Hapjesschaal maken: zo doe je dat

Een hapjesschaal maken is hartstikke leuk, smaakt lekker en staat superfeestelijk. Het is dan ook ideaal tijdens een feestje zoals een verjaardag. Het fijne aan een hapjesschaal is dat je er echt alle kanten mee op kunt: van vegetarisch tot vlees en van simpel low budget tot luxe. Benieuwd geworden? Lees hieronder wat een hapjesschaal is én hoe je die zelf maakt en kunt versieren.

Wat is een hapjesschaal? 

Een hapjesschaal is een schaal gevuld met lekkere hapjes, zoals kaas, vleeswaren, gerookte vis en toastjes. Ook kunnen er tapas op liggen zoals gehaktballetjes en brood met aïoli, maar ook andere hapjes. Een hapjesschaal lijkt dus heel erg op een borrelplank. Het grote verschil tussen de twee is dat een hapjesschaal bestaat uit hapjes die je in een keer kunt opeten, terwijl op een borrelplank ook bijvoorbeeld hele stukken kaas of schaaltjes met dips kunnen liggen. Lekker makkelijk dus voor de eters en het staat minstens zo feestelijk.

Hapjesschaal maken 

Een hapjesschaal maken is heel makkelijk. Het werk zit ‘m vooral in de voorbereiding, namelijk het maken van de hapjes. Daarna hoeft de schaal alleen maar te worden gevuld en de hapjesschaal is klaar om te serveren. Heb je extra tijd? Kijk dan of je de schaal mooi kunt vullen, door bijvoorbeeld verschillende rijen of cirkels (afhankelijk van de vorm van de schaal) van dezelfde hapjes te maken. Of door de hapjes in regenboogvolgorde te presenteren.

Wil je niet te lang in de keuken staan? Probeer dan eens het tapas-assortiment!

Vega 

Op een hapjesschaal kunnen de meest uiteenlopende hapjes worden gelegd, van supersimpel tot uitgebreid en luxe. Daarnaast kunnen de hapjes vlees en vis bevatten, maar natuurlijk ook vegetarisch zijn. Denk aan toastjes met kaas, rauwe groenten met een lepeltje hummus of een stukje stokbrood met kruidenboter, tapenade of aïoli. Ook lekker: maak zelf gevulde eieren of luchtige kaassoesjes!

Vlees 

Voor de vleesliefhebbers zijn er ook veel hapjes met vlees of gevogelte. Denk aan de klassieke rolletjes van augurk met cervelaat, maar ook roosjes van gedroogde ham, minihamburgertjes of gevulde eieren met krokant gebakken spekjes. Zin om zelf iets te maken? Bladerdeeghapjes met pesto, mozzarella en Parmaham zijn altijd een hit. Net als de Spaanse albondigas.

Vis 

Tot slot is vis ook erg lekker op een hapjesschaal. Denk aan toastjes met zelfgemaakte makreelsalade, crackers met sardientjes uit blik of stokbrood met gerookte zalm en citroenmayonaise. Daarnaast zijn er ook veel vishapjes om zelf te maken, zonder dat het ingewikkeld wordt. Kijk maar naar onderstaande Thaise viskoekjes met kabeljauw, garnalen en koriander. Of ga voor de feestelijke tortillacups met zalmmousse en gerookte zalm!

Meer zoals dit: