1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. 5 tips voor het beginnen van een eigen moestuin
5 tips voor het beginnen van een eigen moestuin

5 tips voor het beginnen van een eigen moestuin

5 tips voor het beginnen van je eigen moestuin

Het is voorjaar en meteen het moment om te beginnen met jouw eigen moestuin. Helemaal hip, duurzaam en ook nog eens leerzaam, maar hoe pak je dat op een handige manier aan? We geven je 5 tips om jouw moestuin te laten bloeien, groeien en natuurlijk heel veel te oogsten!

1. Maak je tuin klaar voor een eigen moestuin

Je hebt besloten: dit jaar gaan we echt beginnen met een eigen moestuin. Dan zijn er een paar stappen die je moet doorlopen om jouw tuin daar helemaal klaar voor te maken. Maak eerst jouw tuin vrij van onkruid, snoei alle planten en bomen en bemest de grond. Lees hier meer over in het artikel: hoe maak ik mijn tuin voorjaar proof?  

2. Maak een moestuinbak of een moestuinbed

Kijk naar jouw tuin of balkon en kies de plek waar jouw moestuin moet komen. Kies voor een ruime plek met veel zon en een goede ondergrond. Houd er rekening mee dat het handig kan zijn om de moestuin te kunnen beschermen tegen vogels, muizen en poezen door een net. Nu komt er een belangrijke keuze: neem je een moestuinbak of een moestuinbed? We bespreken allebei kort. 

moestuin

Een moestuinbak is heel fijn als je een balkon, dakterras of kleinere tuin hebt met veel stenen. Een moestuinbak is dan de ultieme oplossing. Je kunt deze moestuinbak zelf maken of kant en klaar kopen, wat je wilt. Een ander voordeel is dat je minder hoeft te bukken als je een (hoge) moestuinbak hebt. Kies bij een moestuinbak voor groente en fruit dat niet heel groot wordt of heel erg kruipt, anders wordt jouw bak een soort moestuin-ontploffing.

moestuin

Moestuinbedden zijn weer heel overzichtelijk en handiger in een grotere tuin. Maak dan verschillende bedden van ongeveer 1.20 meter breed met daartussen paden, voor het water en om op te lopen. Kies voor verschillende bedden met daarin een specifiek soort gewas, zodat je alles goed uit elkaar kunt houden, maar ook op haar eigen manier kunt behandelen.

3. Maak een zaaikalender voor je moestuin 

Het is een klein klusje, maar zeker leuk om te doen. Maak een zaaikalender voor jouw moestuin. Ieder gewas heeft zijn beste periode om te groeien in het jaar en die informatie kun je altijd vinden op de zaadzakjes. Maak een kleine kalender – of zet herinneringen in je telefoon – waardoor je nooit vergeet wanneer je de volgende zaadjes moet planten. Je kunt op deze manier meerdere keren gebruik maken van één stukje grond in het jaar. Of kies verschillende soorten naast elkaar. Maak er je eigen moestuinfeestje van! 

4. Een moestuin met zaden of zelf kweken

Er zijn drie verschillende manieren om jouw moestuin te vullen: met plantjes, met zelf gekweekte plantjes of stekjes of met zaadjes. De verschillen zijn vrij duidelijk, daar hoeven we niet heel veel op toe te lichten. Maar drie punten zijn belangrijk bij de keuze: tijd, geld en ontwikkeling.

Als je kiest voor zaden of zelf kweken met leuke kweekbakjes, dan kies je voor het zien van de ontwikkeling van de plantjes. Het is magisch om te zien hoe uit een klein zaadje of stekje een compleet nieuwe plant groeit, in sommige gevallen binnen een paar weken. Zaadjes of zelf kweken kost daarbij ook een stuk minder dan kant en klare plantjes. Kies je voor zelf kweken of zaadjes, dan moet je wel eerder beginnen, want ze hebben iets meer tijd nodig.

5. Een makkelijke moestuin

Een moestuin heb je natuurlijk voor je plezier en om al het lekkers wat het oplevert. Kijk zeker eens naar onze receptenpagina, je vindt daar heel veel inspiratie om de oogst op een lekkere manier te verwerken. Een moestuin vraagt natuurlijk wel iets van je tijd, maar je kunt ook slim kiezen. Kies voor groente en fruit dat weinig onderhoud of aandacht nodig heeft of zet de wekker op je telefoon zodat je niet vergeet op warme en droge dagen water te geven.  

Ook leuk voor de kinderen: laat je kinderen meehelpen met de moestuin en plant met hun gewassen die snel groeien, zoals tomaten of sla. Wat een wonder: ze eten ook nog eens met heel veel meer liefde de groente bij het avondeten op! Wat wil je nog meer?

Meer zoals dit:

Hoe laat je het beste bloemen bloeien op jouw balkon?

Hoe laat je het beste bloemen bloeien op jouw balkon?

Een balkon vol met prachtig, gekleurde bloemen. Wie droomt daar niet van? Met deze handige tips, kan jij direct - voor weinig - aan de slag!

Verder lezen
kind groente eten

3 ideeën hoe je kinderen meer groente leert eten

Hoe leer je je kind groente eten? Wij delen waardevolle tips hoe je je kids groente leert eten én het grote voordeel: groente is ook nog eens voordelig bij ALDI.

Verder lezen
Hoe maak je de tuin klaar voor het voorjaar? - Altijd ALDI

Hoe maak je de tuin klaar voor het voorjaar?

Wil jij ook het voorjaar zien in de tuin? Lees dan snel deze handige tips om jouw tuin voorjaarproof te maken!

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch