1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. 7x tuintips voor droogte en hitte

7x tuintips voor droogte en hitte

Tuintips

Tijdens de zomer kan het best moeilijk zijn om een mooie en groene tuin te houden. Het is dan vaak voor een langere periode droog en warm. Gelukkig kun je een paar slimme en budgetvriendelijke tips inzetten om je tuin te beschermen tegen zon en droogte. Benieuwd naar deze handige tuintips? Je vindt ze hieronder! 

Tuintips

7 Tuintips: tips tegen de hitte

1. Kies droogte bestendige planten 

Wanneer de zomer er aan zit te komen, is het handig om te kiezen voor planten die van nature goed bestand zijn tegen droogte en zon. Vetplanten, zoals sedums en cactussen, zijn bijvoorbeeld goede keuzes. Ze hebben namelijk weinig water nodig en blijven toch mooi in de zon. Andere goede opties zijn lavendel, salie en tijm - en ze ruiken ook nog eens ontzéttend lekker. 

2. Vocht in de grond houden 

Je kunt op een eenvoudige manier vocht in de grond vasthouden. Dit heet ook wel mulchen. Bedek hiervoor de bodem rondom je planten met een laagje organisch materiaal, zoals houtsnippers, stro of grasmaaisel. Door dit laagje zal de grond minder snel uitdrogen. Deze laag houdt niet alleen het vocht in de grond vast, ook helpt het om de groei van onkruid te verminderen en de bodemtemperatuur te reguleren. Het is dus helemaal geen gek idee om dit eens te proberen.

3. Geef planten water op de juiste manier 

Tijdens droge en warme periodes is het geven van water aan planten natuurlijk erg belangrijk. Ook is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Geef je planten bijvoorbeeld 's ochtends vroeg water, wanneer de temperaturen koeler zijn. Dit minimaliseert verdamping en zorgt ervoor dat het water de wortels bereikt voordat de zon hoog komt te staan. Ook is het goed om de gieter eens dieper in de grond te steken of als de plant in een pot staat: de plant op een schaal te zetten. Op deze manier krijgen wortels die dieper in de grond of in de pot zitten, ook goed water.  

4.  Water hergebruiken  

Wanneer het erg droog is wil je natuurlijk je tuin sproeien. Alleen: je waterrekening stijgt hierdoor wel. Wil je dit voorkomen? Gebruik dan regenwater! Plaats een regenton in je tuin om regenwater op te vangen en gebruik dit tijdens warme dagen om je planten in de tuin water te geven.  

5. Bescherm je bodem met compost  

Een gezonde plantenbodem houdt water beter water en bevordert plantengroei. Voeg organisch materiaal, zoals compost, toe aan de bodem om de structuur en het vochtbehoud van de planten te verbeteren. Je kunt compost zelf makkelijk maken met fruit- en groenteafval. Denk hierbij aan bananen, appels of bonen. Ook kun je koffie, bladeren, snoeiafval en kleine takjes gebruiken. 

6. Creëren van schaduw 

Probeer je planten te beschermen tegen de felle middagzon door schaduw te creëren. Hang schaduwdoeken, oude lakens of zeilen op in je tuin. Plaats ze boven planten die niet goed tegen de zon kunnen. Door schaduw te creëren, voorkom je verbranding van je planten. 

7. Planten makkelijk te verplaatsen in potten  

Heb je een tuin, dan kun je ook overwegen om planten alleen in potten te laten groeien. Potten kunnen makkelijk verplaatst worden naar schaduwrijke plekken, waardoor planten beschermd worden tegen de volle zon. 

Op het boodschappenlijstje 

Meer zoals dit:

hoe stek je een plant

Hoe stek je een plant? 2 makkelijke manieren

Hoe stek je een plant precies? En is het moeilijk? Check hier alle informatie over het stekken van planten.

Verder lezen
planten verpotten

Planten verpotten doe je zo

Planten verpotten, hoe doe je dat en wanneer is de beste tijd? Mag het in de winter of liever in de zomer? Planten verpotten doe je zo met deze tips!

Verder lezen
ecosysteem

Maak jouw eigen ecosysteem in 4 stappen

Een plantenterrarium is een leuke activiteit voor het hele gezin. In deze vier simpele stappen maak je je eigen ecosysteem.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch