1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Rode wijn: dit moet je weten

Rode wijn: dit moet je weten

rode wijn

Van chianti tot pinot noir en van gekoelde rode wijn bij de borrel tot een zwaar exemplaar voor bij rood vlees: met rode wijn kun je echt alle kanten en smaken op. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over rode wijn, inclusief praktische tips, tricks en achtergrondinformatie. Ook komen de lekkerste recepten met rode wijn aan bod en lees je hoe rode wijnazijn wordt gemaakt.

Alles over rode wijn 

Er valt genoeg over rode wijn te praten en te schrijven. Om die reden is dit artikel onderverdeeld in vijf categorieën. Zo lees je wat rode wijn precies is, over de verschillende soorten en druivenrassen, hoe je goede rode wijn herkent en hoe rode wijnazijn wordt gemaakt. Wil je graag koken met rode wijn? Scrol dan naar beneden voor de lekkerste recepten met rode wijn. 

 1. Wat is rode wijn? 

 2. Rode wijnsoorten

 3. Goede rode wijn

 4. Rode wijnazijn

 5. Recepten met rode wijn

rode wijn

1. Wat is rode wijn?  

In de wereld van wijn zijn er vier kleuren te onderscheiden: rood, wit, rosé en oranje. Die laatste is het minst bekend en valt onder de categorie natuurwijnen. Rode wijn wordt daarentegen het meest van alle vier gedronken en krijgt zijn kleur door de schillen van de gebruikte druiven. Hoe langer de druivenschillen in de wijn zitten, ook wel schilcontact genoemd, hoe donkerder over het algemeen de kleur. Ook de duur van de rijping zelf kan invloed hebben op hoe licht of donker de wijn uiteindelijk kleurt. Zo kleurt jonge rode wijn vaak wat paarser en oudere wijn meestal bruinrood. 

2. Rode wijnsoorten

Er zijn duizenden rode wijnsoorten met elk weer een andere kleur, smaak en soms ook zelfs structuur. Het grootste verschil wordt veroorzaakt door de verschillende gebruikte druivenrassen, waarbij elke wijn weer bestaat uit een unieke combinatie of slechts één gebruikt druivenras. Bekende rode wijnsoorten zijn onder andere Merlot, Shiraz, Chianti, Rioja, Pinot Noir, Tempranillo en Cabernet Sauvignon. Naast de verschillende druivenrassen kan de plek van herkomst een groot verschil maken in smaak. Zo wordt rode wijn op verschillende plekken gemaakt, zoals Chili, Frankrijk, Italië en Zuid-Afrika. Ontdek welke rode wijn het beste bij jou past met de ALDI wijn matchmaker. 

3. Goede rode wijn

Doordat er zoveel verschillende soorten zijn, is het best een uitdaging om een goede rode wijn ertussenuit te halen. Of een wijn goed is hangt af van de kwaliteit, maar ook van je persoonlijke smaak. Niet iedereen houdt immers van dezelfde wijn. Daarnaast ligt het ook aan wat je erbij eet. Goed om te weten: een duurdere wijnsoort is lang niet altijd beter, integendeel zelfs. Gelukkig zijn er genoeg tips en tricks die je helpen als je op zoek gaat naar een goede rode wijn. Zo kun je beginnen bij je eigen voorkeur, maar kun je ook op zoek gaan naar wijnen die een prijs hebben gewonnen. 

4. Rode wijnazijn

Rode wijn is zalig in een glas, maar je kunt er ook mee koken en zelfs azijn mee maken. Rode wijnazijn wordt gemaakt van rode wijn die vervolgens wordt gefermenteerd en gerijpt. Het resultaat is een zure smaakmaker voor uiteenlopende gerechten. Denk aan een saladedressing op basis van rode wijnazijn, maar ook aan een tomatensaus met een scheutje rode wijnazijn voor extra diepte. 

5. Recepten met rode wijn 

Je kunt ook prima koken met rode wijn. Door de rijke smaak krijgen gerechten – en in het bijzonder vaak sauzen – een diepere smaak. Combineer de ingrediënten uit een recept met een rode wijn die er ook in het glas goed bij zou passen. Denk aan een volle Italiaanse wijn door ragù of bolognesesaus en juist een wat lichtere rode wijn voor bij kipfilet. Maak je glühwein? Gebruik dan een rode wijn die je gewoonweg heel lekker vindt, die proef je namelijk dankzij het verwarmen nog beter. 

Wijnspecial

Net zo genieten van de beste wijnen, maar dan goedkoper. Bij ALDI hebben we meer dan 30 prijswinnende wijnen voor je geselecteerd.

Bekijk de wijnspecial
wijnspecial

Uit de wijnspecial

Ontdek de heerlijke recepten voor je favoriete wijnen uit onze wijnspecial voor het voor- en najaar.

Verder lezen

Alles over wijn

Rood, wit, rosé, bubbels. De wereld van wijn is fijn, maar soms ook een zoektocht. Om je op weg te helpen vind je hier inspiratie voor het ontdekken, kiezen en combineren van verschillende wijnen.

Verder lezen

Meer zoals dit:

rose

Rose wijn: dit wil je weten

Rosé wijn is het perfecte drankje op een zomerse dag. Hoe het gemaakt wordt en hoe je de juiste fles rosé kiest? In dit artikel leggen we je het uit.

Verder lezen
Italiaans tuinfeest

Haal Italië in huis met een echt Italiaans tuinfeest

Ben jij fan van Italië en wil je een tuinfeest geven? Het land van pizza, pasta en heerlijke wijnen haal je gewoon in huis met deze tips voor een Italiaans tuinfeest.

Verder lezen
bekende-spaanse-wijnsoorten

Wat zijn bekende Spaanse wijnsoorten en wat maakt ze uniek?

Spaanse wijn is heerlijk. Of je nu op zoek bent naar een goede Spaanse witte wijn voor bij de borrel of naar een Spaanse (zoete) rode wijn bij het diner…

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
 • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch