1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Hoe kun je slim groente en fruitafval gebruiken? (Bananenschil voor planten)
Hoe kun je slim groente en fruitafval gebruiken? (Bananenschil voor planten)

compost

Hoe kun je slim groente en fruitafval gebruiken? (Tip: bananenschil voor planten!) 

Heb je groente-, fruit- en tuinafval? Wacht even voordat je de hele bende in de groene container gooit. Je kunt het namelijk nog slim gebruiken! Wat ga jij doen met je oude groente en fruit? Maak je er compost van of een lekkere groentebouillon? 

1. Groei nieuwe groente 

Wist je dat je zelf makkelijk nieuwe groente kunt laten groeien? Gebruik de uiteinden van de groente en prik er een satéprikker doorheen. Plaats de groente in een glas met water (gebruik de prikker om hem op het glas te houden) en wacht geduldig af totdat de groente wortels schiet. Verplaats hem dan naar je tuin en laat de zon en regen haar werk doen. Dit werkt goed met wortels en selderij, maar ook met avocado (dan gebruik je de pit). 

2. Groentebouillon  

Groente en fruit afsnijdsels hoeven niet per se afval te zijn. In Nederland zijn we gewend om alles wat we van onze groenten en fruit af snijden meteen weg te gooien, maar wist je dat je al die restjes ook kunt gebruiken om er een heerlijke bouillon van te maken? Ui, wortel, courgette, selderij of groente die op het randje zijn, zijn ideaal om er een lekkere bouillon van te trekken. Tien minuten laten koken, even zeven en je hebt een heerlijke basis, die je kunt gebruiken voor soepen en sauzen. Invriezen in een ijsblokjes bakje is ook heel handig voor later.  

3. Zelf compost maken 

De bekende GFT-container wordt gebruikt om er compost van te maken. In plaats van die container steeds door iemand op te laten halen, gebruik je die compost natuurlijk ook gewoon in je eigen achtertuin. Als je een grote tuin hebt en je hebt een mooi hoekje waar je een composthoop van kunt maken, is het sneller om het afval meteen op de grond om te toveren in compost. Alle beestjes en wormpjes kunnen er dan sneller bij! 

compost

4. Voeding voor de planten 

Niet alleen wij houden van bananen! Ook planten genieten van de voedingsstoffen die in een bananenschil zitten. Begraaf een bananenschil in je moestuintje of naast je planten en de wortels zullen zelf de voedingsstoffen uit de schil halen. Hetzelfde geldt voor eierschillen: ook dit zijn een prima voeding voor planten. Wel even fijnmalen voor het beste resultaat. 

5. Afwasmiddel  

Met (oude) citroenen maak je je eigen afwasmiddel. Het gebruiken van citroenen is niet geschikt voor je wasmachine, maar je kunt er wel de afwas met de hand mee doen! Snijd de citroenschillen in plakjes of blokjes en stop ze met wat water in een flesje. Laat het goedje een nachtje staan en de volgende dag kun je het gebruiken om je borden mee af te wassen. Handig voor op de camping!

Meer zoals dit:

Hoe maak je de tuin klaar voor het voorjaar? - Altijd ALDI

Hoe maak je de tuin klaar voor het voorjaar?

Wil jij ook het voorjaar zien in de tuin? Lees dan snel deze handige tips om jouw tuin voorjaarproof te maken!

Meer informatie
5 tips voor het beginnen van een eigen moestuin

5 tips voor het beginnen van een eigen moestuin

Een moestuin maken in je eigen tuin of op je balkon? Supergoed idee, maar hoe pak je dat het beste aan? 5 tips voor je eigen moestuin.

Meer informatie
Hoe laat je het beste bloemen bloeien op jouw balkon?

Hoe laat je het beste bloemen bloeien op jouw balkon?

Een balkon vol met prachtig, gekleurde bloemen. Wie droomt daar niet van? Met deze handige tips, kan jij direct - voor weinig - aan de slag!

Meer informatie

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch