Alles over sperziebonen + lekkere recepten

Weinig groenten zijn zo Hollands als sperziebonen en je vindt ze dan ook het hele jaar door in de winkel. Sperziebonen kun je koken, maar ook wokken, bakken en roosteren. Ze zijn een vast onderdeel van een klassieke AVG, maar doen het goed in zo’n beetje alle soorten gerechten. In dit artikel lees je er alles over, inclusief tips voor sperziebonen invriezen en de lekkerste recepten.

Sperziebonen schoonmaken & doppen 

Voor je sperziebonen gaat bereiden moet je ze eerst schoonmaken. Gelukkig is dat een vrij simpel werkje. Was verse sperziebonen altijd eerst onder koud water en laat goed uitlekken in een vergiet of op een schone theedoek. Neem vervolgens een bosje van vijf tot tien sperziebonen in je hand en leg ze met dezelfde kant omhoog. Snijd met een klein keukenmesje de harde bovenkanten eraf en leg ze apart. Ga zo door met de rest van de sperziebonen en ze zijn klaar om te koken.

Hoe lang moet je sperziebonen koken?  

Sperziebonen moeten drie tot vijftien minuten koken. Een behoorlijk grote marge, maar dat komt omdat ze ook beetgaar al heerlijk smaken. Het is dus afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en hoe je ze verder gaat verwerken. Krijgen de sperziebonen bijvoorbeeld nog warmte mee doordat je ze met andere ingrediënten kookt, wokt of bakt, dan hoeven ze niet zo lang. Serveer je de sperziebonen bij een traditionele AVG, dan zul je ze weer iets langer willen garen. Voeg tijdens het koken eventueel een snuf zout of een bouillonblokje toe aan het water voor meer smaak. Giet ze na het koken af in een vergiet en laat uitlekken.

Sperziebonen wokken, bakken en roosteren 

Sperziebonen koken is lekker, maar wist je dat je ze ook kunt wokken, bakken of roosteren? Zo wordt de smaak iets hartiger en de structuur ook krokanter. Extra fijn als je niet zo dol bent op ouderwetse gekookte sperziebonen, die vaak erg zacht worden gekookt. Bak of wok de sperziebonen in een hete pan met olijfolie, of rooster ze met een scheutje olie in de oven. Voeg naar smaak zout, peper, kruiden, specerijen of een sausje toe. Bang dat de sperziebonen niet gaar genoeg worden? Kook ze dan eerst een paar minuten voor in gezouten water en laat na het afgieten droogstomen in de pan.

Sperziebonen invriezen 

Als de sperziebonen in de aanbieding zijn of wanneer je simpelweg te veel hebt gekocht of gekookt, kun je ze heel goed invriezen. Maak ze eerst schoon en dop de harde uiteindes. Halveer de bonen eventueel en kook ze, als dat nog niet is gebeurd, drie tot vijf minuten in gezouten water. Zo behouden ze hun mooie groene kleur en gaat de smaak minder hard achteruit.

Droog de bonen goed af in een schone theedoek en verpak in een plastic zakje. Haal zo veel mogelijk lucht uit het zakje en vries de sperziebonen meteen in. Je kunt ingevroren sperziebonen nog ongeveer drie maanden bewaren. Wil je ze weer gebruiken? Breng dan een ruime pan met water aan de kook of verwarm een grote wok of hapjespan. Kook of bak de sperziebonen nog een paar minuten tot de gewenste structuur. Ontdooien is niet raadzaam, omdat ze daardoor erg zacht kunnen worden.

Recepten met sperziebonen 

Hoewel sperziebonen van zichzelf al veel smaak hebben en dus goed in een AVG passen, kun je er ook uiteenlopende gerechten mee maken. Denk aan een Aziatische wokschotel of Italiaanse pasta, maar ook geroosterd in de oven als snack of beetgaar door een (lauwwarme) salade zijn ze heerlijk. Bekijk hieronder een aantal receptsuggesties of bedenk zelf een favoriete combinatie.

Tip: heb je voor een recept haricots verts nodig? Je kunt die meestal prima vervangen door sperziebonen.

Meer zoals dit: