1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Maak jouw eigen ecosysteem in 4 stappen
Maak jouw eigen ecosysteem in 4 stappen

ecosysteem

Maak jouw eigen ecosysteem in 4 stappen

Een plantenterrarium is een ecosysteem in het klein. Een klein stapje terug is misschien handig: wat is een ecosysteem? Dit is een verzameling van planten en andere kleine organismes die met elkaar contact hebben en helpen. Een plantenterrarium is daar een goed voorbeeld van en een heel goede start om aan jouw eigen ecosysteem te beginnen. Een plantenterrarium zelf maken? Dat is simpeler dan je denkt. Het is niet alleen een leuke activiteit om met het hele gezin te doen, maar ook nog eens een mooie aanwinst in huis. Een plantenterrarium is namelijk naast jouw eigen ecosysteem, net een kunstwerk in een potje. 

Een plantenterrarium maken

Zo’n mooi plantenterrarium is een echte aanwinst in jouw huis. Een glazen pot met kleine plantjes en decoraties staat prachtig in de woonkamer. Met een mooie glazen pot, potgrond, kleine plantjes en dit stappenplan maak je je eigen ecosysteem. 

1. Begin met een mooie glazen pot 

Zoek een mooie glazen pot uit die je als basis gebruikt voor jouw terrarium. Het maakt eigenlijk niet uit of de pot dicht kan of niet. Een oude vissenkom of vaas mag dus ook! Ook leuk: kleine flesjes in verschillende vormen en maten. Zorg er wel voor dat de opening groot genoeg is voor de plantjes die je later toevoegt. Maak de glazen pot goed schoon en droog. 

2. Bedek de bodem met grind en aarde 

Nu de pot goed schoon is begin je met het aanleggen van de bodem. Net als in een echte tuin. Begin met een laag grind van een paar centimeter. Het grind absorbeert overtollig water en is daarom een belangrijke basis. Bovenop het grind maak je nu een iets dikkere laag aarde. Hoe dik de laag aarde moet zijn, hangt af van de grootte van de kluit van je plantjes. Je wilt er in ieder geval voor zorgen dat de kluit helemaal in de grond komt te staan. 

tip

Is de opening van je glazen pot klein? Gebruik dan een trechter om het grint en de aarde netjes in de pot te krijgen. 

tip
ecosysteem

3. Kies de juiste plantjes en decoraties

Stel je nu het assortiment aan terrariumplantjes samen. Kies voor plantjes die goed bij elkaar passen. Let daarbij niet alleen op het uiterlijk, maar vooral ook op de behoeften van de plantjes. Cactussen kun je het beste in een open terrarium plaatsen. Gebruik je een gesloten pot? Kies dan varens, vleesetende plantjes of kamerplantjes die goed in een vochtige omgeving en zonder extra voeding overleven. Wil je het ecosysteem extra bijzonder maken? Voeg dan miniatuurbeeldjes toe!

4. Zet je terrarium op de juiste plek

Nu jouw terrarium af is, is het tijd om een mooi plekje uit te zoeken voor het kunstwerk. Terrariums hebben een lichte plek nodig, maar het liefst niet een plek die te warm is. Ook de volle zon kun je maar beter vermijden. Houd het terrarium de eerste week sowieso open. Daarna kun je deze voorzichtig afsluiten met een kurk. Ontstaat er condens? Laat het terrarium opnieuw een paar dagen luchten en probeer het opnieuw.

Meer zoals dit:

snelkookpan

Hoeveel geld en tijd bespaar je met een snelkookpan?

Als jij tijd en geld wilt besparen bij het koken, dan is de snelkookpan een heel handig apparaat. Hoe zat het ook alweer met de snelkookpan en wat kun je er allemaal mee?

Verder lezen
planten inpakken

Planten vorstvrij inpakken: zo pak je planten in voor de winter

Bescherm jouw planten in de tuin tegen de kou van de winter door ze vorstvrij in te pakken. Hoe? Dat lees je hier.

Verder lezen
red de restjes

Koken met kliekjes: 7 ideeën met overgebleven groente en fruit

Heb jij vaak groente en fruit kliekjes? Die gooien we natuurlijk niet weg! We geven 7 ideeën met recepten waarin je jouw kliekjes kunt gebruiken.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch