Alles over shakshuka

Ontbijten we in Nederland steevast met een boterham met kaas of een kommetje yoghurt, gaat het er in de rest van de wereld vaak heel anders aan toe. Zo is in het Midden-Oosten shakshuka een bekend ontbijtgerecht, wat ook steeds bekender wordt in West-Europa. Wat is shakshuka precies, hoe kun je zelf shakshuka maken en wat is het lekkerste recept voor shakshuka? Lees het in dit artikel.

Wat is shakshuka?  

Shakshuka is een Midden-Oosters ontbijtgerecht wat bestaat uit een tomaten-paprikasaus met daarin gepocheerde eieren. Shakshuka is over het algemeen vrij basic van smaak en leent zich daardoor goed voor het ontbijt, maar je kunt het natuurlijk de hele dag door eten. De saus wordt meestal op smaak gebracht met enkele kruiden of specerijen zoals gemalen komijn en za’atar. Met een lepel of spatel worden kuiltjes in de saus gemaakt, waarin de eieren kunnen garen. De eieren worden dus gepocheerd in de tomaten-paprikasaus. Shakshuka eet je meestal met pitabrood of ander platbrood voor erbij.

Mede door de toenemende populariteit ontstaan er steeds meer variaties voor shakshuka. Zo wordt het gerecht soms geserveerd met bijvoorbeeld avocado, feta of stukjes pittige worst en zijn er varianten met bonen, spinazie en verse kruiden. Shakshuka combineert daarnaast ook goed met andere Midden-Oosterse gerechten zoals hummus, labneh (uitgehangen volle yoghurt) en baba ghanoush (geroosterde-auberginedip).

Shakshuka maken 

Zelf shakshuka maken is heel makkelijk, alleen het pocheren van de eitjes is soms een uitdaging. Begin met de saus door een ui in ringen te fruiten, samen met één of twee rode paprika’s in reepjes. Breng op smaak met zout en peper. Voeg, zodra de paprikareepjes zacht en de uien glazig zijn, een blik tomatenblokjes toe. Laat het mengsel zachtjes pruttelen en breng verder op smaak met zout, peper, kruiden en specerijen. Voeg eventueel een scheutje azijn en een snufje suiker voor meer balans toe. Vind je het leuk om te variëren met ingrediënten? Voeg dan eventueel tijdens het pruttelen van de saus kidneybonen, kikkererwten, stukjes worst, spinazie of andere producten toe.

Maak een kuiltje in het tomaten-paprikamengsel en breek daarboven een ei. Herhaal deze stap met de rest van de eieren. Zorg dat de saus net pruttelt en leg eventueel een deksel op de pan. Controleer de eieren na vijf minuten: het wit moet gestold zijn en de dooiers het liefst nog zacht. Bereid ondertussen eventuele toppings voor, zoals verse koriander, feta en avocado. Gaar de shakshuka tot het eiwit is gestold. Garneer met de toppings en serveer in de pan met brood voor erbij.

Recepten voor shakshuka 

Bovenstaande instructies zijn voldoende voor een simpele pan shakshuka. Vind je het fijn om er een gedetailleerd recept bij te houden, gebruik dan één van de shakshukarecepten hieronder. Bekijk de shakshukarecepten stuk voor stuk en kies jouw favoriet. Eet je de shakshuka als ontbijt? Ga dan voor de basis shakshuka of die met avocado. De shakshuka met een Spaanse twist leent zich goed voor de lunch of het avondeten.

Meer zoals dit: