1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Oliebollen bakken? Alles wat je móet weten over oliebollen
Oliebollen bakken? Alles wat je móet weten over oliebollen

oliebollen bakken

Oliebollen bakken? Alles wat je moet weten over oliebollen

Een oliebol eten met oud en nieuw is een échte Hollandse traditie, die we met alle liefde ieder jaar weer tot ons nemen. We gaan in dit artikel je alles vertellen over die oliebol, van heerlijke varianten tot de geschiedenis. Na het lezen van dit artikel heb je voldoende weetjes voor een lekker praatje op de Nieuwjaarsborrel. 

oliebollen bakken

Wat is de geschiedenis van de oliebol? 

De oliebol bestaat al heel lang in Nederland en werd traditiegetrouw vooral in de winter gegeten. Dit komt omdat de ingrediënten allemaal lang houdbaar zijn en daarom nog goed voor handen in de winter. Ook werden de oliebollen in vet gebakken en vulden ze goed. In tijden van schaarste waren dat fijne kenmerken. Grappig om te weten is dat de oliebol begon als een platte oliekoek, in minder vet gebakken werd en veel meer rozijnen bevatte. Naarmate we meer gingen frituren werd de koek boller en de naam oliebol was geboren. 

Hoeveel oliebollen moet je in huis hebben? 

Ieder jaar is het weer hetzelfde verhaal: jij bakt een berg heerlijke oliebollen, de buurvrouw neemt er nog 10 mee en jouw zwager kon er ook nog 20 van de beste bakker in het dorp meenemen. Schalen vol staan er klaar, maar nadat iedereen er eentje heeft gegeten, blijf jij met de rest zitten. Zonde! Laat daarom weten bij je uitnodiging voor het feestje dat jij zorgt voor de oliebollen, maar dat appelflappen of gevulde eieren nog heel erg welkom zijn. Haal of maak ongeveer één tot twee oliebollen per persoon, dan heb je meestal ruim voldoende. 

Is een oliebol vegan?  

Een oliebol is volgens traditioneel recept niet vegan vanwege de melk en gist. Je kunt de melk vervangen voor een plantaardige variant en water. Als er gedroogde gist wordt gebruikt kan jouw vriend- of vriendin die vegan eet daar vaak wel mee akkoord gaan. Overleg even en je komt er samen vast wel uit! 

Wat zijn de lekkerste varianten op de oliebol? 

De twee belangrijkste variaties die wij kennen op de oliebol zijn natuurlijk de bol mét krenten en de oliebol zonder krenten. Allebei bijzonder lekker. Wist je dat er ook andere variaties mogelijk zijn zoals het toevoegen van stukjes appels, gedroogd fruit, kwark of nootjes? Er zijn zelf mensen geweest die oliebollen maakten met bier of een hartige variant met kaas? Neem het onderstaande basisrecept als uitgangspunt en varieer er op los. 

tip

Heb je de mogelijkheid om de oliebollen buiten te bakken in een friteuse? Doe dit dan, dan blijft de lucht niet in het huis hangen. 

tip

Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link

oliebollen bakken

Meer zoals dit:

De uitnodigingen voor een knallend oud en nieuw feestje maak je dit jaar zelf met deze sprankelende tips.

7 originele oud en nieuw uitnodigingen om zelf te maken

Ben je van plan om oud en nieuw groots te vieren dit jaar? Dan mag een spetterende uitnodiging niet ontbreken. Met deze tips maak je de uitnodiging voor oud en nieuw zelf!

Verder lezen
spelletjes oud en nieuw

De leukste spelletjes voor oud en nieuw

Vind jij het ook zo leuk om spelletjes te spelen met oud & nieuw? Je hebt nooit een saaie avond met deze 5 gezelschapsspelletjes voor met het gezin of met vrienden.

Verder lezen
chocoladefondue

Wat zijn de lekkerste hapjes bij de chocoladefondue?

Wil jij een chocoladefondue maken? Dan wil je graag weten wat de lekkerste hapjes zijn om erin te dippen. We zetten ze allemaal voor je op een rijtje.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch