1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Glutenvrij bakken: de beste vervangers voor tarwemeel
Glutenvrij bakken: de beste vervangers voor tarwemeel

glutenvrij bakken

Glutenvrij bakken: de beste vervangers voor tarwemeel 

Glutenvrij bakken kan ingewikkeld zijn, maar niet als je de juiste ingrediënten hebt. Zo maak je de lekkerste koekjes, broden en taarten met glutenvrije ingrediënten of vervangers voor tarwemeel. Het resultaat is meestal net wat anders, maar de smaak hoeft er niet onder te lijden. Bekijk in dit artikel de beste glutenvrije vervangers voor tarwemeel, zodat je ook thuis de lekkerste recepten glutenvrij kunt bakken.

Glutenvrij bakken

De wereld van glutenvrij bakken wordt steeds groter, maar er is ook nog veel onduidelijkheid over. Zo is het voor sommige mensen niet duidelijk wat gluten nou precies zijn, hoe ze werken en natuurlijk wat de juiste vervangers zijn. Hieronder lees je dan de ook antwoorden op die vragen en delen we een aantal lekkere glutenvrije bakrecepten. 

 • Wat zijn gluten?

 • Hoe werken gluten?

 • Glutenvrije vervangers voor tarwemeel

 • Glutenvrije recepten

glutenvrij bakken

Wat zijn gluten en waar zitten ze in?

Gluten zijn een eiwit dat in verschillende granen zoals tarwe, rogge en spelt van nature voorkomt. Producten zoals brood, koekjes, pasta en bier bevatten dan ook vaak gluten. Sommige mensen kunnen niet goed tegen gluten of zijn er zelfs allergisch voor. Dit noemt men een glutenintolerantie of glutenallergie, ook wel coeliakie genoemd. Als je glutenintolerant bent verdraagt je lichaam de gluten slecht, wat maag- en darmklachten als gevolg kan hebben. Hetzelfde geldt voor mensen met een glutenallergie, maar dan in heftigere mate. 

Hoe werken gluten 

Gluten zitten dus in granen zoals tarwe en spelt. Als je weleens glutenvrij brood hebt gegeten is de kans groot dat je daardoor weet wat de rol van gluten in producten als brood is. Gluten zorgen namelijk voor binding en elasticiteit, wat je in bijvoorbeeld brood goed merkt. Door de werking van de gluten wordt brooddeeg na goed kneden elastisch. Een eigenschap die er mede voor zorgt dat brood lekker luchtig wordt. Bevat brood of een ander gerecht geen gluten? Dan kan het snel kruimelig en taai worden.  

Glutenvrij bakken met vervangers voor tarwemeel 

De best verkrijgbare glutenvrije vervanger voor tarwemeel is havermout. Haver is van nature glutenvrij, maar kan worden verwerkt in een omgeving met sporen van gluten. Dit staat altijd op de verpakking, dus check dit voordat je de havermout in je mandje legt. Havermout kun je in z’n geheel gebruiken, maar ook in de keukenmachine fijnmalen tot havermeel. Ook amandelen en hazelnoten kun je fijnmalen tot meel. Let wel op dat noten veel vetter en dus ook zwaarder zijn, waardoor je ze meestal niet 1:1 kunt gebruiken als vervanger. Meng het notenmeel met bijvoorbeeld een beetje havermeel.

Naast havermout is er ook nog onder andere kokosmeel, rijstmeel, kikkererwtenmeel en boekweitmeel. Let ook hierbij altijd op of de producten wel in een volledig glutenvrije omgeving zijn verwerkt en controleer hoe je ze het beste kunt gebruiken. Sommige meelsoorten binden net als amandelmeel minder goed, waardoor het handig kan zijn om aardappelzetmeel of maiszetmeel toe te voegen. 

Glutenvrije recepten 

Zin om glutenvrij te bakken? Onderstaande recepten bevatten geen gluten en zijn dus glutenvrij. Je hebt dus echt niet altijd gluten nodig voor een smakelijk resultaat! Zo is de glutenvrije chocoladetaart met mandarijn een traktatie voor iedereen, zeker met een klodder gezoete crème fraîche ernaast. En ben je gek op hartige pannenkoeken? Probeer dan de galettes met kaas en champignons!  

Bron: https://www.brood.net/gezondheid/overgevoeligheid-en-ziekten/gluten/ 

Meer zoals dit:

volkoren brood

Het verschil tussen volkorenmeel & volkorenbloem uitgelegd

Wanneer mag brood volkorenbrood heten? En wat is het verschil tussen volkorenmeel en volkoren bloem? Lees in dit artikel alles over volkorenmeel en volkorenbloem.

Verder lezen
zelf granola maken

Zelf granola maken: 4 lekkere variaties

Wil jij zelf granola maken thuis, maar weet je niet waar je moet beginnen? We geven de 4 lekkerste variaties, voor een vliegende start.

Verder lezen
Glutenvrij kerstdiner

Glutenvrij kerstdiner: slimme tips en lekkere recepten

Glutenvrij kerstdiner? Bekijk dit artikel met slimme tips en de lekkerste recepten voor een glutenvrije kerst.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
 • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch