3 x de lekkerste crumble recepten voor Kerst
Een crumble maken klinkt heel fancy, maar is een makkelijke manier om een gerecht een extra touch te geven met Kerst. De crumble zorgt voor een crunch of een knapperig laagje op een gerecht. We geven je drie inspiratie ideeën die een mooie variatie geven op de bestaande basiscrumble. En het is zo simpel! Verkruimel een standaard koekjesdeeg en klaar ben je. Makkelijker kan bijna niet.
Basisrecept crumble
Hoe maak je een zoete basiscrumble voor 2 personen?
1. Meng 50 gram suiker, 50 gram boter en 100 gram bloem met een snufje zout door elkaar.
2. Kneed met je handen tot er een crumble deeg ontstaat.
3. Kies je vulling en leg dit in een ovenschaal of bakje.
4. Leg het crumbledeeg op de vulling. Druk een beetje aan.
5. Zet de oven op 180 graden en bak de crumble in 15-20 minuten gaar.
1. Crumble met stoofpeertjes of rabarber
Veel Nederlanders eten graag stoofpeertjes of rabarber in de winter. Langzaam gestoofd, zodat het heerlijk ruikt in huis. Als je er nog een paar over hebt van het kerstdiner – want ze zijn beide heerlijk bij een goed stuk vlees – maak er de volgende dag een lekkere crumble van, samen met rozijntjes en stukjes appel. Dat is echt op zijn Hollands genieten, voor weinig geld. Mix de ingrediënten van de basiscrumble met de peertjes of rabarber, rozijntjes en appel en zet het in een (ovenvast)schaaltje de oven. Het gerecht is heerlijk om te serveren met wat kaneel en een beetje slagroom, Griekse yoghurt of vanille-ijs. Zo’n crumble staat ook prachtig op een dessertbuffet!
2. Ontbijt crumble met fruit
Kerst is natuurlijk een tijd van schransen, snaaien en bunkeren. Máár, soms merk je dat je lichaam roept om gezonder eten na een avondje gourmet of een lang diner. Dus begin de dag met een ontbijtcrumble met fruit. Mix de basiscrumble met vers fruit (zoals appel, peer, frambozen, bramen of bosbessen) en zet het in de oven. De ultieme start van een kerstdag.
3. Een crumble met een Aziatische twist
De meest bekende crumble is de appel- of kersencrumble, maar doe eens gek deze kerst en kies voor een crumble met een Aziatische twist. Mix de ingrediënten van de basiscrumble met wat mangostukjes, ananasstukjes en citroensap met een scheutje kokosmelk. Meng voor een leuke touch ook nog een paar suikerpinda's of pistachenootjes door het crumbledeeg en je hebt een geniaal toetje.