April doet wat hij wil luidt het gezegde, maar niet als het aankomt op de bekendste seizoensgroente van het jaar: de witte asperge! Het witte goud uit Nederland is traditiegetrouw vanaf april verkrijgbaar en wordt dan volop gegeten. Niet alleen is seizoensgroente smaakvoller en goedkoper, het is ook nog eens beter voor het milieu! Maar er zijn meer seizoensgroenten in april om van te genieten. Lees er hieronder meer over.

Seizoensgroenten april 

In april worden de dagen alweer langer, lichter en warmer, en dat is ook te zien aan de seizoensgroenten. Niet alleen witte asperges sieren het schap, ook spinazie, raapstelen, komkommer en de eerste roze rabarberstelen zijn weer te koop. Maak een zomerstamppot met aardappels en raapstelen, wok spinazie voor door een curry of bereid dé klassieker van het voorjaar: witte asperges met botersaus, gerookte zalm en een eitje.

Alle seizoensgroenten van april:

  • Andijvie
  • Asperge
  • Selderij
  • Malta aardappelen
  • Paddenstoelen
  • Prei
  • Radijs
  • Rode biet
  • Spinazie
  • Ui
  • Wortel
  • Witlof

Witte asperges 

Zodra de eerste witte stelen met rood-wit-blauwe vlag de supermarkt vullen gaat het als een lopend vuurtje rond. ‘Heb jij ze al gegeten?’, wordt door menigeen gevraagd. Eet witte asperges klassiek met zalm, botersaus en aardappeltjes of ga voor een meer moderne bereiding zoals een frisse salade of geroosterde witte asperges. Asperges over? Verwerk ze samen met het kookvocht en een bouillonblokje tot een lichte aspergesoep.

Spinazie  

Naast het witte goed is ook spinazie een geliefde seizoensgroente in april. De groene bladeren zijn geliefd over de hele wereld en doen het goed in de meest uiteenlopende gerechten, van salade tot smoothie en van curry tot pasta. Verwerk spinazie rauw, gewokt, geblancheerd of gekookt, en breng op smaak met ingrediënten als knoflook, tomaat, gember en pijnboompitten.

Beleg een broodje of wrap met een flinke hand verse spinazie voor een extra portie groenten tijdens de lunch.

Radijsjes

Sommige producten uit de natuur zijn zó mooi gekleurd dat ze soms net een kunstwerkje lijken. Radijsjes zijn daar een mooi voorbeeld van, met hun felroze jasje en sneeuwwitte kern. De smaak van radijsjes is vrij pittig en scherp, en leent zich daardoor om in dunne plakjes of kleine stukjes te verwerken. Gebruik radijsjes rauw in een gerecht of leg ze in in een mengsel van azijn, suiker en zout. Zo wordt de smaak iets minder pittig.

Meer zoals dit: