Bij koken met restjes wordt meestal gedacht aan overgebleven groenten, fruit, vlees of kaas. Maar in elke voorraadkast of koelkast staat wel een aangebroken pot jam die bijna over datum is. Zonde om weg te gooien of te laten bederven, want jam is hartstikke lekker in verschillende gerechten! Niet alleen in zoete gerechten, maar ook in hartige.
Recepten met jam
Jam is hartstikke lekker op een boterham, beschuitje of door de yoghurt, maar denk ook eens aan jamkoekjes (dat ziet er ook nog eens feestelijk uit), als basis voor een crumble (een supersnel dessert) of door een hartige saus voor bij vlees (hallo groot gebraad). Ook is jam een fijn ingrediënt voor op de kaasplank of door een saladedressing, zo ontstaat de ideale combinatie van hartig en zoet.
Saladedressing maken
Jamkoekjes
Saus voor bij vlees
Op de kaasplank
Crumble
Zelf jam maken
Er is maar weinig zo makkelijk als zelf jam maken. Gebruik vers of bevroren fruit als basis, het liefst uit het seizoen, en breng verder op smaak met suiker. Liever jam zonder suiker? Bekijk onderstaande link. Tip: overrijp fruit is ideaal om jam mee te maken, omdat de smaak op dat moment het rijkst is.
Lees meer: Jam maken doe je zo (met én zonder suiker)
1. Saladedressing maken
Een goede saladedressing heeft een perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en bitter. Standaardingrediënten zijn olijfolie, azijn en mosterd, maar ook kruiden, honing of een snufje suiker doen het goed. Restje jam in huis? Gebruik dat om een zelfgemaakte dressing op smaak te brengen. Zeker in combinatie met een beetje citroen- of sinaasappelsap en verse kruiden als basilicum en koriander hartstikke lekker door een salade. Tip: is het fruit uit de jam in het seizoen? Verrijk dan de salade ook met de verse variant.
Lees ook: 7 x lekkere vegetarische salades
2. Jamkoekjes
Jamkoekjes worden ook wel duimkoekjes of thumb cookies in het Engels genoemd. Het zijn simpele koekjes van een standaard koekdeeg, maar dan met een kuiltje in het midden met daarin jam. Het kuiltje wordt gemaakt met de duim, vandaar ook de naam. Gebruik simpel koekjesdeeg zoals zanddeeg en vorm zoals je normaal zou doen. Duw met je duim een kuiltje in het midden en vul met een beetje jam. Bak ze daarna af volgens de bereidingswijze.
3. Saus voor bij vlees
Zoet en hartig is een gouden combinatie. Denk aan gezouten karamel en kaas met vijgen, maar ook vlees met een zoet-hartige saus zoals eend met sinaasappel en varkenshaas met druiven. Zin in een snelle saus? Maak een jus op basis van de braadsappen van het vlees en een lepeltje jam. Zo krijgt de saus in één klap nog meer smaak. Gebruik eventueel een roux (een mengsel van boter en bloem) en nog een scheut rode wijn of port om de saus te binden.
4. Op de kaasplank
In het kader van zoet-zoutcombinaties is kaas ook een geliefde speler in het spel. Van rinse geitenkaas met appelstroop tot rijpe camembert met cranberrycompote, zo’n beetje elke kaas combineert goed met zoet. Er zijn verschillende speciale jammetjes voor bij kaas te koop, maar gewone jam kan ook. Schep een lepeltje jam in een klein schaaltje en serveer met een lepeltje bij de kaasplank.
Lees ook: Zo maak je een Franse borrelplank
5. Crumble
Tot slot mag een van de makkelijkste desserts in deze lijst met jam recepten niet ontbreken. Een klassieke crumble bevat namelijk twee lagen: een zachte laag van fruit en een krokante laag van bloem, boter en suiker. Gebruik jam om het fruit onderop extra smaak te geven of als vervanger voor (een deel van) de suiker. Ook is het leuk om te variëren met het fruit en de jam, zoals appel met bosbessenjam. Vliegensvlugge crumble maken? Bak stukjes appel of peer in een klontje roomboter en meng met een lepel jam. Doe in een schaaltje en top met (zelfgemaakte) granola of grofgehakte koekjes. Zo makkelijk kan het zijn!