MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Van spiegelei tot roerei: 4 verschillende ei bereidingen

Een ei pocheren of koken, een gebakken ei maken of toch een roerei: iedereen heeft zijn eigen voorkeur, al vallen ze bijna altijd wel in de smaak. Ben jij geen ster in het bakken van een spiegelei of zou je willen leren hoe je het allerlekkerste roerei maakt? Je leest er alles over in dit artikel, met tips voor de vier meest gegeten ei bereidingen én trucjes om het vliegensvlug te leren.

  1. Het perfect gekookte ei

  2. Zo maak je een spiegelei

  3. Het allerlekkerste roerei

  4. Ei pocheren

1. Het perfect gekookte ei 

Het perfect gekookte ei is afhankelijk van één ding: jouw persoonlijke smaak of die van degene voor wie je het ei kookt en hoe je het ei serveert. Hou je van een zachte dooier of wil je jouw eitje juist volledig doorgekookt? En serveer je het op een broodje bij het ontbijt of maak je er een salade bij? Beiden hebben invloed op het gewenste eindresultaat, maar dat is dan ook het enige.

Voorbereiding

Het perfecte gekookte ei maak je met behulp van een aantal tips. Bedenk eerst hoe zacht of hard je de dooier wil en leg dan alles klaar. Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn, breng een middelgrote pan met voldoende water aan de kook en zet eventueel een kom met ijswater alvast klaar. Prik de eieren eventueel in met een eierprikker, dat zorgt ervoor dat ze minder snel barsten.

Hoelang een ei koken?

Kook vervolgens de eieren naar smaak: 4,5 minuut voor een hele zachte dooier, 6 minuten voor een zachte maar bijna stollende dooier en 8 minuten voor een hardgekookte dooier. Hierbij wordt uitgegaan van middelgrote eieren en je begint pas met tellen zodra het water weer kookt. Zijn je eieren klein of juist groot, pas dan de kooktijd daarop aan en varieer steeds met een halve tot hele minuut. Haal de eieren uit het kokende water en leg ze direct in het ijswater of laat schrikken onder stromend koud water.

2. Zo maak je een spiegelei 

Liever een spiegelei of een gewoon gebakken ei? Dat kan natuurlijk ook. Gebruik hiervoor een koekenpan en olijfolie. Verwarm de pan met een scheutje olie op middelhoog tot hoog vuur. Breek het ei boven de olie en bak het spiegelei naar wens. Breng op smaak met zout en peper. Bak je het ei tot het wit volledig gaar is? Dan heb je een spiegelei of een sunny side up ei. Draai je het ei zodra het eiwit is gestold, dan heb je een sunny side down ei.

3. Het allerlekkerste roerei  

Roerei is eigenlijk het omgekeerde van een spiegelei. Niet alleen kluts je het ei van tevoren tot een egale massa, je bakt het ook zo zacht mogelijk met een romig resultaat. Kluts van tevoren de eieren los met een snuf zout en eventueel een scheutje room of melk. Door het ei al tijdens het klutsen te zouten, mengt het wit makkelijker met de dooier. Room en melk zorgen ervoor dat het roerei romiger en zachter wordt.

Zet een koekenpan met antiaanbaklaag met een klontje roomboter op laag tot middelhoog vuur. Leg alvast een siliconen spatel klaar. Voeg zodra de boter is gesmolten het geklutste ei toe aan de pan en zet het vuur op de zachtste stand. Laat het ei dertig tot zestig seconden in de pan liggen en duw dan met de spatel van onder naar boven over de bodem van de pan. Herhaal dit vanuit alle kanten totdat het eimengsel niet meer vloeibaar is. Als het goed is krijg je nu grote, zachte stukken roerei. Breek het eventueel in kleinere stukjes als je dat lekker vindt of draai de stukken om, zodat ze gelijkmatiger garen. Gaar het roerei tot de kern gaar is en draai het vuur uit. Serveer direct of houd warm in de pan.

4. Ei pocheren  

Een ei pocheren mag niet ontbreken in deze lijst. Het is in restaurants een van de populairste en meest geliefde ei bereidingen, maar kan thuis nog wel een uitdaging zijn. Ondanks dat is het altijd leuk om te proberen, ook al wordt het resultaat misschien niet meteen zo perfect als je zou willen. Voor een gepocheerd ei zijn twee dingen heel belangrijk: het ei moet zo vers mogelijk zijn en het water moet net niet koken.

Hoe verser het ei, hoe steviger het eiwit en hoe makkelijker het tijdens het pocheren bij elkaar blijft. Daarbij wil je het ei garen in heet water, maar voorkomen dat het alle kanten op schiet door de bubbels. Breng daarom het water aan de kook en zet daarna het vuur een klein tandje lager zodat het water niet meer borrelt. Voeg eventueel een klein scheutje azijn toe aan het water om het stollen van het eiwit te versnellen en breek het ei boven een klein schaaltje.

De klassieke methode

Maak met een lepel of vork een draaikolkje in het midden van de pan. Laat zolang het water nog draait het ei voorzichtig in het midden van de draaikolk glijden. Moedig het water eventueel voorzichtig aan om verder te draaien door de vork of lepel voorzichtig rond het ei te laten draaien. Pocheer het in drie tot vier minuten en laat rustig uitlekken op theedoek.

Meer zoals dit: