1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Groente en fruit langer bewaren: zo doe je dat
Groente en fruit langer bewaren: zo doe je dat

fruit en groente bewaren

Zo kun je fruit en groente langer bewaren 

Groente en fruit bewaren lijkt soms wel hogere wiskunde. Een fruitschaal vol rottend fruit, een koelkast met verlepte sla en groenten die je al van een afstand ruikt: het gebeurt ons allemaal weleens. In dit artikel geven we tips om groente en fruit langer te bewaren, met slimme tips en duidelijke uitleg. 

Fruit bewaren  

Fruit gaat in de fruitschaal, groenten in de koelkast, toch? Helaas, zo makkelijk is het niet. Van beide categorieën verschilt het wanneer iets in of buiten de koelkast moet worden bewaard. 

In de koelkast 

Voor fruit kun je de regel aanhouden: ligt het in de supermarkt in het koelvak? Dan bewaar je het ook thuis in de koelkast. Het gaat dan meestal om gesneden fruit, zoals stukjes ananas of een part watermeloen. Dit geldt uiteraard ook als je zelf een stuk fruit aansnijdt. 

Er zijn ook fruitsoorten die in de supermarkt weliswaar buiten de koeling liggen, maar die langer houdbaar zijn als je ze bewaart in koudere temperaturen. Dit is vooral het geval bij rood fruit, zoals aardbeien en frambozen. Tot slot kun je ook fruit dat al mooi rijp is in de koelkast bewaren, om zo de levensduur te verlengen. Denk aan rijpe perziken, abrikozen, pruimen, ananas en meloen. 

tip

Leg rood fruit of aangesneden fruit in de groentelade. Daar is het altijd kouder, waardoor het fruit langer goed blijft. 

tip

Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link

watermeloen snijden

Buiten de koelkast 

Al het andere fruit kun je buiten de koelkast bewaren. Denk aan appels, peren, mandarijnen, sinaasappels, perziken, pruimen, een hele meloen of een ananas. Ook rood fruit kun je prima buiten de koelkast bewaren, alleen zal het dan sneller bederven. Bedenk dus wanneer je iets wil gebruiken en leg het op basis van dat antwoord in de koelkast of de fruitschaal. 

tip

Bananen, appels, peren en perziken rijpen relatief snel. Leg je ander fruit bij dit fruit? Dan rijpen ze mee. Wil je dit niet? Houd ze dan gescheiden. 

tip
koelkast

Groente bewaren 

Ook groenten bewaar je zowel binnen als buiten de koelkast en ook hiervoor kun je de supermarkt als voorbeeld nemen. 

In de koelkast 

Ligt iets in de koelkast in de supermarkt? Bewaar het dan thuis ook in de koelkast. Denk aan verse sla, verse kruiden in een schaaltje, voorgesneden groenten en rauwkost. Breek je thuis een product aan dat normaliter buiten de koelkast ligt, zoals een courgette, komkommer of paprika? Dan bewaar je het erna in de koelkast. Is een product heel rijp, maar wil je het nog niet gebruiken? Ook dan kun je het in de koelkast bewaren. Dit werkt vooral bij avocado’s goed. Wil je de avocado graag eten op kamertemperatuur, haal hem dan een paar uur voor het eten uit de koelkast. Heb je een zak sla of gesneden groenten aangebroken? Zorg dat je de zak erna nog goed kunt afsluiten, bijvoorbeeld met een elastiekje of bewaarclip. Zo verlept het minder snel. 

Buiten de koelkast 

Ligt iets buiten de koelkast in de supermarkt? Bewaar het dan in principe ook thuis buiten de koelkast. Denk aan paprika’s, aubergines, courgettes en… tomaten. Veel mensen bewaren tomaten in de koelkast, terwijl de kou er juist voor zorgt dat tomaten niet verder rijpen en melig worden. Geen aanrader dus! Bewaar groenten het liefst op een koele, donkere plek in huis. Daardoor blijven ze langer goed. 

Video: aardbeien bewaren  

Heb je aardbeien in huis? Heerlijk! Bewaar ze met de tips in deze video:

Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link

aardbeien bewaren

Meer zoals dit:

avocado bewaren

Avocado bewaren: de allerbeste tips

Een avocado bewaren zonder dat hij bruin wordt? Dat doe je met deze tips. Handig voor zowel een hele of halve avocado te bewaren, of zelfs guacamole.

Verder lezen
Bloemen bewaren

Bloemen langer bewaren? Zet ze vooral niet op deze plekken in huis

Wil jij zo lang mogelijk genieten van mooie bloemen in huis? Met deze tips blijven ze langer mooi en houdbaar.

Verder lezen
kaas koelkast

Franse kaas en een stinkende koelkast? Zo houd je het geurvrij

Stinkt de koelkast naar kaas omdat je allerlei lekkere Franse kaasjes in huis hebt gehaald? Met deze tips houd je de koelkast geurvrij.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch