1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Zelf bouillon maken: zo doe je dat

Zelf bouillon maken: zo doe je dat

zelf bouillon maken

Bouillon is de rijke basis van een heleboel gerechten en sauzen. Maar wist je dat er heel veel verschillende soorten bouillon zijn, elk met hun eigen unieke smaak? En dat je die dus heel makkelijk zelf kunt maken van restjes of producten die je waarschijnlijk al in huis hebt? Bekijk deze tips maar.

zelf bouillon maken

Zelf bouillon maken is lekker én makkelijk 

Niks smaakt zo lekker als zelfgemaakte bouillon! Weet je waarom? Omdat je het helemaal zelf kunt maken, precies zoals jij het lekker vindt. Het is simpel: je kiest je favoriete ingrediënten, doet ze in een pan en met wat geduld heb je een heerlijke basis voor je gerechten. 

Zelf bouillon maken - welke soorten zijn er? 

Er zijn een heleboel verschillende soorten bouillon. Allemaal hebben ze hun eigen smaak en je gebruikt ze ook allemaal voor andere gerechten. Natuurlijk kun je voor een risotto bijvoorbeeld zelf kiezen welke bouillonsoort het best past, maar voor een vissoep gebruik je natuurlijk lekkere (zelfgemaakte) visbouillon. Er bestaan een heleboel verschillende soorten bouillon, maar dit zijn de meest bekende en meest gebruikte soorten. 

1. Groentebouillon zelf maken 

Groentebouillon is vaak licht en verfrissend en wordt bereid met veel verse groenten. Dat kunnen bijvoorbeeld groenterestjes zijn zoals schillen of bijvoorbeeld een kontje van een broccoli. Je kunt groentebouillon eigenlijk in vrijwel elk gerecht gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan (vegetarische) soepen en stoofschotels.

2. Rundvleesbouillon zelf maken 

Deze krachtige bouillon komt van runderbotten en -vlees. Je kunt hier speciaal vlees voor kopen, maar je kunt ook botten van bijvoorbeeld schenkels gebruiken. Let wel op dat je gaat voor vlees dat niet gemarineerd is. Rundvleesbouillon geeft een stevige basis aan stoofpotten, sauzen of rijke soepen zoals Franse uiensoep.

3. Kippenbouillon maken 

Kippenbouillon wordt gemaakt van kippenbotten en -vlees. Bewaar dus vanaf nu de botjes van je kippenpoten of hele kip. Kippenbouillon geeft een hele rijke, zoutige smaak aan veel gerechten. Je hoeft het echt niet alleen voor gerechten met kip te gebruiken. Denk bijvoorbeeld ook eens aan wat kippenbouillon in je ramen of bijvoorbeeld in een pastasaus. 

4. Visbouillon maken

Visbouillon wordt gemaakt van visgraten en -koppen en voegt een diepe, ziltige smaak toe aan soepen en sauzen. Je gebruikt het bijvoorbeeld in vispotjes en natuurlijk vissoep.

Wat is het verschil tussen fond en bouillon?

Fond en bouillon worden vaak door elkaar gehaald, maar ze zijn niet hetzelfde. Bouillon is als een lichte soep gemaakt door vlees, vis of groenten te koken in water met groenten en kruiden. Het is dun en wordt gebruikt als basis voor soepen en sauzen. Fond is als een dikke, smaakvolle saus gemaakt door vlees, vis of groenten langzaam te koken en hun sappen te verdikken. Heerlijk voor speciale sauzen en stoofgerechten omdat het heel veel smaak heeft.

Zelf bouillon maken: de ingrediënten en de stappen

Zelf bouillon maken is helemaal niet ingewikkeld. Sterker nog, heel veel van de ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis - of je hebt altijd wel restjes die je kunt gebruiken. 

1. Groenterestjes gebruiken  

Bewaar groenterestjes zoals wortelschillen, uienschillen, en selderijbladeren. Die voegen smaak en voedingsstoffen toe aan je bouillon.

2. Botten of graten toevoegen  

Voor vleesbouillon gebruik je botten van gevogelte of rund. Voor visbouillon zijn visgraten perfect. Deze bevatten gelatine, wat de bouillon een rijke textuur geeft. Let op: Bij het maken van groentebouillon is het belangrijk géén botten of graten toe te voegen.

3. Smaakmakers en kruiden 

Voeg knoflook, uien, peperkorrels en kruiden zoals tijm en peterselie toe voor extra smaak.

4. Langzaam sudderen  

Laat de ingrediënten een paar uur in water sudderen op een laag vuur. Dit langzame proces laat alle smaken en voedingsstoffen vrijkomen.

5. Zeven en afkoelen

Zeef de bouillon om de vloeistof te scheiden van de vaste delen. Laat het afkoelen en verwijder eventueel het vet dat stolt aan de bovenkant.

Zelf bouillon maken: de ingrediënten en de stappen

Zelfgemaakte bouillon is veelzijdig en kan gebruikt worden in verschillende gerechten. Zo is het de perfecte basis voor andere gerechten zoals stoofpotten, risotto’s en sauzen. En bij sommige gerechten speelt het zelfs de hoofdrol zoals bij soepen en bij de (Chinese) hotpot. 

Meer zoals dit:

aziatische recepten

16 x makkelijke en lekkere Aziatische recepten

Makkelijke Aziatische recepten zijn ideaal na een lange dag werken of studeren. Laat je in dit artikel inspireren door 16 makkelijke en snelle Aziatische recepten voor elke dag.

Verder lezen
aziatische tapas

Aziatische hapjes en tapas recepten

Aziatische hapjes zijn ideaal tijdens de borrel, als onderdeel van een buffet of borreldiner. Zelf Aziatische tapas maken? Bekijk hier de lekkerste recepten.

Verder lezen
Aziatisch Gerecht

Aziatisch gerecht op tafel? De 5 lekkerste variaties voor elke dag

Een vleugje Vietnam, een snufje Bali, een portie Thailand: laat je bij ALDI verrassen door de lekkerste Aziatische recepten.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch