Lunchen op z'n Amerikaans: 5 x lekkere recepten

Aan fastfood geen gebrek in Amerika, maar je kunt er natuurlijk ook andere dingen eten. Zo zijn er een paar lunchrecepten die ook in Nederland erg populair zijn. Denk aan de caesar salad, French toast of het broodje BLT. In dit artikel vind je 5 lekkere lunchrecepten, van American pancakes tot belegde bagels en nog veel meer.

Amerikaanse lunchrecepten  

Waar je ook bent en hoe laat het ook is, in Amerika kun je altijd eten waar je zin in hebt. Van een smoothie bowl tot pasta en van belegd broodje tot French toast, nergens staat voorgeschreven welke gerechten exclusief voor de lunch bestemd zijn. Los daarvan zijn er wel een aantal lunchklassiekers, zoals onderstaande gerechten.

  1. Caesar Salad

  2. American pancakes

  3. BLT

  4. Bagels

  5. French toast (Wentelteefjes)

1. Caesar salad 

De eerste en misschien wel bekendste van allemaal is de Caesar salad. De salade werd bedacht door de in San Diego wonende chef Cesare Cardini. Hij bedacht het gerecht in de jaren twintig van de vorige eeuw en maakte het met sla, croutons, knoflook, Parmezaanse kaas, een gekookt ei, worcestersaus, olijfolie en citroensap. Anders dan vaak wordt gedacht bevatte het originele recept geen kip, ansjovis of spek, al kun je die natuurlijk prima toevoegen voor meer smaak. Zelf maken kan met de eerdergenoemde ingrediënten, maar je kunt ook kiezen voor onderstaande dressing. Lekker door elke salade, eventueel met een gekookt eitje en croutons erbij.

2. American pancakes 

American pancakes zijn al even ingeburgerd in het Nederlandse restaurantleven en ook thuis eet je ze net zo makkelijk. Maak zelf pannenkoekenbeslag of ga voor kant-en-klare American pancakes. Supermakkelijk en zo gepiept! Je kunt de pancakes serveren met een klontje boter en wat ahornsiroop of honing – klassiek Amerikaans. Of ga voor een luxe lunch en gebruik roomkaas of slagroom en warm fruit zoals kersen, blauwe bessen of aardbeien.

3. BLT 

Lunch je het liefst met een belegd broodje? Dan is de BLT-sandwich waarschijnlijk iets voor jou. BLT is een afkorting en staat voor Bacon, Lettuce en Tomato, ofwel spek, sla en tomaat. Die drie ingrediënten vind je dan ook steevast op een broodje BLT, vaak gecombineerd met een lik mayonaise. Ter variatie kun je ook nog plakjes avocado, kipfilet of een gebakken ei op het broodje doen. Of kijk gewoon welke restjes je nog in huis hebt.

4. Bagels  

Neem een hap van een rijkelijk belegde bagel en je waant je even in New York. Bagels zijn broodjes die qua vorm lijken op donuts. Het deeg wordt eerst gekookt en vervolgens in de oven gebakken. Hierdoor is het deeg wat taaier dan bij andere soorten brood. Koop je kant-en-klare bagels, halveer ze dan en rooster ze kort in de oven of broodrooster. Beleg ze met roomkaas en gerookte zalm of rosbief, eventueel met wat rode ui of een augurkje. Of ga voor een van onderstaande combinaties.

5. French toast (wentelteefjes)

Tot slot een zoet gerecht voor de lunch, namelijk French toast of gewoon op z’n Nederlands: wentelteefjes. French toast is brood geweekt in een mengsel van ei, melk en soms nog suiker of kaneel. Gebruik hiervoor het liefst brood dat minimaal 2 dagen geleden is gebakken, dat valt namelijk minder snel uit elkaar. Week het brood kort en bak het vervolgens in roomboter. Serveer met een snufje (kaneel)suiker of voeg extra toppings zoals fruit en room toe. Hartige wentelteefjes zijn trouwens ook ontzettend lekker, net als wentelteefjes gemaakt van croissantjes of suikerbrood.

Meer zoals dit: