5 x de lekkerste pannenkoeken recepten
Pannenkoeken recepten zijn er in alle soorten, maten en smaken. Van Hollandse pannenkoeken met stroop en American pancakes tot Zweeds geïnspireerde pannenkoeken met gerookte zalm en Franse crêpes. Kortom: je kunt er alle kanten mee op. In dit artikel vind je 5 van de lekkerste pannenkoeken recepten, zowel hartig als zoet.
5 x Pannenkoeken recepten
Zin in pannenkoeken? Deze recepten zijn net even anders dan de klassieke Hollandse pannenkoek met spek of stroop, maar allemaal minstens net zo lekker. Ook zitten er een paar hartige pannenkoeken tussen, die niet misstaan tijdens een feestelijke brunch, lunch of diner.
Pancaketoren met roomkaas en kersen
Pannenkoekspiesjes
Hartige pannenkoeken met spinazie, zalm en geitenkaas
Dutch baby uit de oven
Hartige crêpes (galettes) met champignons en een gebakken ei
1. Pancaketoren met roomkaas en kersen
Makkelijk, snel en een feestje om te zien. Deze pancaketoren met roomkaas en kersen maak je in een handomdraai en is ongelooflijk lekker. Ook leent dit pannenkoek recept zich uitermate om mee te variëren. Denk aan chocolade en koffie-roomkaas, slagroom met tropisch fruit of hartig met kruidenroomkaas, een zachtgekookt eitje en gerookte zalm.
Naar recept: pancaketoren met roomkaas en kersen
2. Pannenkoekspiesjes
De ultieme traktatie voor een verjaardag of tijdens een feestje zijn deze pannenkoekspiesjes. In het recept lees je hoe je zelf pannenkoeken maakt met havermoutvlokken en amandelmelk, maar je kunt ook een traditioneel pannenkoekenrecept gebruiken of zelfs kant-en-klare pannenkoeken. Gebruik fruit dat in het seizoen is en zorg dat de pannenkoeken volledig zijn afgekoeld voor je ze oprolt.
Naar recept: pannenkoekspiesjes
3. Hartige pannenkoeken met spinazie, zalm en geitenkaas
De eerste hartige pannenkoek in deze lijst is een variant met spinazie, zalm en geitenkaas. Gebruik hiervoor een klassiek pannenkoekenbeslag, maar met in plaats van suiker een snufje zout. Bak de pannenkoeken zoals je altijd zou doen. Verdeel stukjes geitenkaas over het midden en smeer eventueel voorzichtig uit met een mes. Beleg met gerookte zalm en blaadjes spinazie. Breng op smaak met een drupje citroensap, zout en peper. Rol de pannenkoek op of vouw hem dicht als een wrap of calzone. Eet de hartige pannenkoek lauwwarm of koud, of wikkel in aluminiumfolie om mee te nemen voor onderweg.
Verwerk verse fijngehakte kruiden door het beslag voor extra veel smaak.
4. Dutch baby uit de oven
Heb je wel eens van een Dutch baby gehoord? Deze pannenkoek wordt ook wel een Duitse pannenkoek genoemd en bak je in een gietijzeren pan in de oven. Door het beslag te kloppen in combinatie met de warmte van de oven souffleert het beslag en ontstaat een hele luchtige pannenkoek. Hij zakt na het bakken weliswaar in, maar dat mag de smaak niet drukken. Serveer de Dutch baby met gestoofd of vers fruit, of alleen wat poedersuiker en citroenrasp.
Naar recept: Duitse pannenkoeken met appel en stroop
5. Hartige crêpes (galettes) met kaas, champignons en een gebakken ei
Wie weleens naar Parijs gaat kent zeker weten de galette. De hartige crêpe is dunner dan onze Nederlandse pannenkoek en wordt gemaakt met boekweitmeel. Hierdoor krijgt het een meer nootachtige smaak, wat ideaal is voor een extra hartige combinatie zoals deze met kaas, champignons en een gebakken ei.
Om de galettes zelf te maken gebruik je het pannenkoekenrecept uit onderstaande link. Gebruik in plaats van 250 gram bloem een mix van 100 gram bloem met 100 gram boekweitmeel en laat de zoetstof weg. Het beslag wordt als het goed is dunner dan bij traditionele pannenkoeken. Bak de galettes in een hete pan in een klein beetje roomboter. Bak ondertussen in een andere pan in plakjes gesneden champignons (ongeveer een doosje) in een pan met olijfolie op hoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Bak een aantal spiegeleieren en hak wat sprietjes bieslook fijn. Leg een galette terug in een pan op laag vuur. Verdeel er wat pittige geraspte kaas over en leg daarop een ei. Vouw de randjes naar binnen en laat de kaas iets smelten. Garneer met de champignons en bieslook en herhaal dit bij iedere galette.
Naar recept: klassieke pannenkoeken met fruit