Maart roert zijn staart, niet alleen wat betreft het weer. Ook de seizoensgroenten van de maand maart gaan van vrieskou-winters naar levendige lente. Ook deze maand kan er weer volop worden gekookt met groenten uit het seizoen, van kolen en wortels tot meer vrolijk gekleurde leden van de nachtschadefamilie. Niet alleen is seizoensgroente smaakvoller en goedkoper, het is ook nog eens beter voor het milieu! Meer weten over de seizoensgroenten van maart? Lees gauw verder.

Seizoensgroenten van maart 

Maart is traditiegetrouw een maand van extremen: het kan vriezen en sneeuwen, maar tegelijkertijd begint ook de lente. Die overgang is ook te zien in de seizoensgroenten van maart. Zo zijn boerenkool, andijvie en zuurkool nog volop verkrijgbaar, maar doen ook spinazie en witlof hun intrede. Daarnaast zijn ook champignons een graag geziene gast in deze roerige maand. Centraal staan champignons, radijs en knolselderij, inclusief smakelijke recepten.

Verder in het seizoen:

  • Asperge
  • Boerenkool
  • Knolselderij
  • Paddenstoelen
  • Pastinaak
  • Prei
  • Radijs
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Ui
  • Witlof

Champignons 

Hoewel champignons het hele jaar door verkrijgbaar zijn, behoren ze tot de seizoensgroenten van de maand maart. Door hun aardse karakter passen ze goed bij verschillende gerechten en ingrediënten, van romige pasta tot hartige rollade. Ook zijn ze een goed alternatief voor vlees, zeker als vervanger voor de hartige smaak. Bak champignons op hoog vuur in een koekenpan met olie, zo krijgen ze extra veel smaak en een mooi gouden randje.

Radijsjes  

Sommige producten uit de natuur zijn zó mooi gekleurd dat ze soms net een kunstwerkje lijken. Radijsjes zijn daar een mooi voorbeeld van, met hun felroze jasje en sneeuwwitte kern. De smaak van radijsjes is vrij pittig en scherp, en leent zich daardoor om in dunne plakjes of kleine stukjes te verwerken. Gebruik radijsjes rauw in een gerecht of leg ze in in een mengsel van azijn, suiker en zout. Zo wordt de smaak iets minder pittig.

Knolselderij  

Ook knolselderij is een veel gegeten seizoensgroente in februari. Klassiek als onderdeel van een pan snert, maar ook goed te verwerken tot puree, soep of zelfs ravioli. Snijd voor ravioli de knolselderij in flinterdunne plakjes en kook ze in een minuutje beetgaar. Gebruik de knolselderij in plaats van pasta en vul met ingrediënten naar keuze. Lekker, licht én verrassend.

Meer zoals dit: