. Maar in welke voedingsmiddelen zitten deze vitamines? Vitamine D vind je vooral in vette vis, zoals zalm. Maar ook vlees, kaas, eieren, margarine en halvarine bieden de nodige dosis vitamine D. Foliumzuur (B11) komt van nature voor in groenten, vooral de groene soorten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Daarnaast adviseert Het Voedingscentrum om tijdens je zwangerschap supplementen te slikken. Speciaal voor zwangere vrouwen zijn er tabletten met foliumzuur en vitamine D. 

Ga veilig om met eten: tips om op te letten 

Tijdens je zwangerschap ben je extra gevoelig voor voedselinfecties. Sterker nog: wat je eet en drinkt kan schadelijk zijn voor je toekomstige baby. Onze tips om veilig om te gaan met voeding tijdens de zwangerschap: 

 • Let goed op de uiterlijke houdbaarheidsdatum.
 • Was je handen altijd met water en zeep voor het koken en eten.
 • Zorg dat je eten niet in contact komt met rauwe producten, zoals kip of vis. 
 • Eet restjes uit de koelkast binnen uiterlijk twee dagen op.
 • Verhit het eten tot stomend heet.
 • Bewaar geopende vleeswaren in de koelkast maximaal twee dagen en nooit langer dan de vermelde datum. 
zwangerschap dieet

Wat kan je niet eten tijdens een zwangerschap?

Het voedingsadvies tijdens de zwangerschap van Het Voedingscentrum is: vermijd sommige etenswaren. We zetten deze producten voor je op een rij:  

 • Rauw vlees of rauwe vleeswaren. Voorbeeld: tartaar, carpaccio, halfdoorbakken biefstuk of filet américain
 • Rauwe melk of zachte kaas met rauwe melk, waarbij er ‘au lait cru’ op het etiket staat.
 • Rauwe en gerookte vis*. Voorbeeld: gerookte zalm of rauwe haring 
 • Bepaalde vissoorten*. Voorbeeld: makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen
 • Rauw ei of rauwe kiemgroente. Voorbeeld: taugé, alfalfa of tuinkers. 
 • Leverproducten, zoals smeerleverworst en paté. 
 • Alcohol
 • Check deze link voor meer informatie over het eten van vis tijdens je zwangerschap

Makkelijk én snel bekijken wat je kunt eten tijdens je zwangerschap? Gebruik deze handige tool van het Voedingscentrum.

Meer zoals dit:

knutselen pasen

Knutselen met Pasen: de 7 leukste ideeën voor kids

7 leuke en simpele ideeën om te knutselen met Pasen met de kinderen die zelfs de niet-knutselouder makkelijk kan doen.

Meer informatie
Zelf smoothies en sapjes op een andere manier maken

Zelf smoothies en sapjes op een andere manier maken

Wil jij jouw sapjes of smoothies ook eens net iets anders maken? We geven 3 leuke twists om de dag op een bijzondere manier te beginnen.

Meer informatie
puppy in huis

Puppy in huis? Hier moet je op letten in de eerste dagen

Die kleine voetjes, die schattige oogjes… Leuk, een puppy in huis! Maar waar moet je op letten, de eerste dagen dat je een pup in huis hebt?

Meer informatie

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
 • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch