Liever een goede buur, dan een verre vriend, toch? Het is daarom leuk om af en toe eens een barbecue voor buren te organiseren. Op die manier leer je, onder het genot van een lekker hapje en drankje, meteen nieuwe buren kennen. Ook kunnen kinderen uit de buurt gezellig samen spelen. Lijkt het je leuk om zo’n buurtbarbecue te organiseren voor de mensen in jouw straat of wijk, maar heb je geen idee wat daar allemaal bij komt kijken? Met de volgende tips organiseer je een geslaagde buurtbarbecue.
Een buurtbarbecue organiseren in 6 stappen
Stap 1: Handige dag bepalen
Pak je agenda erbij en bepaal de dag waarop je een buurtbarbecue wil organiseren. Zorg ervoor dat je hiervoor een zaterdag- of zondagmiddag uitkiest, die niet in een vakantie valt, zodat er zoveel mogelijk mensen aanwezig kunnen zijn. Ook is het goed om de barbecue ruim van tevoren aan te kondigen, denk hier aan ongeveer zes weken – zo voorkom je dat veel mensen al andere plannen hebben op die dag.
Stap 2: Maak een leuke uitnodiging
Als je een buurtbarbecue wil organiseren, dan kun je hiervoor een leuke uitnodiging maken. Zet de datum en het tijdstip op de uitnodiging en laat de buren weten dat ze vóór een bepaalde datum moeten doorgeven of ze komen of niet. Stop daarna de uitnodigingen bij de buren in de brievenbus. Nodig alle buren uit, hiermee voorkom je dat iemand zich buitengesloten voelt en er discussies ontstaan.
Stap 3: Boodschappenlijstje maken
Hebben de buren jou laten weten of ze kunnen? Dan kun je inschatten hoeveel eten en drinken er ongeveer voor de buurtbarbecue nodig is. Stokbrood, vlees, vis, vegetarische opties, salades, wijn, bier, frisdrank; het is handig om op deze dag voor elke smaak iets te eten en te drinken te hebben. Maak een globaal lijstje, dat later nog door de buren aangevuld kan worden.
Lees ook: Zo organiseer je een budget barbecue
Stap 4: Verdeling van boodschappen
Maak een appgroepje aan waarin jullie kunnen communiceren over de buurtbarbecue. Zet daarin de door jou gemaakte boodschappenlijst en laat de buren dingen aanvullen. Verdeel de lijst als alle producten erop staan en laat iedereen één of twee dingen uitkiezen. Op die manier is er één iemand verantwoordelijk voor het stokbrood, terwijl de ander een salade maakt of voor vlees of drankjes zorgt. Let er ook op dat jullie allemaal ongeveer hetzelfde bedrag besteden: op die manier hou je het zeker gezellig.
Stap 5: Barbecue regelen
Zonder barbecue kun je natuurlijk geen buurtbarbecue organiseren. Vraag je buren wie er een barbecue heeft en die wil uitlenen – twee of drie barbecues kunnen natuurlijk ook. Handig zelfs, want op die manier kan er veel tegelijk gegrild worden en hoeven jullie niet lang te wachten op wat lekkers.
Stap 6: Denk aan de kinderen
In elke buurt zijn kinderen aanwezig. Organiseer daarom ook iets leuks voor de kinderen. Op die manier voorkom je dat ze zich gaan vervelen of misschien zelfs misdragen. Organiseer voor de oudere kinderen een potje voetbal, zet een leuk parcours uit of laat ze karaoken. Voor de jongere kinderen kun je voor een kleed met buitenspeelgoed zorgen. Ook is het leuk om een automatische bellenblaas neer te zetten. Wedden dat ze zich daarmee de hele middag en avond vermaken?