Van klassiek tot Thais: 5 x lekkere mosselrecepten

Een recept voor mosselen heb je eigenlijk niet nodig, het is namelijk zo simpel om te maken en kan bijna niet misgaan. Het belangrijkste is dat je de mosselen van tevoren goed schoonmaakt en ze vervolgens kookt of bakt met aromatische groenten en kruiden. Gebruik kant-en-klare mosselgroenten en bijpassende kruiden, vaak te vinden naast de mosselen in het koelschap. Liever een recept voor mosselen bij de hand of op zoek naar nieuwe inspiratie? Bekijk dan de vijf onderstaande mosselrecepten.

5 x lekkere mosselrecepten  

Mosselen hebben zoals gezegd dus maar weinig nodig. Een hand groenten en wat kruiden zijn in principe al genoeg, al kan een scheutje of schepje extra nooit kwaad. Denk aan een scheut witte wijn of bier om de mosselen in te garen, een lepel crème fraîche voor een extra romige smaak of juist Aziatische smaakmakers voor een hele andere ervaring. De mosselrecepten hieronder variëren van klassiek tot Thais, maar zijn allemaal zo gemaakt.

  1. Mosselen gestoofd in bier

  2. Mosselen met Hollandaisesaus, friet en groene salade

  3. Mosselen met crème fraîche

  4. Tomatenvisstoof met zalm, kabeljauw en Hollandse mosselen

  5. Thaise mosselen met koriander

Zo maak je mosselen schoon  

Voor je de mosselen kookt, moet je ze altijd eerst schoonmaken. Niet alleen om het zand weg te spoelen, maar ook om eventuele rotte exemplaren te detecteren. Je doet dit het makkelijkst in de wasbak, het liefst minimaal een half uur van tevoren. Maak de wasbak schoon en doe de stop erin. Laat vollopen met koud water en voeg samen met de mosselen een snuf zout toe. Laat de mosselen zo tien tot twintig minuten in het gezouten water liggen.

Als de tijd voorbij is haal je eventuele drijvende en kapotte mosselen eruit. Deze gooi je meteen weg, want ze zijn al dood en kunnen daardoor een voedselvergiftiging veroorzaken. Controleer nu stuk voor stuk de resterende mosselen. Verwijder eventuele draden (ook wel baarden genoemd) en leg dichte mosselen in een schaal voor later. Tik open mosselen een paar keer tegen de rand van de wasbak en leg ze apart. Controleer na een paar minuten of ze dicht zijn en leg ze bij de andere dichte mosselen. Mosselen die niet meer sluiten zijn al dood en gooi je dus ook weg. Ga zo door tot alle mosselen zijn gecontroleerd.

1. Mosselen gestoofd in Steenbrugge Tripel 

Mosselen worden vaak gegaard in bier of wijn en met in dit recept gebruik je Steenbrugge Tripel. Dit donkere biertje zorgt voor nog meer smaak en smaakt daardoor ook in de winter ontzettend goed. Kun je geen Steenbrugge Tripel vinden? Gebruik dan een ander tripelbiertje of gewoon bier. Tijdens het koken verdampt het merendeel van de alcohol, maar als je er zeker van wil zijn dat er écht geen alcohol meer in zit kun je het beste alcoholvrij bier gebruiken.

2. Mosselen met Hollandaisesaus, friet en groene salade 

Mosselen in witte wijn is een echte klassieker en dit recept voor mosselen brengt je regelrecht naar een terras in Normandië. De mosselen kook je met ui, wortel, prei en wijn, en serveer je met een zachte Hollandaisesaus voor erbij. Ernaast komen nog frietjes en een groene salade. Een typisch zomers maaltje. Gebruik je liever geen wijn? Vervang het dan door bouillon, dat geeft net wat meer smaak dan gewoon water.

3. Mosselen met crème fraîche 

De meeste mosselrecepten zijn fris van smaak, maar de schelpdieren combineren ook goed met romige ingrediënten zoals crème fraîche. Ook hier gebruik je weer witte wijn, die je eventueel kunt vervangen door bouillon. Wil je zo min mogelijk tijd in de keuken besteden? Gebruik dan een zak kant-en-klare mosselgroenten in plaats van de groenten in het recept. Net zo lekker, wel zo makkelijk.

4. Tomatenvisstoof met zalm, kabeljauw en Hollandse mosselen 

Niet zo klassiek als de eerdergenoemde mosselrecepten, maar dat mag de pret en smaak niet drukken. Deze tomatenvisstoof is rijk gevuld met stukjes zalm, kabeljauw en Hollandse mosselen. Het is een feestelijk gerecht wat je ook goed in een pan op de barbecue kunt maken. Lekker met stukken stokbrood of luchtige rijst voor erbij. Serveer de visstoof in een mooie schaal op tafel.

5. Thaise mosselen met koriander  

Het vijfde en laatste mosselrecept in deze lijst is niet zo traditioneel, maar daardoor zeker niet minder smakelijk. De zachte, romige smaak van mosselen passen namelijk ontzettend goed bij Thaise smaakmakers als koriander, gember en kokosmelk. Maak het geheel zo pittig als je zelf wil en serveer met een schaal rijst. Heb je een restje over? Haal dan het mosselvlees uit de schelpen en gooi de schelpen weg. Bewaar de curry in een afgesloten bakje in de koelkast of vries in.

Meer zoals dit: