Het verschil tussen een airfryer & heteluchtoven

Het duurde even, maar de airfryer is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse huishoudens. Veel mensen hebben er een in het bezit en gebruiken ’m regelmatig. Maar hoe werkt een airfryer precies? En wat is het verschil tussen een airfryer en heteluchtoven? Lees in dit artikel alles over de airfryer, het verschil met een heteluchtoven en natuurlijk de lekkerste airfryerrecepten.

Hoe werkt een airfryer?  

De airfryer is een handige tool die je kunt inzetten voor zo’n beetje alles in de keuken. Van bakken tot braden en van grillen tot roosteren, als iets warmte nodig heeft kun je het in de airfryer bereiden. Sterker nog, je kunt zelfs eieren ‘koken’ in de airfryer. Maar hoe werkt een airfryer precies? Een airfryer warmt de lucht vanbinnen op en laat die lucht continu ronddraaien. Door het gebruik van een mandje of rooster met gaatjes kan de hete lucht de producten van alle kanten bereiken, en daardoor vliegensvlug garen en krokant bakken.

Wat is een heteluchtoven?  

Een heteluchtoven is een oven die werkt met een ventilator. De ventilator blaast de hete lucht door de oven, waardoor producten sneller en gelijkmatiger verwarmen. Anders dan bij een elektrische oven wordt de lucht dus continu rond geblazen, in plaats van dat de warmte van boven en onder komt. Gebruik je een heteluchtoven in combinatie met grillfunctie, dan wordt de lucht verwarmd door de ventilator en gaat tegelijkertijd de grill boven in de oven aan. Die laatste zorgt voor extra kleur en een krokant laagje bovenop.

Het verschil tussen een airfryer en heteluchtoven 

Het grote verschil tussen een airfryer en heteluchtoven is dat je de airfryer niet hoeft voor te verwarmen en de oven wel. Niet alleen kan de airfryer de lucht met een druk op de knop verwarmen, de hoeveelheid lucht is ook vele malen kleiner dan die van een oven. Daarbij kan de lucht veel beter circuleren door het ronde ontwerp, waardoor alle kanten sneller heet en krokant worden. Ook kun je de airfryer makkelijk verplaatsen, naar het balkon of de tuin, of zelfs meenemen op vakantie!

Lekkere airfryerrecepten 

De airfryer is ideaal voor het frituren van snacks zoals friet, bitterballen en loempia’s. Niet alleen heb je geen frituurolie nodig, de airfryer is ook nog eens meteen warm. Naast snacks kun je nog veel meer bereiden in de airfryer. Denk aan volledige ovenschotels en zoete taarten, maar ook geroosterde of gepofte aardappels, een stuk vlees en zelfs een gekookt ei. Doordat de airfryer razendsnel werkt kun je de temperatuur meestal tien tot twintig graden lager zetten dan normaal.

Meer zoals dit: