Van mac ’n cheese tot tuna melt: 6 x Amerikaanse gerechten met lekker veel kaas 

Nederland is een echt kaasland, net als… Amerika! Van mac ’n cheese tot tuna melt en van cheeseburgers tot cheesecake, je eet er de meest uiteenlopende gerechten met kaas. Ben jij ook zo gek op kaas? Maak dan eens één van de typisch Amerikaanse gerechten met kaas uit dit artikel. Dat kan gewoon met de kaas die we in Nederland verkopen. Met opties voor zowel de lunch als het avondeten en zelfs een toetje met kaas!

Amerikaanse gerechten met kaas 

Amerika staat niet net zoals Italië of Frankrijk bekend om zijn rijke culinaire geschiedenis, maar kent wel veel typisch Amerikaanse gerechten. Kaas speelt daarin geregeld een grote rol, want een land met zoveel ruimte is de ideale plek om koeien, schapen en geiten te houden. Ze maken er dan ook de meest uiteenlopende soorten kaas, al zijn de zachtere kazen die goed smelten het meest populair. Denk aan cheddar, jonge kaas, roomkaas en mozzarella. In dit artikel vind je 7 gerechten met kaas, uiteenlopend van een ultieme tuna melt tot de beste cheesecake.

  1. Mac ’n cheese

  2. Tuna melt

  3. Cheeseburger

  4. Philly cheese steak

  5. Kaasdip voor bij nachos of friet

  6. Cheesecake

1. Mac ’n cheese 

Ga je naar Amerika, dan is de kans groot dat je ten minste één keer mac ‘n cheese op het menu ziet staan. Deze Amerikaanse klassieker eet je overal, van simpele diner tot luxe restaurant, en in de meest uiteenlopende variaties. Een klassieke mac ’n cheese maak je door gekookte macaroni met kaassaus met nog extra kaas bovenop in een ovenschaal te gratineren. Al kun je er eindeloos mee variëren door er bijvoorbeeld stukjes ham of kip, gerookte zalm, spinazie, broccoli, bloemkool en andere ingrediënten in te verwerken.

2. Tuna melt

Nog zo’n typisch Amerikaans gerecht is de tuna melt. Dit broodje wordt meestal tijdens de lunch geserveerd en gemaakt met tonijn, gesmolten kaas en geroosterd brood. Ook hiermee kun je heel veel variëren. Voeg bijvoorbeeld een rode ui of bosui toe, gebruik sambal of jalapeñopepers voor extra pit, voeg groenten toe voor een extra bite of gebruik wraps in plaats van brood. Zelf maken is heel makkelijk: beleg een boterham of wrap met tonijn uit blik, kaas die goed smelt en eventueel extra smaakmakers. Rooster het brood onder de grill in de oven zodat de kaas smelt of maak er een tosti van en bak deze in de pan of tosti-ijzer.

3. Cheeseburger

Als je denkt aan Amerika dan is de kans groot dat je direct denkt aan fastfood en hamburgers. Ze zijn er niet alleen gek op, je vindt de bekende en minder bekende fastfoodketens door het hele land. De cheeseburger staat steevast op het menu en behoeft waarschijnlijk geen uitleg. Gebruik het liefst cheddar, dat smelt goed en heeft veel smaak. Een plakje augurk erbij zorgt voor de perfecte balans tussen zoet, zuur en lekker hartig.

4. Philly cheese steak sandwich

De Philly cheese steak sandwich dankt zijn naam de plek van oorsprong: de stad Philadelphia. Het broodje wordt gemaakt van een stuk stokbrood met daarop reepjes biefstuk en gesmolten kaas of zelfs kaassaus. Erbij komen vaak nog gebakken uienringen en reepjes paprika. Hoewel deze broodjes meestal als lunch worden gegeten is de Philly cheese steak zo machtig dat je ‘m eigenlijk wil delen of als volwaardige avondmaaltijd oppeuzelt. Maak je ‘m zelf? Ga dan voor pistoletjes of snijd een stokbrood in vier of vijf stukken. Ideaal voor een feestje of buffet.

5. Kaasdip voor bij nachos of friet 

In Nederland is de kaasdip minder bekend dan bijvoorbeeld de cheeseburger, maar in Amerika zijn ze er gek op. In de meeste supermarkten koop je de bakjes met gesmolten kaas vaak kant-en-klaar, maar je kunt ook zelf een kaasdip maken op basis van een béchamelsaus of door gewoon een klassiek recept voor kaasfondue te volgen. Kaasdips worden vaak gemaakt met cheddar, maar ook regelmatig met roomkaas en mozzarella. Soms gaan er nog extra ingrediënten door, zoals cayennepeper, spinazie en artisjokharten. Heerlijk bij bijvoorbeeld nacho’s, maar ook zalig over friet. Serveer de saus als het even kan in een verwarmd schaaltje, dan blijft de dip lekker lang warm en vloeibaar.

6. Cheesecake 

Tot slot nog een zoet gerecht die natuurlijk niet in deze lijst met gerechten met kaas mag ontbreken: de cheesecake! Hoewel zoet van smaak, maak je dit gerecht met kaas. Roomkaas welteverstaan. Er bestaan tientallen variaties, waarbij de New York cheesecake de bekendste is. Het grote verschil tussen de meeste cheesecakes ontstaat door de taart al dan niet te bakken. Bak je de cheesecake niet? Dan heet het een no-bake cheesecake, die vaak frisser van smaak is. Gek op cheesecake, maar toe aan iets anders? Maak dan eens de burnt basque cheesecake, een van dé trends van 2021 en 2022.

Meer zoals dit: