1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. De keuken schoonmaken in 7 stappen

De keuken schoonmaken in 7 stappen

Keuken schoonmaken

Goed nieuws: de keuken schoonmaken is niet moeilijk! Wel kun je er een hoop tijd mee verliezen als je niet efficiënt te werk gaat. Met een handig stappenplan maak je in een handomdraai je keuken schoon. Met als voornaamste doel om een hygiënische plek te hebben waar jij met veel plezier de lekkerste gerechten kunt bereiden. 

Poets in een vaste volgorde

Bespaar tijd en schoonmaakdoekjes door in een vaste poetsvolgorde te werken. Onze tip is om van schoon naar vies te werken. Eerst de keukenkastjes schoonmaken, vervolgens het aanrecht en pas als laatste ga je met het gasfornuis aan de slag. 

keuken schoonmaken

De keuken schoonmaken in 7 stappen

Stap 1: Opruimen maar

Je kunt pas goed schoonmaken als de keuken opgeruimd is! Haal het liefst het hele aanrechtblad leeg, zodat je overal goed bij kunt én de keuken echt goed kunt schoonmaken. Dat geldt ook voor vieze etensresten, servies in de vaatwasser of het doen van de afwas. Zolang het aanrecht maar vrij is. 

Stap 2: Neem de keukenkastjes af 

Hoewel de keukenkastjes vaak op het oog niet vies lijken, zul je versteld staan als je weet hoeveel vetspetters hier op achterblijven. Evenals de handgrepen die je steeds tussendoor vastpakt. Met keuken multi-ontvetter, een sopje water en een schoonmaakdoekje kun je de keukenkastjes schoonmaken en de grepen afnemen. 

Stap 3: Het aanrecht schoonmaken

Als het goed is heb je het aanrechtblad al leeggehaald, dus kun je gelijk aan de poets. Spray keuken multi-ontvetter op het oppervlak en wrijf het aanrecht met een schoonmaakdoekje zorgvuldig schoon.

Stap 4: Neem de wandtegels af

Spray ook de wandtegels in met keuken multi-ontvetter. Neem de tegels vervolgens met een schoonmaakdoekje af en besteed extra aandacht aan de tegels bij het fornuis en de wasbak. Zo poets je gelijk de vetspetters en kalk weg! 

Stap 5: Het fornuis schoonmaken

Een inductie kookplaat schoonmaken? Een keramische kookplaat schoonmaken? Een gasfornuis schoonmaken? Geloof ons, daar zit een groot verschil in. Waar je als het ware bij een inductieplaat een doekje eroverheen haalt en het is schoon, moet je bij een gasfornuis om de gaspitten en de pannendragers heen schoonmaken en dat vergt behoorlijk wat tijd én geduld. Om je een handje te helpen hebben we een apart stappenplan voor je beschreven: 

Tip: roosters van de afzuigkap schoonmaken doe je zo 

Wil jij de roosters van de afzuigkap schoonmaken? Wij leggen je uit hoe je dit simpel en eenvoudig doet. Haal de roosters van de afzuigkap af en spray ze zorgvuldig in met keuken multi-ontvetter, dat je vervolgens even laat intrekken. Plaats de roosters in de vaatwasmachine en draai een regulier programma. In de tussentijd kun jij de binnenkant van de afzuigkap schoonmaken. Als de vaatwasser klaar is en de roosters goed droog zijn, plaats je ze weer terug in de afzuigkap. 

Stap 6: Maak de wasbak schoon 

Je wast er dagelijks je handen, maakt er groenten schoon en spoelt er je vaat in af: de wasbak. De wasbak of gootsteen is een broedplaats voor bacteriën. Allereerst maak je de gootsteenzeef goed schoon, gooi je resten in de prullenbak en gebruik je een schuursponsje en schuurmiddel om zowel de gootsteen als de zeef goed schoon te schrobben. Hier kun je eventueel ook een afwasborstel voor gebruiken. Gebruik de keuken multi-ontvetter. Mocht er hardnekkige kalkaanslag bij de kraan aanwezig zijn? Gebruik een schuursponsje en wat schuurmiddel.

Een goede tip om de gootsteen zo schoon mogelijk te houden en bacteriën geen kans te geven, is om geen vaat in de wasbak te laten staan en het altijd gelijk schoon te spoelen. 

Stap 7: Maak de vloeren zorgvuldig schoon

Vetspetters, etensresten en vuil: voor je het weet ligt je vloer er vol van. Dat betekent dat je best wat aandacht mag besteden aan het zorgvuldig schoonmaken van de vloeren. Eventueel ook tussendoor. Stofzuig de vloer en maak het oppervlak grondig schoon met een dweil. Net zo lang totdat al het vuil verdwenen is! 

Keukentips: 

Uiteraard is elk type keuken anders en heeft dit invloed op de werkwijze.

 • Wil jij een hoogglans keuken schoonmaken? Dan is onze gouden tip: gebruik allesreiniger en glasreiniger. Dit is dé manier om lelijke strepen en vingerafdrukken van een hoogglans keuken te verwijderen. Start met warm water en allesreiniger. Als de lades en kastdeurtjes schoon zijn spray je ze in met glasreiniger om ze vervolgens met een droge doek af te nemen.
 • Wil jij een mat zwarte keuken schoonmaken? Onze gouden tip: maak schoon met een emmer lauw water en een scheutje groene zeep (niet teveel!). Maak bij voorkeur schoon met de zachte kant van een spons. Neem het oppervlak vervolgens af met vochtige doek. 

Nog meer schoonmaaktips voor de keuken:

Wil jij meer details over het schoonmaken van diverse keukenonderdelen? In deze artikelen lees je meer over het schoonmaken van: 

Voor op het boodschappenlijstje 

Meer zoals dit:

wc schoonmaken

WC schoonmaken in 7 stappen

Hoe maak je een wc schoon? ALDI legt in 7 stappen uit hoe je dit in 3 minuten fixt. Vooral als je het wekelijks bijhoudt, ben je nooit meer tijd kwijt.

Verder lezen
De grote schoonmaak in huis in 5 stappen

De grote schoonmaak in huis in 5 stappen

ALDI deelt een checklist voor de grote schoonmaak in huis. We delen waardevolle tips voor het schoonmaken van de keuken, badkamer en wc.

Verder lezen
Badkamer schoonmaken in 7 stappen

Badkamer schoonmaken in 7 stappen

Hoe maak je een badkamer schoon? ALDI deelt 7 tips! En doe er je voordeel mee: door het wekelijks bij te houden, bespaar je een hoop tijd.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
 • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch