1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Zomertip: zelf een citroen kaars voor buiten maken
Zomertip: zelf een citroen kaars voor buiten maken

Citroen kaars

Ben je op zoek naar een leuke DIY en heb je nog citroenen over? Gooi ze niet weg, maar maak er kaarsen van! Of je nou op de camping staat, in de tuin of op het balkon zit: in de zomer geniet je het liefst zo lang mogelijk van het buitenleven. Een zelfgemaakte citroen kaars houdt misschien ook nog wat muggen weg. En muggenbulten, dáár zitten we niet op te wachten. Hoe je zelf zo’n kaars maakt? Dat lees je hieronder!

Citronella kaars tegen muggen

Muggen en wespen hebben een hekel aan sterke, kruidachtige geuren, zoals citroen, lavendel, munt en rozemarijn. Citronella is een natuurlijke olie die wordt verkregen uit de grassoorten cymbopogon nardus en cymbopogon winterianus. Citronella is een goed middel om muggen, vliegen en andere insecten uit je buurt te houden. Vooral muggen vinden de geur van citronella allesbehalve prettig. Geen citronella olie in huis? De geur van citroen in combinatie met kruiden kan insectwerend werken! Ze zullen je dan ook zeker voorbij vliegen als je zelf deze kaarsen gaat maken.

Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link

Citroen kaars

Citroen kaars maken: 7 stappen 

Stap 1: Benodigdheden 

Om een citronella kaars te maken heb je een aantal dingen nodig, namelijk:

 • 4 citroenen 

 • restjes kaarsvet of waxinelichtjes

 • lont

 • verse tijm

 • verse munt 

 • een pan

 • een kom  

 • een houten lepel.  

Stap 2: Smelt de kaarswas

Kun je geen sojawas vinden maar heb je wel kaarsen die je kunt smelten, dan kun je die ook gebruiken om een citroen kaars te maken. Smelt de kaarsen of de sojawas au-bain-marie. Roer alles goed door tot het gesmolten is. 

Stap 3: Citroenen uitpersen 

Snij de citroenen doormidden en pers ze uit. Zorg ervoor dat de citroenhelften heel blijven. Haal het sap vervolgens door een zeefje. Het zeefje zorgt ervoor dat al het vruchtvlees wordt tegengehouden. Gooi het sap daarna bij de gesmolten sojawas of het kaarsvet en roer het even door met een sateprikker. Haal het daarna van het vuur. 

Stap 4: Schraap het vruchtvlees uit de citroen

Schraap met een lepel het vruchtvlees uit de halve citroen, totdat je een witte binnenkant overhoudt. Hier maak je straks je kaars van! 

Stap 5: Lont plaatsen 

Daarna is het tijd om de lont in de citroen te plaatsen. Houd de lont eerst kort in het pannetje met was en plaats daarna direct op de juiste plek in de citroen. Hou ongeveer 30 seconden vast tot de was is uitgehard en het lontje vast zit. Als de lont te lang is, kun je deze nu op maat knippen.

Stap 6: Giet de was in de citroen  

Zorg dat de twee citroen helften stevig liggen en giet voorzichtig de was in beide helften. Zorg ervoor dat je nog zeker een halve centimeter van het lontje vrij laat, zodat je de citroenkaarsen goed aan kan steken.

Stap 7: Verse kruiden toevoegen 

Wist je dat de geur van citroen heel erg goed samengaat met de geuren van tijm en verse munt? Doe wat kleine takjes tijm en wat kleine blaadjes munt in de kaars. Laat de kaars daarna op een rustige en koele plaats ongeveer drie uur afkoelen.

Op het boodschappenlijstje 

Citroen kaars

Meer zoals dit:

zomers etentje vrienden

Zomers etentje met vrienden? 8 makkelijke zomerse gerechten

Tijdens een zomers etentje met vrienden wil je iedereen verrassen met een aantal heerlijke zomerse gerechten. De lekkerste recepten zetten wij op een rij.

Verder lezen
kamperen in de tuin

Kamperen in de tuin: zo maak je er een feestje van

Een avondje kamperen in de tuin is gezelligheid gegarandeerd, dat is één ding wat zeker is. We geven tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Verder lezen
kaarsen maken

Zelf kaarsen maken en kaarsvet hergebruiken

Kaarsen maken doe je eenvoudig zelf. Of je nu aan de slag gaat met wax of oud kaarsvet, volg deze stappen en maak in een mum van tijd zélf kaarsen.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
 • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch