1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Wat kun je doen als je kat in de rui is? 4x tips

Wat kun je doen als je kat in de rui is? 4x tips

verharen kat

Is jouw kat in de rui? Als kattenbaasje herken je het vast wel, want in deze periode liggen er door het hele huis kattenharen – en ook op je kleding zijn ze volop te vinden. Ben je benieuwd wat je kunt doen als je kat in de rui is? Hieronder staan 4 tips voor je klaar. 

4 tips tegen het verharen van je kat 

1. Regelmatig borstelen 

Het is belangrijk om de vacht van je kat een goede verzorging te geven. Het borstelen van je kat hoort hier ook bij. Probeer dit ongeveer twee keer per week te doen. Heb je een langharige kat? Dan wordt aangeraden om je kat vier keer per week te borstelen tijdens de periodes van rui. Als je jouw kat regelmatig borstelt, wisselt hij vaker van vacht en heeft het beestje ook minder kans op vervelende klitten. 

2. Wassen met speciale kattenshampoo 

Het verharen van een kat versnellen? Dat kan met behulp van een speciale kattenshampoo. Zo’n shampoo kun je kopen bij een dierenspeciaalzaak en helpt de overtollige haren te verwijderen tijdens een periode van rui. Was je kat alléén met een kattenshampoo als je kat niet bang is voor water. Is hij dat wel? Dan kun je dit beter overslaan. 

3. Slapen op een koele en donkere plek

Laat je kat slapen op een koele en donkere plek. Waarom? Dit zorgt ervoor dat de omstandigheden qua licht en temperatuur constant blijven. Bang dat je kat het koud heeft, hoef je niet te zijn. Katten zijn buitentemperaturen gewend en kunnen een iets lagere binnentemperatuur dus ook makkelijk aan. 

4. Goede kwaliteit voeding  

Voeding heeft invloed op de rui bij katten. Het is daarom belangrijk om kattenvoeding van goede kwaliteit te kopen. Kies voor voeding met omega 3 en 6 vetzuren. Dit zorgt niet alleen voor een mooie vacht, ook verloopt een ruiperiode sneller. Geef ook steeds dezelfde voeding aan je kat. Wissel je vaak van voeding, dan kan je kat daar extra haaruitval van krijgen. 

kat verharen

Het verharen van een kat: in welke periodes? 

Normaal gesproken kennen katten twee ruiperiodes: in de lente en in de herfst. In deze periode verandert jouw kat van vacht. Dit heeft te maken met de temperatuurswisselingen. Als het buiten warmer wordt, heeft je kat een koelere vacht nodig. Andersom geldt dat ook: wordt het buiten kouder, dan heeft je kat een warmere vacht nodig. 

Wat moet je doen bij het extreem verharen van je kat?  

Is jouw kat in de rui, maar verliest hij extreem veel haren? Dit kan te maken hebben met verkeerde voeding, erfelijkheid, vachtverzorging en het klimaat in huis. Als je merkt dat de rui anders is dan anders, dan is het goed om dit in de gaten te houden of zelfs een dierenarts in te schakelen. Die kan je kat onderzoeken en kijken of er meer aan de hand is dan alleen een periode van extreme rui.

Meer zoals dit:

kattenbak schoonmaken

De kattenbak schoonmaken in 4 stappen

De kattenbak schoonmaken een vervelend klusje? Niet met deze tips! In dit artikel lees je precies hoe vaak en hoe je de kattenbak het beste schoonmaakt.

Verder lezen
kattenstaart betekenis

Kattenstaart betekenis: 7 tips om te herkennen hoe je kat zich voelt

Wat betekent een zwiepende kattenstaart? En een trillende staart? Met deze tips herken je aan de kattenstaart hoe de kat of poes zich voelt.

Verder lezen
beste kattenvoer

Hoe kies je het beste kattenvoer voor jouw kat?

Hoe kies je het beste kattenvoer voor jouw kat? Voor veel mensen is dat een ingewikkelde zoektocht, en dus helpt ALDI je graag op weg.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch