1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Zelf kaarsen maken en kaarsvet hergebruiken
Zelf kaarsen maken en kaarsvet hergebruiken

kaarsen maken

Zelf kaarsen maken (en kaarsvet hergebruiken) 

Wij houden van kaarsen! In de winter op een mooie kersttafel of in de zomer in de tuin. Eigenlijk zijn kaarsen het hele jaar door fijne sfeermakers. Nóg leuker dan mooie kaarsen kopen, is het zélf maken van kaarsen. Wist je dat je dat ook met oud kaarsvet kunt doen? In dit artikel kun je lezen hoe je zelf kaarsen kunt maken in een aantal simpele stappen. 

1. Oud kaarsvet smelten

Of je nu oud kaarsvet of nieuwe wax gebruikt, het zal eerst moeten smelten voordat je er een nieuwe kaars van kunt maken. Hoe je dat doet? Lees gauw verder in de volgende stappen.

tip

Gebruik je oud kaarsvet? Verwijder dan het lontje en eventuele restjes van lucifers of ander vuil.

tip

2. Met Marie in bad 

De makkelijkste manier om kaarsvet of wax te smelten is au bain-marie. Bij deze methode vul je een pan met heet water en dat zet je op het vuur. Zorg dat het water niet te hard kookt of gaat spetteren. Plaats een tweede pannetje, vuurvaste schaal of kom óf een speciaal au bain-marie tool in het water. Dus bovenop de andere pan. Zorg dat er geen water ín de kom druppelt, dat is slecht voor het kaarsvet. Leg nu de stukken oud kaarsvet of strooi de nieuwe wax in de bovenste schaal. Zet het vuur laag en wacht geduldig af totdat het kaarsvet is gesmolten. Belangrijk: neem je tijd! Laat het kaarsvet geleidelijk aan smelten. Is het water in de onderste pan op? Vul het dan snel weer aan met nieuw kokend water. 

3. De nieuwe kaars voorbereiden

Terwijl het kaarsvet langzaam smelt, bereid je ondertussen de nieuwe kaarshouder voor. Zitten hier nog resten oud kaarsvet in? Deze week je gemakkelijk los met kokend water. De stukjes wax smelten en komen naar de oppervlakte. Als het water weer is afgekoeld, stolt het kaarsvet en kan je het er zo uit vissen. Je kaarshouder is brandschoon én wordt gerecycled. Met een sticker plak je vervolgens het ijzertje voor de nieuwe lont in de kaarshouder. 

4. Lontje vasthouden 

Voordat je het kaarsvet in de nieuwe kaarshouder giet, zorg je er eerst voor dat het lontje goed vastzit. Ook aan de bovenkant! Dit doe je door de lont om een satéprikker te wikkelen en deze zo rechtop en in het midden te houden. Of je gebruikt twee satéprikkers met het lontje ertussenin. 

kaarslont

5. Het kaarsvet in de vorm gieten 

Wanneer het kaarsvet helemaal gesmolten is en de lont zit goed vast, kun je het kaarsvet in de nieuwe kaarshouder gieten. Voeg eventueel brandveilige decoratie toe, zoals schelpen of stenen. Of druppel wat essentiële olie in het kaarsvet om er een geurkaars van te maken.

6. Geduld is een schone zaak 

De laatste stap is misschien wel het moeilijkst: geduldig afwachten totdat het kaarsvet volledig uitgehard is en de nieuwe kaars klaar is om opgebrand te worden. Weerhoud jij jezelf ervan om continu in de kaars te prikken om te kijken of deze al hard is? Na 24 uur is de nieuwe kaars klaar voor gebruik. Veel plezier!

Meer zoals dit:

lege flessen

Creatief met lege flessen: zelf woonaccessoires maken

Lege flessen? Lever ze niet meer in, maar maak er wat moois van. Met deze creatieve tips tover je allerlei soorten flessen om in een prachtige woonaccessoire.

Meer informatie
rugzak pimpen

Je rugzak pimpen: 10 leuke ideeën

Iedereen wil een coole rugzak op school. Met deze ideeën heb jij straks de mooiste rugzak van de hele klas. En je versiert hem gewoon zelf.

Meer informatie
eerste schooldag

Back to school: Zo bereid je je voor op de eerste schooldag

Vind je het ook zo spannend om weer naar school te gaan? Met de volgende tips bereid je je het beste voor op de eerste schooldag na de vakantie.

Meer informatie

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch