1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Hoe maak je de ultieme aardappelpuree?
Hoe maak je de ultieme aardappelpuree?

aardappelpuree maken

Zo maak je de ultieme aardappelpuree

Aardappelpuree is één van de meest gegeten aardappelgerechten en zeker in de winter razend populair. Serveer de puree als bijgerecht, gebruik het in een ovenschotel of maak er een zalige stamppot van. Hoe je het ook wendt of keert en wat je er ook mee doet: er zijn een paar tips om de ultieme aardappelpuree te maken. In dit artikel lees je welke tips dat zijn en hoe je zelf de allerlekkerste aardappelpuree maakt. 

Aardappelpuree maken: zo doe je dat  

De ultieme aardappelpuree valt of staat met vet. Dat klinkt viezer dan het is: we hebben het dan over boter en melk. Zonder dit vet krijg je nooit de romige, fluweelzachte structuur en smaak die een perfecte aardappelpuree zo lekker maakt. In de meeste recepten wordt uitgegaan van een combinatie van roomboter en warme volle melk. Op een kilo aardappelen, genoeg voor 4-6 personen, volstaat 50 gram roomboter met 100 tot 150 ml warme melk. Wil je het romiger? Voeg dan meer boter of warme volle melk toe. 

De inmiddels overleden Franse sterrenchef Joel Robuchon deed het niet anders, behalve dat hij de verhoudingen iets aanpaste. Zijn inmiddels wereldberoemde recept voor aardappelpuree bevat namelijk maar liefst 250 gram roomboter en 250 gram volle melk. En dat voor slechts een kilo aardappels! Het resultaat is bijna net zo romig als roomijs en heeft een smaak waar je nog lang van zult dromen. Vind je de hoeveelheden boter en melk te veel? Gebruik dan gerust wat minder. 

Naast het vetgehalte is ook de bereidingswijze essentieel. Met een pureestamper krijg je namelijk wel aardappelpuree, maar wordt het nooit helemaal glad. Gebruik daarom een elektrische mixer met garde, een pureepers of passeerzeef. Hierdoor krijg je de meest gladde aardappelpuree, zeker als je de aardappels fijnmaalt samen met de boter en de warme melk. Tot slot: kook de aardappels altijd in gezouten water, daar krijgen ze veel meer smaak van. 

aardappelpuree
tip

Gebruik nooit een blender of staafmixer! Daarvan krijgt de puree een lijm-achtige structuur. 

tip

Vegan aardappelpuree

Eet je veganistisch, maar wil je wel een romige aardappelpuree? Gebruik dan in plaats van boter en melk extra vierge olijfolie. Je kunt er ook voor kiezen om plantaardige melk te gebruiken, maar die smaak is niet zo romig als melk van een koe. Extra vierge olijfolie is daarentegen heel vol en tegelijkertijd een tikje fris. De perfecte smaakmaker van aardappels. 

tip

Begin met - uitgaande van 1 kilo aardappels - 50 ml extra vierge olijfolie. Mix de aardappels tot een gladde puree, proef en voeg eventueel extra olijfolie naar smaak toe. 

tip

Zoete-aardappelpuree

Je kunt ook van zoete aardappels een lekkere puree maken. Kook daarvoor geschilde zoete aardappels in gezouten water gaar. Laat ze droogstomen in de pan en mix tot een gladde puree. Gebruik ook hier roomboter of extra vierge olijfolie voor de romigheid, maar laat de melk weg. Omdat zoete aardappels al van zichzelf relatief veel vocht bevatten zal de puree te snel slap worden als je ook nog eens melk toevoegt. 

zoete aardappelpuree

Op het boodschappenlijstje 

Meer zoals dit:

patatjes

De Grote Patatjes gids (met, stoofvlees, rendang, paprikapoeder)

Gek op friet? Met de Grote Patatjes Gids maak je pommes frites als de allerbeste. Van zelfgemaakte friet tot patatje rendang en alles ertussenin.

Verder lezen
gebakken aardappeltjes

Zo maak je de ultieme gebakken aardappeltjes

Gebakken aardappeltjes zijn altijd goed. Uit de pan, airfryer of de oven. Met boter, olie of allebei. Zo maak je de ultieme gebakken aardappeltjes.

Verder lezen
hollandse-keuken

De Hollandse keuken: eten van eigen bodem is het lekkerst

Houd jij ook zo van de Hollandse keuken? Een uitgebreid overzicht mét recepten van toffe en bijzondere Hollandse gerechten.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch