1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Zo kun je het beste je matras schoonmaken

Zo kun je het beste je matras schoonmaken

matras schoonmaken

Zálig, het moment dat je op je matras gaat liggen als je gaat slapen. Omdat je heel wat uurtjes op deze plek doorbrengt, is het wel zo fris om je matras zo nu en dan schoon te maken en eventuele vlekken te verwijderen. Wil je je matras schoonmaken en hem weer als nieuw krijgen? Met de volgende tips kun je je matras grondig reinigen. 

matras schoonmaken

Matras schoonmaken in 5 stappen: 

Stap 1: Haal het bed leeg

Voordat je je matras gaat schoonmaken is het nodig om alle lakens, kussens en het dekbed van het bed af te halen. Doe de lakens in de was en hang je dekbed lekker buiten om te luchten. Als alles in de was zit, kan het schoonmaken van je matras beginnen. 

Stap 2: Matras schoonmaken en geurvrij maken met azijn  

Wist je dat schoonmaakazijn vieze geurtjes neutraliseert? Wanneer jouw matras muf ruikt, kun je dit product inzetten om die geur tegen te gaan. Hiervoor doe je een druppel schoonmaakazijn op een vochtig huishouddoekje. Haal daarna het doekje over je matras. Haal er na een halfuur nog een vochtig doekje met alleen warm water overheen en laat je matras daarna drogen. 

Stap 3: Matras stofzuigen

Pak na het geurvrij maken van je matras de stofzuiger. Zuig als eerste alle naden en randen schoon, waarna je ook de rest van het matras uitzuigt. Doe dit in overlappende en smalle banen. Je kunt hiervoor het beste een stofferingshulpstuk gebruiken. Zuig de boven- en onderkant van het matras helemaal uit. 

Stap 4: Vlekken uit matras verwijderen 

Op een matras kunnen veel verschillende soorten vlekken zitten. Dit is niet gek als je zoveel uur in bed doorbrengt. 

1. Matras schoonmaken met gele vlekken 

Gele vlekken duiden op zweetvlekken. Per nacht verliest een persoon gemiddeld een kwart liter vocht. Dit zweet wordt geabsorbeerd door het matras, waarna er gele vlekken ontstaan. Wil je de gele vlekken uit je matras verwijderen? Maak de vlekken eerst vochtig met water en strooi er vervolgens een flinke laag keukenzout over. Als het dertig minuten is ingetrokken, kun je het zout met de stofzuiger verwijderen. Daarna zijn de gele vlekken verdwenen. 

2. Matras schoonmaken met urinevlekken 

Het is helemaal niet erg als er urine op je matras terecht komt en verwijderen is een kleine moeite. Wist je namelijk dat je urinevlekken in je matras kunt schoonmaken met azijn? Maak een mengsel van warm water, schoonmaakazijn en een beetje afwasmiddel. Dip daarna een huishouddoekje in het mengsel en verwijder al deppend de vlekken en de urinegeur.  

3. Matras schoonmaken met bloedvlekken

Bloed is moeilijk om te verwijderen, ook uit een matras. Het is daarom handig om een eventuele bloedvlek op je matras zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kun je doen met shampoo en warm water. Maak hier een mengsel van, waarna je een huishouddoekje in het mengsel stopt. Poets vervolgens de bloedvlek weg. Zie je dat de vlek er nog zit? Herhaal de behandeling dan nog een keer.

Stap 5: Laten luchten 

Wanneer het matras helemaal schoon is, kun je het matras al staand nog even lekker laten luchten en opdrogen. Zet het matras op het balkon, buiten in de tuin of bij een openstaand raam. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is het bed weer opmaken. Kun je daarna weer slapen als een roos.

Op het boodschappenlijstje 

Meer zoals dit:

bed verschonen

Hoe vaak én hoe moet je je bed verschonen?

Wij slapen het lekkerst in een opgemaakt bed, maar hoe vaak moet je nu eigenlijk je bed verschonen? In dit artikel lees het verlossende antwoord!

Verder lezen
slaapkamer planten

Slaapkamer plant? Deze planten bevorderen je slaap

Het hele huis fleurt op van planten, maar voor de slaapkamer gebruik je speciale planten die de nachtrust bevorderen. Welke planten dat zijn, lees je hier.

Verder lezen
hoeslaken opvouwen

Hoeslaken opvouwen? Dit is hoe je dit netjes doet

Hoe vouw je het hoeslaken netjes op? Na iedere wasbeurt is het weer een uitdaging! Want hoe krijg je nu alle hoekjes netjes bij elkaar met al dat elastiek?

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch