De 7 lekkerste gerechten met garnalen

Waar je ook ter wereld bent, gerechten met garnalen zijn altijd wel te krijgen. De vruchten uit de zee zijn klein en daardoor makkelijk eetbaar, zitten vol met smaak en zijn binnen enkele minuten gaar. Ideaal om mee te koken, in simpel streetfood of juist luxueuze menu’s. Thuis maak je met de recepten uit dit artikel de lekkerste gerechten met garnalen, van toast met roerei tot spaghetti met witte wijn.

De 7 lekkerste gerechten met garnalen 

Van kleine grijze Hollandse garnalen tot grote vlezige gamba’s, garnalen komen in uiteenlopende kleuren, maten en smaken. Je vindt ze in de koeling of in de diepvries, rauw of gekookt, gepeld of met hun jasje aan. Hollandse garnalen koop je meestal gepeld. Ze zijn dan al gegaard, dus je hoeft ze in principe niet meer te koken of te bakken.

  1. Toast met roerei en Hollandse garnalen

  2. Pittige Spaanse rijst met garnalen en pangasius

  3. Thaise groene curry met garnalen

  4. Avocadosalade met garnalen, mango en tomaat

  5. Thaise viskoekjes met kabeljauw, garnalen en koriander

  6. Spaghetti met garnalen, knoflook en witte wijn

  7. Aziatische saladebowl met zalm, garnalen en sesam-sojadressing

Garnalen schoonmaken 

Garnalen vind je gepeld en ongepeld. Zijn ze al gepeld? Dan hoef je ze meestal niet meer schoon te maken. Is dat niet het geval, dan mag je nog aan de bak. Ongepelde garnalen en gamba’s kun je bakken in hun schil en later pellen, maar kun je ook al vóór het bakken van hun jasje ontdoen. Het pellen gaat heel simpel: breek de kop af als die er nog op zit en draai het staartje voorzichtig om. Duw het staartje naar het midden en trek hem los. Pel de rest van de schaal open en verwijder voorzichtig.

Bij de meeste garnalen en gamba’s zie je ook nog een grijze lijn over de ronde rug lopen. Dit is het darmkanaal en smaakt bitter. Je kunt het darmkanaal verwijderen door de rug op de plek van de grijze lijn in te snijden met een klein mesje. Ga met het mesje onder het kanaal en trek het er voorzichtig uit. Let wel: het darmkanaal is heel fragiel, dus breekt makkelijk af. Doe dit zo voorzichtig mogelijk. Lukt het niet om hem te verwijderen? Laat het dan voor wat het is. Liever een hele garnaal met kanaal, dan een garnaal die kapot is.

1. Toast met roerei en Hollandse garnalen 

Hollandse garnalen hebben een verfijnde smaak en structuur, en zijn ontzettend kostbaar. Ze lenen ze zich daardoor goed voor het ontbijt of de brunch, omdat die gerechten vaak kleiner zijn en niet te overheersend van smaak. Een fijne combinatie is Hollandse garnalen met ei, bijvoorbeeld roerei. Het romige roerei smaakt zalig met de zilte garnaaltjes en het ziet er prachtig uit. Serveer met geroosterd brood, plakjes avocado en eventueel een kneepje citroensap.

2. Pittige Spaanse rijst met garnalen en pangasius 

In Spanje zijn ze dol op garnalen en je ziet ze dan ook overal. Met name aan de kust, waar ze soms regelrecht uit de zee naar het restaurant gaan, vind je ze volop. Paella is een van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken en wordt afhankelijk van de streek geregeld met garnalen gegeten. Deze pittige Spaanse rijst is daar een variant op. Het gerecht kost iets minder tijd dan een traditionele paella, maar combineert wel de bekende smaken en structuren.

3. Thaise groene curry met garnalen 

Aan de andere kant van de wereld in Zuidoost-Azië zijn garnalen ook niet weg te denken uit het culinaire straatbeeld. Van viskoekjes tot noedelgerechten en van nasi tot pittige curry’s. De frisse ingrediënten in een groene curry passen goed bij de volle, romige smaak van garnalen. Bak de garnalen kort, zodat ze nog een lekkere bite behouden. Breng op smaak met zout, peper en limoensap.

4. Avocadosalade met garnalen, mango en tomaat 

Garnalen passen bij verschillende ingrediënten, maar de avocado spant misschien wel de kroon. Gebruik een avocado die echt rijp is en zacht als boter, dat proef je gegarandeerd terug in het gerecht. Breng alle ingrediënten op smaak met peper en zout, en combineer in een mooie schaal. Lekker als voorgerecht en tijdens de lunch, maar ook als licht diner op een zomeravond.

5. Thaise viskoekjes met kabeljauw, garnalen en koriander 

Garnalen worden meestal gebruikt als showstopper in een gerecht. Ze zien er prachtig uit door hun krullende staart en maken elk gerecht nog aantrekkelijker. Je kunt ze echter ook heel goed fijnmalen, omdat ze veel eiwitten bevatten en daardoor zorgen voor structuur. In de onderstaande Thaise viskoekjes bijvoorbeeld, in combinatie met kabeljauw en koriander. De viskoekjes zijn een verrukkelijke snack, maar ook een heel fijn zomers voorgerecht. Serveer met de snelle chili-sojadip.

6. Spaghetti met garnalen, knoflook en witte wijn 

Italië grenst bijna overal aan de zee en dat merk je meteen aan de verschillende regionale keukens. Bijna overal waar je komt zie je gerechten met vis, schaal- en schelpdieren, waarvan gerechten met garnalen misschien wel het populairst zijn. Een klassiek gerecht is pasta met garnalen en witte wijn. Simpel, maar vol van smaak en het staat zo op tafel. Probeer daar maar eens ‘nee’ tegen te zeggen.

7. Aziatische saladebowl met zalm, garnalen en sesam-sojadressing 

Het laatste gerecht met garnalen is deze Aziatische saladebowl met zalm, garnalen en sesam-sojadressing. Een gerecht dat geïnspireerd is op de poké bowl en eruitziet alsof je in een restaurant zit. Gebruik gekookte cocktailgarnalen of ga voor rauwe garnalen die je zelf nog moet bakken. Gek op rauwe zalm? Vervang dan de gerookte zalm voor dunne plakjes of kleine blokjes rauwe zalm.

Meer zoals dit: