MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Chinese hotpot: fijne tips voor een bouillon fondue

Een enorme pan vol dampende bouillon met daarnaast schalen vol rolletjes rauw vlees, vis, verschillende groenten, paddenstoelen, dumplings en uiteenlopende smaakmakers op tafel. Chinese hotpot is je-van-het en ook erg leuk om thuis te doen. Maar wat is Chinese hotpot precies en hoe hotpot je thuis? In dit artikel lees je er alles over, inclusief tips voor de bouillon, ingrediënten en smaakmakers voor erbij.

Wat is Chinese hotpot?  

Chinese hotpot is een soort combinatie tussen fondue en gourmetten, maar toch ook weer anders. De hotpot refereert aan een grote warme pan of kom in het midden van de tafel, gevuld met bouillon. Naast de bouillon vind je schalen vol ingrediënten die je stuk voor stuk doopt in de hete bouillon. Door de warmte garen de ingrediënten zodat je ze kunt eten, maar de bouillon zelf krijgt ook weer steeds meer smaak door de ingrediënten die erin garen.

Bij Chinese hotpot gaar je wat je maar lekker vindt in de bouillon. De bouillon zelf begint zacht van smaak en je doopt er vervolgens verschillende soorten rauw vlees, gevogelte, vis, dumplings, groenten, paddenstoelen en meer in. Vlees of vis is flinterdun gesneden, zodat ze zo snel mogelijk garen. Het vlees mag aan de vette kant zijn, zodat het veel smaak heeft maar ook afgeeft. Aan het einde van de middag of avond is de bouillon veel sterker en rijker van smaak. Perfect om een dag later nog van te smullen, maar ook nog heerlijk op dezelfde dag.

Hotpot voor thuis  

In verschillende landen in Azië en ook steeds vaker in Nederland vind je speciale hotpot-restaurants, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon thuis doen. Hier heb je een speciale hotpot voor nodig: een grote, ronde metalen pan met twee vakken waarin je twee verschillende bouillons serveert. Deze verwarmt elektrisch of maakt gebruik van gas. Heb je geen Chinese fonduepan? Dat maakt niet uit, met een normale pan kan het ook! Of gebruik twee pannen, zodat je twee verschillende bouillons kunt maken en gebruiken. Zorg er wel voor dat je de pan warm kunt houden met een brander of elektrisch kookplaatje, de bouillon moet namelijk heet genoeg blijven om het eten te garen.

Bouillon 

De hotpot begint bij de bouillon. Kies het liefst groentebouillon, kippenbouillon of rundvleesbouillon. Visbouillon is al snel te heftig. Kant-en-klare bouillon of fond werkt hartstikke goed, maar nog lekkerder is zelfgemaakte bouillon. Zorg dat de bouillon niet te sterk is, maar wel op smaak met voldoende zout. Is de bouillon niet zout genoeg, dan proef je dat direct terug in de andere ingrediënten.

Ingrediënten 

Bouillon klaar? Dan kun je de ingrediënten erin dopen. Variatie is het leukst, maar kijk ook naar hoeveel mensen er aan tafel zitten. Serveer voor bijvoorbeeld vier personen maximaal twee soorten vlees of vis, drie soorten groenten, één type paddenstoel en eventueel nog dumplings. Denk aan biefstuk, kipdijfilet, zalm, kabeljauw, wortel, paksoi, Chinese kool, taugé, kastanjechampignons en paprika. Snijd het vlees en de vis in flinterdunne plakjes. Leg de stukken eventueel eerst kort in de vriezer, dan kun je ze makkelijker snijden. De groenten mogen grover, maar ook dat is afhankelijk van hoe snel ze garen. Serveer de paddenstoelen schoongemaakt in hun geheel.

Smaakmakers  

Tot slot de smaakmakers. Vul verschillende schaaltjes met sausjes zoals sojasaus en teriyakisaus, maar ook chilisaus, maggi, of zoetzure saus. Kies er drie variërend van hartig tot zoet en pittig. Ook lekker: maak je eigen sausje van limoensap, geraspte gember, sojasaus en een klein beetje suiker. Snijd een paar limoenen in partjes en vul een klein schaaltje met chilivlokken. Zet alles door elkaar op tafel en het feest kan beginnen.

Meer zoals dit: