1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Duurzaam koken: tips voor minder afval in de keuken

Duurzaam koken: tips voor minder afval in de keuken

duurzaam koken

Koken is iets wat iedereen bijna elke dag doet. Of je nu voor jezelf kookt of voor je gezin, je stopt er altijd liefde in. Bij veel ingrediënten wordt plastic als verpakking gebruikt, maar echt goed voor het milieu is dit natuurlijk niet. Gelukkig kun je met wat kleine veranderingen heel wat afval in de keuken voorkomen. Nog een leuke bijkomstigheid: je kunt heel wat geld besparen door duurzaam te koken. Bekijk hieronder handige tips. 

duurzaam koken

Duurzaam koken: 6 tips 

1. Kies niet voor een plastic verpakking

In de supermarkt en andere winkels zijn veel producten in plastic verpakt, maar je vindt er ook producten en ingrediënten in glazen potten. Een prima alternatief – en de potten kun je hergebruiken

2. Herbruikbare potten

Lege glazen potten komen goed van pas als je soep of pastasaus maakt, want je kunt de restjes erin doen en dit bewaren in de koelkast. Ook kun je glazen potten gebruiken voor andere producten: van kruiden tot ongekookte pasta en van rijst tot havermout. Niet alleen duurzaam, ziet er ook nog eens gezellig uit in je voorraadkast.

3. Met eigen zakjes naar winkel 

Ga je boodschappen doen? Neem dan je eigen potten, bakjes of papieren zakken mee. Hier kun je dan je gekochte producten in doen. Dit scheelt veel plastic zakjes of plastic tassen die je waarschijnlijk toch zou weggooien. 

4. Eenpansgerechten 

Wist je dat eenpansgerechten ook duurzaam zijn? Je bespaart hiermee een hoop: zo gebruik je minder pannen en heb je automatisch minder afwas. Ook heb je minder water nodig om te koken én je bespaart gas of elektriciteit. Plus: je hoeft ook geen tig pannen in je keukenkasten te bewaren – scheelt toch weer geld.

5. Overgebleven restjes 

Veel mensen gooien restjes weg, want wat kun je daar nu mee? Het antwoord: heel veel! Er zijn tegenwoordig veel voorbeelden van zero waste recepten te vinden. Met alle overgebleven restjes kun je zeker wat lekkers maken. Een goed voorbeeld is shakshuka. Dit is niet alleen een eenpansgerecht, maar ook een gerecht waar je overgebleven producten zoals ui, paprika, tomaten en eieren in kwijt kunt. Niet weggooien dus!

6. Koken voor meerdere dagen 

Mocht je alleen zijn of niet altijd zin hebben om te koken, dan kun je ook in één keer voor twee of meer dagen koken. Dit scheelt veel werk, verpakkingen én afwas. Maak bijvoorbeeld een grote pan met pasta en vul daarna bakjes die je invriest voor later. Hetzelfde geldt voor soep: ook daarvan kun je een grote pan maken en invriezen. 

Op het boodschappenlijstje

Meer zoals dit:

klassieke ratatouille

Zo maak je hét klassieke ratatouille recept

Het klassieke ratatouille recept is iets wat iedereen een keer zou moeten maken. Het is een echte klassieker uit de Franse keuken. Lees er hier alles over.

Verder lezen
snelkookpan

De snelkookpan is terug: 8 lekkere snelkookpanrecepten

Snelkookpan in huis? Met deze recepten voor de snelkookpan kook je de sterren van de hemel in een mum van tijd. Van stoofvlees tot stoofperen.

Verder lezen
groenten poffen

Aardappels en groenten poffen doe je zo

Aardappels poffen is appeltje eitje en hetzelfde geldt voor groenten poffen. Lees in dit artikel alles over poffen, met tips en lekkere recepten.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch