1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Voedselverspilling tegengaan: zo doe je dat!

Voedselverspilling tegengaan: zo doe je dat!

voedselverspilling tegengaan

Jaarlijks gooien we gemiddeld 34 kilo eten per persoon weg. Slecht voor het milieu én zonde voor de portemonnee. We hebben daarom onze favoriete tips tegen voedselverspilling bij elkaar gezet, waarmee je tegelijkertijd bespaart op jouw dagelijkse boodschappen.  

Voedselverspilling tegengaan: 5 praktische tips voor iedereen

  1. Check de koel- en voorraadkast
  2. Doe één keer per week boodschappen 
  3. Vries restjes in
  4. Wees creatief 
  5. Kijk, ruik en proef voordat je eten weggooit

1. Check de koel- en voorraadkast

Voor sommigen misschien een open (koelkast)deur, maar velen vergeten het elke keer. Check altijd eerst de koel- en voorraadkast en bepaal op basis daarvan wat je wil eten. Vervolgens kun je een boodschappenlijstje opstellen, waardoor je alleen haalt wat je daadwerkelijk nodig hebt. Maak eens een foto van de koelkast of voorraadkast, zodat je weet wat je wel en niet in huis hebt. Helemaal handig als je haast hebt, bijvoorbeeld in de ochtend voordat je naar je werk gaat.

  • Lees ook: Slim boodschappen doen: 5 tips om te besparen op je boodschappen

2. Doe één keer per week boodschappen 

Een keer per week boodschappen doen is een tip die écht veel impact heeft. Op zowel de hoeveelheid verspilling als je portemonnee. Hierdoor word je gedwongen vooruit te denken, over wat je elke dag wil eten en nodig hebt. Ook kun je hierdoor goed anticiperen op eventuele restjes, van bijvoorbeeld grotere verpakkingen. Extra bespaartip: bekijk eerst de actiefolder en maak op basis daarvan je boodschappenlijst. Zo kun je het meeste uit de aanbiedingen van die week halen.

3. Vries restjes in 

Of het nu gaat om volledige maaltijden of een bosje verse kruiden: je kunt bijna alles invriezen. Laat bereid eten eerst volledig afkoelen en verpak het in een luchtdicht herbruikbaar bakje. Hak verse kruiden fijn, snijd groenten & pepers in bruikbare stukjes en rasp verse gember. Portioneer vlees en vis in gebruiksklare porties.  Sommige groenten blijven het lekkerst in de vriezer als je ze eerst blancheert (kort koken). Dit is het geval bij bladgroenten zoals spinazie en andijvie, maar ook bijvoorbeeld sperziebonen kun je beter eerst even heel kort koken.  

tip

Je geheugen kan nog zo goed zijn, maar onthouden én kunnen identificeren wat je in de vriezer hebt liggen kan voor iedereen lastig zijn. Schrijf daarom altijd op de verpakking wat erin zit, samen met de datum van invriezen.  

tip
voedselverspilling tegengaan

4. Wees creatief 

Voor je besluit iets weg te gooien: wees creatief. Er zijn vaak nog zoveel dingen die je met een product of restje eten kunt doen. Denk aan invriezen (zie tip drie), maar je kunt ook veel ingrediënten gebruiken voor het ontbijt of lunch. Ook leuk: maak er een nieuw gerecht van. Kleine restjes eten lenen zich perfect als middagsnack of tussendoortje, maar kun je ook vaak genoeg nog opnieuw gebruiken door of bij een ander gerecht. 

5. Kijk, ruik en proef voordat je eten weggooit 

Tot slot: kijk, ruik en proef voordat je eten en drinken weggooit. Veel producten hebben een THT- (ten minste houdbaar tot) of TGT- (te gebruiken tot) datum, maar dat betekent niet dat ze daarna niet meer bruikbaar zijn.  Producten als groenten, zuivel, brood, crackers en fruit zijn vaak nog een stuk langer houdbaar. Echter, met bederfelijke producten zoals vlees en vis is er een groter risico op ziekteverwekkers (kun je vaak niet zien, ruiken of proeven) na de TGT-datum. Deze kun je niet meer opeten na de datum.

Gebruik altijd je zintuigen: kijk, ruik en proef. Is melk of room bijvoorbeeld zuur of dikker van structuur dan normaal? Dan is de kans groot dat je het niet meer kunt gebruiken. Is dat niet het geval, dan kun je het voor de zekerheid proeven om te kijken of het nog goed is. Bedorven groenten en fruit ruik je vaak al van een afstand en anders zie je het ook meestal gelijk. Producten die geen verse groenten, fruit, vlees, vis, eieren of zuivel bevatten, zijn al helemaal vaak langer te gebruiken. Ook hierbij geldt: kijk, ruik en proef. Voorkom zo dat je onnodig eten en drinken verspilt.  

Meer zoals dit:

 besparen op uitgaven voor je huisdier

Hoe kun je besparen op uitgaven voor je huisdier? 4 tips

Ben jij benieuwd wat een hond of kat per maand kost? ALDI geeft je hier inzicht in én helpt je besparen op de kosten van je huisdier!

Verder lezen
seizoensgroente

Seizoensgroente: welke groente eet je in welke maand?

Welke groente eet je in welke maand? Iedere maand is er wel een andere seizoensgroente beschikbaar. We geven een makkelijk overzicht.

Verder lezen
duurzaam koken

Duurzaam koken: tips voor minder afval in de keuken

Wil je graag duurzaam gaan koken en zoek je daarom manieren om minder afval te produceren in de keuken? Met de volgende 6 tips lukt het je!

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch