MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Stoofpotje maken? Het is een heerlijk klusje om te doen, zeker als het buiten koud en guur is. Gebruik als basis vlees en hartige groenten, of ga juist voor een lichtere variant met vis en een scheutje room. Liever vegetarisch? Ook dat kan natuurlijk. Lees hieronder alles over een stoofpotje maken, inclusief slimme tips, smakelijke recepten en bijpassende bijgerechten.

Stoofpotje maken: 3 slimme tips 

Een stoofpotje maken is in de basis hartstikke makkelijk, maar er zijn een aantal dingen die het verschil maken tussen een gewoon stoofpotje en een waar meesterwerk. Benieuwd naar de geheime ingrediënten voor het perfecte stoofavontuur?

1. Bouw verschillende lagen in smaak op 

In plaats van alle ingrediënten in een keer in de pan te doen, begin je met het fruiten van ui, knoflook en andere aromaten zoals kruiden en specerijen. Blus deze vervolgens af met iets zuurs, zoals een scheutje azijn, wijn of bier om de warmte in het gerecht te verminderen. Bak vlees, vis en groenten samen met de aromaten of los in een andere pan, zodat ze een mooi bruin korstje krijgen en doe vervolgens alles samen in de pan. Sluit af met het kookvocht, zoals bouillon, room of tomaten in blik en het stoven kan beginnen.

2. Geef het tijd  

Over stoven gesproken, het belangrijkste ingrediënt voor het ultieme stoofpotje is tijd, zeker als het gerecht vlees bevat. Hoe langer de stoofpot krijgt om te garen, hoe zachter de ingrediënten worden en hoe meer smaak ze krijgen. En laat dat nu net zijn wat een stoofpotje zo verslavend lekker maakt. Houd aan dat een stoofpot met taaier vlees, zoals sukadelappen, al snel een uur of vier kan gebruiken. Korter kan ook, maar het vlees wordt met de tijd malser. Een stoofpot met gevogelte, vis of alleen groenten heeft minder lang nodig, maar vanaf twee uur wordt het écht een feestje.

3. Stoofpotje maken: een bespaartip! 

De laatste stooftip draait om de ingrediënten en dan met name het besparen op de kosten. Want wist je dat een stoofpotje het ideale gerecht is om overgebleven groenten, vlees of vis uit de koelkast of diepvries te verwerken? Gebruik bijvoorbeeld die slappe prei of achtergebleven peen uit de groentela of ga voor dat restje vlees uit de vriezer. Let uiteraard op de uiterlijke houdbaarheidsdatum of controleer zelf door te ruiken of te proeven of het nog goed is.

Recepten voor een stoofpotje 

Er zijn talloze recepten voor stoofpotjes te vinden: van een klassieke Vlaamse stoof met sukadevlees en bier tot een vegetarische variant met champignons. Ook is een stoofpot met vis in de hoofdrol hartstikke lekker, net als een snel exemplaar met rodekool en worst. Tip: kijk welke soorten groente, vlees of vis je nog in huis hebt of in het seizoen zijn, en kies op basis daarvan een bijpassend recept.

Bijgerechten voor bij een stoofpot 

Stoofpot op het vuur? Dan is het tijd voor een bijpassend bijgerecht. Gewone aardappelpuree is een klassieker, maar ook stamppot, geroosterde aardappels of gekookte aardappels zijn altijd goed. Daarnaast past de zoete smaak van zoete aardappels perfect bij een hartig stoofpotje, net als zoete stoofperen. Zin in iets niet-zo-klassieks? Ga dan voor een hartige taart met bijvoorbeeld wortel en geitenkaas.

Meer zoals dit: