1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Planten verpotten doe je zo
Planten verpotten doe je zo

planten verpotten

Hoe verpot je een plant? 4 stappen

Planten verpotten een lastige klus? Geknoei met aarde en potjes? Mag het in de winter? Of alleen in de zomer? Hoe en wanneer je het beste een plant verpot, lees je in dit artikel. Want iedere plant geniet van verse aarde en een frisse plantenpot!

Planten verpotten: een stappenplan

Met de juiste tips is het verpotten van een plant zo gepiept. Leg alvast een lege vuilniszak (of oude krant), een zak verse aarde en een borstel klaar. Liever geen vieze vingers? Gebruik dan handschoenen. 

planten verpotten

1. Haal de plant uit de huidige pot

Om te beginnen, haal je de plant voorzichtig uit zijn oude pot. Soms kun je dit doen door de pot op zijn zij te leggen en de plant al rollend uit de pot te halen. Andere planten kan je voorzichtig bij de stam pakken en zo uit de pot trekken. Houd de oude pot netjes boven een vuilniszak, zodat de aarde die loskomt wanneer je de plant uit zijn pot haalt, op de vuilniszak valt. Dit is makkelijker schoonmaken wanneer je klaar bent. 

2. Verwijder de oude aarde 

Wanneer de plant uit de pot is, schud je de wortels voorzichtig los. De oude aarde, bevat geen voedingstoffen meer, dus die kun je weggooien op de composthoop. Geef je plant meteen een goede opfrisbeurt en verwijder dode wortels, blaadjes en andere rommel waar de plant niks meer aan heeft. Nu je toch lekker bezig bent, maak dan ook meteen de binnenkant van de pot schoon met een borstel.

3. Vervang de oude potgrond

Verwijder nu ook de oude aarde uit de pot en vervang deze voor nieuwe aarde. Is de plant trouwens niet te groot geworden voor de pot? Dan gebruik je de oude pot gewoon opnieuw. Wil je dat de plant verder groeit? Kies voor een grotere pot, zodat de plant ruimte heeft om te groeien. 

Gebruik je kiezels of andere steentjes om extra zuurstof en water de ruimte te geven? Vergeet ook die niet te vervangen! Vul de kiezels in de pot aan met een bodem nieuwe potgrond. 

4. Herinstalleer de plant 

Tijd voor de plant om zijn nieuwe thuis te ontdekken. Zet de plant op de bodem en vul de rest van de pot aan met potgrond. Druk de aarde niet te stevig aan, je wilt genoeg ruimte voor water en zuurstof overhouden. Gebruik genoeg potgrond om de plant stevig in zijn pot te zetten, maar niet te veel om verstikking te voorkomen. En als laatste: vergeet niet de plant water te geven!

Richtlijnen om planten te verpotten 

Planten verpotten hoeft gelukkig niet iedere week, maar wél wanneer de pot te klein wordt voor de plant. Met deze richtlijnen houd je planten helemaal gezond.  

Wanneer moet je een plant verpotten? 

Planten moeten iedere 12 tot 18 maanden verpot worden. Dat betekent niet per se dat ze een nieuwe pot nodig hebben, maar wél dat je ze nieuwe aarde geeft. De beste tijd om je planten te verpotten is in de lente. Het kan natuurlijk ook prima in de zomer, wanneer je lekker buiten kunt kliederen met aarde. Mag je planten verpotten in de winter? Natuurlijk, maar blijf dan wel binnen, zodat je planten het niet koud krijgen! 

tip

Weet je niet helemaal zeker meer wanneer je de planten het laatst verpot hebt? Kijk dan naar de onderkant van de binnenpot. Wanneer de wortels eruit groeien, is het tijd voor een nieuwe (grotere) pot

tip

Op het boodschappenlijstje:

Meer zoals dit:

kaneel bij plant

Is een schepje kaneel bij de planten een wondermiddel?

Kaneel is een wondermiddel voor je planten. Je houdt er fruitvliegjes mee op afstand en je beschermt planten tegen schimmel. Hoe je het gebruikt, lees je hier.

Verder lezen
planten buiten

Dit is waarom je planten af en toe in de regen moet zetten

Binnenplanten buiten zetten? Ja zeker! Een plant vindt het heerlijk om af en toe in de regen buiten te staan. Waarom? Dat leggen we je in dit artikel uit.

Verder lezen
luchtzuiverende planten

Luchtzuiverende planten: deze planten halen schadelijke stoffen uit de lucht

Wist je dat planten luchtzuiverend zijn? Veel groen in huis is niet alleen maar goed voor wat extra kleur, maar ook om schadelijke stoffen uit de lucht te halen. 

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch