3 x Gevulde dadels: met pindakaas, roomkaas en spek
Gevulde dadels zijn het ideale borrelhapje of ‘koekje bij de koffie’. Je kunt ze ruim van tevoren al maken, eet ze zo uit het vuistje en kunt ze vullen met uiteenlopende ingrediënten. Gebruik het liefst grote zachte dadels zoals medjoul dadels, die zijn vaak net iets lekkerder en makkelijker te vullen. Daarnaast zijn ze breder, waardoor ze mooier blijven liggen op een schaal. Trek gekregen? Bekijk hier drie verschillende ideeën voor gevulde dadels.
Gevulde dadels
Dadels kun je vullen met alles wat je lekker vindt, maar een mooi contrast tussen zoet en hartig zorgt vaak voor de lekkerste combinaties. Denk aan gevulde dadels met pindakaas, een krokant chocoladelaagje en een snufje zout. Of ga voor zachte dadels met roomkaas en geroosterde walnoten. De lekkerste combinatie voor bij de borrel? Dat zijn misschien wel gevulde dadels met spek, geitenkaas en pistache uit de oven.
Gevulde dadels met pindakaas en chocolade
Gevulde dadels met roomkaas en walnoten
Gevulde dadels met spek, geitenkaas en pistache uit de oven
1. Gevulde dadels met pindakaas en chocolade
Pindakaas en chocolade is een gouden huwelijk en samen met dadels wordt het nóg beter. Gebruik voor deze gevulde dadels pindakaas zonder toegevoegde suiker, zodat de hapjes niet te zoet worden.
Hoe maak je het?
Smelt blokjes pure chocolade in een kom au bain-marie of in intervallen in de magnetron. Vul ondertussen de dadels met een lepeltje pindakaas. Haal ze met een vorkje door de gesmolten chocolade en laat ze uitharden in de koelkast – op een bord of bakplaat met bakpapier. Garneer met een heel klein snufje zout. Zodra de chocolade hard en droog voelt, zijn ze klaar om te serveren.
2. Gevulde dadels met roomkaas en walnoten
Een stuk frisser en lekker bij zowel de borrel als de koffie zijn deze gevulde dadels met roomkaas en walnoten.
Hoe maak je het?
Rooster een handje ongezouten walnoten op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven óf in een droge koekenpan, tot ze beginnen te kleuren. Schep de walnoten regelmatig om en hou ze goed in de gaten, zodat ze niet verbranden. Vul ondertussen de dadels met een lepeltje naturel roomkaas. Hak de warme geroosterde walnoten grof en druk de gevulde dadels in de gehakte walnoten. Als het goed is, blijven de walnoten aan de roomkaas plakken. Bewaar de gevulde dadels op een schaaltje in de koelkast tot gebruik.
Ook lekker: meng de roomkaas voor het vullen met een beetje sinaasappelrasp voor nog meer smaak.
3. Gevulde dadels met spek, geitenkaas en pistache uit de oven
Warme gevulde dadels met spek: wedden dat niemand dat kan weerstaan?
Hoe maak je het?
Rooster een handje ongezouten gedopte pistachenoten in een droge koekenpan op laag vuur. Schud de pan regelmatig zodat ze niet verbranden. Hak de warme pistachenoten grof. Vul de dadels met een stukje zachte geitenkaas en druk ze met de geitenkaaskant in de gehakte pistachenoten. Wikkel de dadels in een plakje ontbijtspek en leg in een ovenschaal. Rooster de gevulde dadels met spek in een voorverwarmde oven (180 graden) gedurende 8 tot 10 minuten. Laat iets afkoelen en garneer met extra gehakte pistachenoten. Serveer warm.
Lekkere recepten met dadels
Gevulde dadels zijn altijd goed, maar er zijn veel meer dadelgerechten die je kunt maken. Denk aan een frisse salade met noten en stukjes zoete dadels, een taart met een bodem van fijngehakte dadels of een voorgerecht met warme geitenkaas. Hieronder vind je nog vier lekkere recepten met dadels, variërend van snelle borrelhap tot vegan kwarktaart en meer.
Naar recept: Vegan kwarktaart met dadels, sinaasappel en aardbeien
Naar recept: Dadeltaart met biscuits, noten en honing
Naar recept: Gebakken geitenkaas met dadels op een bedje van sla
Naar recept: Hartige tarte tatins met stoofpeer en blauwe kaas, walnoten en dadels