De lekkerste toppings voor op een pizza + recepten

Jong of oud, pizza eten is altijd goud. Heb je het liefst een dikke of dunne bodem, of eet jouw pizza zonder vlees of juist mét? Bouw je jouw pizza het liefst helemaal vol of ben je van minimalistische groep. Wil jij het liefst ananas op jouw pizza of vind jij dat een grote misdaad? Iedereen heeft zijn eigen pizza-voorkeuren en dat is fijn, want met pizza kun je echt alle kanten op. In dit artikel vind je dan ook de meest uiteenlopende pizzatoppings. Van vegetarisch tot vlees, vis, gevogelte en zelfs gezonde pizzatoppings, alles komt aan bod. Tot slot vind je een aantal heerlijke pizzarecepten en de lekkerste pizzatopping combinaties, die helemaal niet duur hoeven te zijn.

Pizzatoppings

Pizzatoppings of beleg wat je op jouw pizza kunt leggen, komen in alle soorten en vormen. Van simpel zoals tomatensaus tot luxe versie zoals Parmaham. In dit artikel zijn de verschillende toppings onderverdeeld in vier categorieën: vegetarische toppings, met kip & vlees en met vis. De laatste categorie is een verzameling van gezonde toppings, waarbij alle ingrediënten in de Schijf van Vijf staan. Maak een combinatie van jouw favorieten en geniet van jouw zelfgemaakte pizza!

  1. Vegetarische pizzatoppings
  2. Pizzatoppings met kip en vlees
  3. Pizzatoppings met vis
  4. Gezonde pizzatoppings

1. Vegetarische pizzatoppings  

Pizza’s zijn ideaal als je graag vegetarisch of zelfs vegan eet. Je kunt ze namelijk zelf beleggen met alles wat je lekker vindt en zo jouw favoriete combinaties samenstellen. Eigenlijk zijn alle pizzasauzen standaard vegetarisch en gewone tomatensaus is zelfs veganistisch. Voeg vervolgens naar smaak verse groenten, paddenstoelen en smaakmakers toe. Gek op kaas? Voeg dat dan vlak voor of na het bakken toe.

  • Basis: tomatensaus, béchamelsaus, mascarpone

  • Kaas: mozzarella, ricotta, mascarpone, Parmezaanse kaas, Gorgonzola, geraspte kaas

  • Groenten: tomaat, courgette, aubergine, spinazie, paprika, rucola, prei, broccoli, bloemkool, witlof, asperges, pompoen

  • Paddenstoelen: champignons

  • Fruit: ananas, perzik, granaatappel, peer

  • Smaakmakers: olijven, pesto, tapenade, pijnboompitten, verse of gedroogde kruiden, rode of witte ui, rucola

2. Pizzatoppings met kip en vlees

Vleesliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen met pizza’s, want je kunt het je zo gek niet bedenken of het kan erop. Traditioneel worden pizza’s meestal getopt met gekookte ham, parmaham, salami of gedroogd rundvlees, maar ook andere ingrediënten kunnen er natuurlijk op. Bedenk op tijd of je wilt dat het vlees meegaart in de oven of juist niet. Ingrediënten als gerookte kipfilet en runderrookvlees kunnen bijvoorbeeld juist nog lekkerder zijn als ze pas na de oven de pizza op gaan. Bak rauw vlees altijd voordat het de pizza opgaat, dan weet je zeker dat het gaar is.

  • Vleeswaren: kipfilet, kalkoenfilet, gekookte ham (bijvoorbeeld achterham), Parmaham, salami, carpaccio, runderrookvlees

  • Gegaard vlees: kip(dij)filet, shoarma, worstvlees, pulled chicken, pork of beef

3. Pizzatoppings met vis 

Vis is ook een graag geziene gast op pizza’s. Lekker in combinatie met een romige sausbasis en bijvoorbeeld spinazie, maar ook met tomatensaus en bijvoorbeeld gegrilde groenten. Qua vis kun je ook weer alle kanten op, van gerookt tot in blik en verse vis. Rauwe vis hoef je van tevoren niet te bakken, maar gaar je het liefst wel mee in de oven. Gerookte vis en vis uit blik is vaak het lekkerst als je die na het bakken toevoegt. Ook lekker: voeg sardientjes toe aan tomatensaus voor een extra kick.

Rauwe vis: zalm, tonijn, gamba’s, Hollandse garnalen

Gerookte vis: koudgerookte zalm, warmgerookte zalm, makreel

Vis in blik: sardines, tonijn, makreel

4. Gezonde pizzatoppings 

Wil je graag een wat gezondere pizza maken? Ga dan voor gezonde pizzatoppings. Ingrediënten als mascarpone, mozzarella en sommige vleessoorten vallen dan al gauw af, maar er blijft nog genoeg lekkers over. Denk aan magere kaassoorten, verse groenten, paddenstoelen en kruiden. Gebruik als basis een zelfgemaakte tomatensaus of een andere saus op basis van groenten, bijvoorbeeld met spinazie.

  • Basis: tomatensaus of andere groentensaus

  • Kaas: ricotta, 30+ geraspte kaas, geitenkaas, zuivelspread light, cottage cheese

  • Groenten: tomaat, courgette, aubergine, spinazie, paprika, rucola, prei, broccoli, bloemkool, witlof, asperges, pompoen

  • Vlees & vis: kipfilet, carpaccio, rosbief, vis in blik, gerookte zalm, tonijn

  • Paddenstoelen: champignons

  • Fruit: ananas, perzik, granaatappel, peer

  • Smaakmakers: olijven, pijnboompitten, verse of gedroogde kruiden, rode of witte ui, rucola

De lekkerste pizzarecepten

Geen zin om al het denkwerk zelf te doen? Volkomen begrijpelijk. Volg dan één van de onderstaande pizzarecepten. Gebruik een rol kant-en-klaar pizzadeeg uit het koelvak of maak het zelf met een mix voor wit brood, zoals beschreven in het recept voor Italiaanse home made pizza. Rol het deeg eventueel dunner uit, garneer met de ingrediënten uit de recepten en vul eventueel aan met extra toppings naar smaak.

Meer zoals dit: