MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Nasi & bami: de lekkerste variaties & recepten

Nasi en bami staan bij vele huishoudens in Nederland wekelijks op tafel. De klassiekers uit de Aziatische keuken hebben jaren geleden al hun weg gevonden naar Nederland en worden tegenwoordig in uiteenlopende vormen gegeten. Van simpel met slechts een paar smaakmakers tot rijkgevuld met tal van groenten en specerijen. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk in dit artikel de lekkerste variaties en recepten voor nasi en bami.

  • Wat is nasi en hoe maak je het?

  • Nasi van bloemkoolrijst of broccolirijst

  • Wat is bami en hoe maak je het?

  • Bijgerechten voor bij nasi of bami

Wat is Nasi en hoe maak je het?

Nasi is de Indonesische benaming voor rijst en betekent in combinatie met het woord ‘goreng’ gebakken rijst. In Nederland hebben we het dus altijd over nasi goreng ofwel gebakken rijst. Om nasi goreng te maken wordt de rijst, meestal met een lange korrel zoals basmatirijst, eerst gekookt. Nadat de rijst is afgekoeld wordt de rijst gebakken in een scheutje neutrale olie in een koekenpan of wok waardoor de rijst meer smaak krijgt.

Tijdens het bakken wordt de rijst op smaak gebracht met ingrediënten als gedroogde specerijen, sambal, sojasaus, ketjap, ui, knoflook en rode peper. Vervolgens kunnen nog verschillende ingrediënten zoals fijngesneden groenten, vlees, gevogelte, vis en ei worden toegevoegd. De uiteindelijke nasi wordt vaak geserveerd met pindasaus, saté, gebakken ei, gefrituurde uitjes, atjar (groenten in zuur), kroepoek en sambal. Ook worden regelmatig restjes eten van de dag ervoor door de nasi verwerkt.

Er zijn ontzettend veel verschillende variaties op nasi goreng, elk met zijn eigen naam. Zo is er nasi goreng ikan asin, die wordt gemaakt met gebakken gezouten vis. Nasi goreng kambing bevat geitenvlees en nasi goreng putih wordt gemaakt met sojasaus in plaats van ketjap. Naast deze Indonesische nasivariaties bestaan er ook nog soorten uit andere landen en delen van de wereld. Zo hebben bijvoorbeeld Japan, China en Suriname hun ‘eigen’ recepten, meestal gemaakt en geserveerd met ingrediënten uit de eigen keuken.

Nasi van bloemkoolrijst of broccolirijst 

Nasi wordt traditioneel gemaakt van rijst, maar je kunt ook bloemkoolrijst of broccolirijst gebruiken. Door de rijst te vervangen krijg je een koolhydraatarm gerecht en bevat het gelijk meer vitaminen en mineralen. Een slimme manier dus om meer voedingsstoffen binnen te krijgen! De bloemkool- en broccolirijst hoef je niet van tevoren te koken en kun je direct in een voorverwarmde pan met een scheutje olie bakken.

Wat is bami en hoe maak je het? 

Net als nasi is ook bami een gerecht dat ontzettend veel in de verschillende Aziatische en de Surinaamse keuken wordt gegeten. Van Indonesië tot Maleisië en van China tot Thailand, het staat overal op het menu. Bami komt van origine uit China en staat voor noedels (mie) voor bij vlees (ba). Het grote verschil met nasi is dan ook dat bami wordt gemaakt met noedels in plaats van rijst, maar ook in de smaakmakers en resterende ingrediënten zijn grote verschillen.

Omdat bami op zoveel verschillende plekken ter wereld wordt gegeten, is er niet een vaste bereidingswijze te omschrijven. Er zijn tientallen, misschien wel honderden recepten voor bami. Elk gemaakt op hun eigen manier. De gemene deler zijn de noedels, meestal gemaakt van tarwe of rijstmeel met water of ei. De gekookte noedels worden vaak gebakken in een wok en op smaak gebracht met de meest uiteenlopende ingrediënten. Van prei, ham, taugé en ei (bekend van de Chinese restaurants in Nederland) tot ketjap, 5-spicepoeder en buikspek.

Bijgerechten voor bij nasi of bami 

Afhankelijk van hoe rijkgevuld de nasi of bami is kan het lekker zijn om het gerecht te serveren met bijgerechten. Zeker nasi is vaak onderdeel van een tafel vol verschillende hapjes. Van ingelegde groenten tot kipsaté en van gestoofde aubergine tot gebakken vis in ketjapsaus.

Kijk welke smaakmakers in de nasi of bami zitten en pas daar de bijgerechten op aan. Zorg voor gerechten die gemaakt zijn met dezelfde smaakmakers of juist contrasterende voor een fijne smaakbeleving.

Meer zoals dit: