6 x de lekkerste recepten met tomaten
Recepten met tomaten zijn overal te vinden, maar de allerbeste? Die staan in dit artikel. We hebben onze favoriete recepten verzameld met verse tomaten, tomaten in blik en natuurlijk zongedroogde tomaten. We leggen ook het verschil uit tussen verse tomaten en tomaten in blik, dan kun je nooit meer met de verkeerde tomaten thuiskomen.
Recepten met tomaten
- Romige tomatensoep met garnalen
- Farfalle met gehaktballetjes in tomatensaus
- Labneh (hartige yoghurtdip) met tomatensalade en gepocheerd ei
- Quesadilla’s met spinazie, tomatenblokjes, chorizo en geraspte kaas
- Quiche met gepofte tomaatjes, ovengebakken spek en kaas
- Pittige rode tomatendip
Zijn tomaten goed voor je?
Als er een groente geroemd wordt om zijn voedingswaarden, is het de tomaat wel. Het is namelijk een bron van vitamine C en K, kalium, foliumzuur en lycopeen. Daarbij zijn het echte antioxidantenbommetjes. Een goed ingrediënt dus om aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitaminen & mineralen te komen.
Verse tomaten of in blik
In principe zijn verse tomaten en tomaten in blik op het gebied van voedingswaarden hetzelfde, alleen kunnen die in blik extra conserveringsmiddelen meekrijgen zoals zout, suiker en zuren. Hierdoor kunnen de voedingswaarden toch verschillen. De houdbaarheid van de tomaten verandert door het inblikken – ze blijven daardoor een stuk langer goed. De smaak verandert ook, zo wordt deze vooral een stuk intenser bij de ingeblikte variant.
1. Romige tomatensoep met garnalen
Tomatensoep is altijd goed, maar dit recept met garnalen is nét even anders. Heel makkelijk, dus zo op tafel. Perfect als feestelijk voorgerecht, maar ook fijn tijdens de lunch of als gerecht tijdens een high tea. Tip: je kunt de soep tot twee dagen van tevoren maken of zelfs langer en dan in de vriezer bewaren.
- Naar recept: romige tomatensoep met garnalen
2. Farfalle met gehaktballetjes in tomatensaus
Zeg je tomaat, dan denk je hoogstwaarschijnlijk aan pasta. In dit recept voor farfalle met gehaktballetjes in tomatensaus gebruik je naast verse tomaat ook tomatenblokjes in blik. Vervang eventueel de gehaktballetjes door de vega variant voor een vegetarisch hoofdgerecht. Een kindvriendelijk recept en perfect voor doordeweeks.
- Naar recept: farfalle met gehaktballetjes in tomatensaus
3. Labneh (hartige yoghurtdip) met tomatensalade en gepocheerd ei
Heb je weleens van labneh gehoord? Het is de Midden-Oosterse variant van Hollandse hangop en maak je van volle yoghurt heel gemakkelijk zelf. Serveer de labneh met een tomatensalade en een gepocheerd ei en je hebt een feestelijk vegetarisch voorgerecht of zomerse lunch. Lekker met krokant geroosterd brood, zoals ciabatta of gewoon stokbrood.
- Naar recept: labneh met tomatensalade en gepocheerd ei
4. Quesadilla’s met spinazie, tomatenblokjes, chorizo en geraspte kaas
De quesadilla is een Mexicaans gerecht en bestaat uit warme tortilla’s met daartussen gesmolten kaas en de lekkerste smaakmakers. Wij vullen de quesadilla’s met spinazie, tomatenblokjes en chorizo, maar je kunt de chorizo ook vervangen door bijvoorbeeld gerookte zalm en roomkaas. Een echte aanrader, al helemaal tijdens een feestje of borrel.
5. Quiche met gepofte tomaatjes, ovengebakken spek en kaas
Wie is er nu niet gek op quiche? Door de tomaatjes te poffen krijgen ze een extra intense smaak. Voor een vegetarische quiche kun je het spek weglaten of vervangen voor gebakken paddenstoelen. Maak de quiche op de dag zelf of tot twee dagen van tevoren. Overgebleven restjes quiche kun je mits goed verpakt tot drie maanden in de vriezer bewaren.
6. Pittige rode tomatendip
Het perfecte snelle borrelhapje is natuurlijk nachochips met een goede zelfgemaakte tomatendip. Ook een fijne combinatie met guacamole en zure room. Liever geen nachochips? Maak ze dan eens zelf van zoete aardappel. Deze tomatendip smaakt overigens ook erg goed op geroosterd brood met een scheutje olijfolie.
- Naar recept: pittige rode tomatendip
- Naar recept: nacho’s van zoete aardappel
Tomaten ontvellen doe je zo
Tomaten ontvellen is echt niet moeilijk, je moet alleen weten hoe. Ideaal als je op zoek bent naar een recept met verse tomaten.