1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Wil je verticaal tuinieren op je balkon? Lees deze tips!

Wil je verticaal tuinieren op je balkon? Lees deze tips!

plantenrek

Geen tuin, maar wel een balkon? Dan is verticaal tuinieren dé oplossing wanneer je groen toe wil toevoegen aan je buitenruimte. Wil je weten hoe je het aan moet pakken? Hieronder vind je handige informatie, tips en inspirerende ideeën. 

plantenrek

De voordelen van verticaal tuinieren  

Efficiënt ruimtegebruik 

Verticaal tuinieren maakt optimaal gebruik van alle ruimte die je hebt, waardoor je meer planten kunt kweken zonder kostbare vloeroppervlakte op te geven.

Groen in beperkte ruimtes 

Vooral op balkons met een beperkte ruimte kun je dankij verticaal tuinieren tóch een groene omgeving creëren. 

Luchtkwaliteit verbeteren 

Planten absorberen kooldioxide en produceren zuurstof, waardoor de luchtkwaliteit op je balkon verbetert.

Geluidsabsorptie 

Verticale tuinen kun je inzetten als natuurlijke geluidsisolatie; door het groen wordt ongevingsgeluid gedempt en krijg je niet alle toeters en bellen om je heen mee. 

Stressvermindering 

Groen werkt kalmerend, dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Een verticale tuin op je balkon kan dus bijdragen aan minder stress. 

Leefruimte uitbreiden 

Door planten omhoog te laten groeien, creëer je het gevoel van een grotere leefruimte, waardoor je balkon ruimer aanvoelt.

Duurzaamheid 

Door zelf groenten, kruiden of zelfs fruit verticaal te kweken, ben je duurzaam bezig. Daarnaast is dit ook nog eens goed voor je portemonnee. 

Verticaal tuinieren: 4 ideeën 

Idee 1: Hangende plantenzakken 

Bevestig kleurrijke plantenzakken aan de balkonreling of aan een ander rek. Kies voor een mix van siergrassen en bloeiende planten om wat te varieren. 

Idee 2: Plantenrek 

Niet alleen kun je een plantenrek binnen zetten, een plantenrek past buiten ook goed. Zet het tegen de muur aan en doe er verschillende plantsoorten in. Zo fleur je je buitenruimte meteen lekker op. 

Idee 3: Pallettuinen

Hergebruik oude pallets door ze rechtop te zetten en de planken te gebruiken om plantenpotten op te zetten. Hierdoor krijgt jouw balkon een stoere en gezellige uitstraling.

Idee 4: Hangende plantenrekken 

Monteer metalen of houten rekken aan de muur en plaats er plantenpotten op. Hierdoor ontstaat een verticale tuin die niet alleen functioneel, maar ook decoratief is. Een muur met plant ziet er immers veel gezelliger uit dan zonder plant. 

Plantenkeuze voor verticale tuinen 

Bij het selecteren van planten voor je verticale tuin is het belangrijk om rekening te houden met zonlicht, wind en ruimte. Je kunt een groene wand buiten creëren met de volgende plantenopties.

Klimplanten

Planten zoals klimop, jasmijn en kamperfoelie doen het goed in verticale tuinen en zien er niet alleen mooi uit, ze ruiken ook nog eens heerlijk. Met deze planten creëer je in no time een groene muur. 

Vaste planten 

Verschillende vaste planten, zoals sedum, vetplanten en kruiden, zijn ideaal voor verticaal tuinieren vanwege hun compacte groeiwijze.

Bloeiende planten 

Denk aan bloeiende planten zoals petunia's, viooltjes en geraniums om kleur en levendigheid toe te voegen aan je verticale tuin.

Tips voor onderhoud van een verticale tuin  

Hoewel verticaal tuinieren ruimte bespaart, moet alles nog steeds goed onderhouden worden. Om ervoor te zorgen dat je verticale tuin er op zijn best uit blijft zien, zijn hier enkele tips.

 • Zorg voor voldoende water. Planten in verticale tuinen zullen namelijk sneller uitdrogen.

 • Bemest de verticale tuin regelmatig. Hiermee zorg je ervoor dat je planten alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.

 • Controleer een aantal keer per week op ongedierte en ziektes. Deze zullen zich in dicht beplante verticale tuinen sneller verspreiden. 

Meer zoals dit:

wanneer planten snoeien

Wanneer moet je planten snoeien?

Heb je veel planten in jouw tuin en ben je benieuwd wanneer je de planten moet snoeien? Bekijk dan snel de volgende informatie.

Verder lezen
balkon schoonmaken

Balkon schoonmaken? 10 makkelijke stappen

Hoe kan je het beste je balkon schoonmaken? Met dit stappenplan is het balkon in een handomdraai spik en span.

Verder lezen
planten voor in de badkamer

6x beste planten voor in de badkamer

Op zoek naar planten voor in de badkamer? Bekijk hier welke 6 planten goed groeien in een vochtige ruimte, zoals een badkamer.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
 • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch