1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. DIY: Textiel verven met natuurlijke materialen

DIY: Textiel verven met natuurlijke materialen

extiel verven met uienschillen

Soms is het leuk om een T-shirt, een vest of een broek een andere kleur te geven. Zo kun je op een goedkope manier een nieuwe look creëren. Wist je dat je textiel gemakkelijk kunt verven met natuurlijke materialen? Je kunt producten gebruiken die je misschien al in huis hebt en je hoeft dus niet speciaal naar de winkel om kledingverf te halen. Dit is niet alleen een goedkoop, maar ook een duurzaam alternatief. Benieuwd welke stoffen je kunt verven en met welke producten je dat kunt doen? Hieronder lees je wat handige tips.  

Stoffen zoals wol natuurlijk verven

Als je textiel wil verven met natuurlijke materialen, dan kun je het beste voor natuurlijke stoffen zoals wol, katoen en linnen kiezen. Deze stoffen nemen een kleur goed op. Wanneer je kiest voor lichte stoffen zoals wit, beige en lichtgrijs, dan krijg je het beste resultaat.

textiel verven wortelen

Textiel verven met natuurlijke materialen: 4 ideëen

1. Textiel verven met uienschillen 

Heb je uien in huis en wil je graag een wit T-shirt transformeren naar een beige T-shirt? Gebruik hiervoor dan witte uien inclusief de schil. Wil je liever een kledingstuk in de kleur (licht)paars transformeren? Gebruik dan rode uien in plaats van witte.

2. Wol verven met avocado

Avocado als groene verf gebruiken? Dat kan! Je kunt niet alleen wol verven met avocado, maar ook katoen en linnen. Door avocado te gebruiken krijg je een mooie lichtgroene kleur. Deze kleur is mooi om in de lente of zomer te dragen.

3. Kleding verven met bieten

Bietjes geven veel kleur af. Daarom kun je ze goed gebruiken om textiel een andere kleur te geven. Wil je een T-shirt, top, broek of rok in de kleuren roze of rood, dan zijn bietjes een goede keuze.

4. Textiel verven met wortelen

Gek op wortelen? Je kunt deze langwerpige groente ook gebruiken om een kledingstuk een andere kleur te geven. Je raadt het vast al: door wortels te gebruiken maak je je kleding in een mum van tijd (licht)oranje. 

Textiel verven met natuurlijke materialen in 5 stappen

Gek op wortelen? Je kunt deze langwerpige groente ook gebruiken om een kledingstuk een andere kleur te geven. Je raadt het vast al: door wortels te gebruiken maak je je kleding in een mum van tijd (licht)oranje. 

1. Fixeren

Voordat je textiel kunt gaan verven, is het handig om de stof te fixeren. Hierdoor behoudt de stof na het verven langer zijn kleur. Doe de stof in een bak met lauwwarm water en doe er een grote kop schoonmaakazijn en een grote kop keukenzout bij. Laat de boel minimaal een uur intrekken.

2. Ingrediënten koken

Pak vervolgens een pan en doe daar voldoende water in. Doe het ingrediënt naar keuze erbij en laat het water koken. Het duurt minstens een uur voordat er genoeg kleurstoffen zijn vrijkomen. Laat het ingrediënt doorkoken tot het water de gewenste kleur heeft. 

3. Filteren

Laat het mengsel daarna wat afkoelen en filter het gekleurde water met een zeef of een theedoek. Dit zorgt ervoor dat de stukjes van het ingrediënt uit het water gefilterd worden en alleen het gekleurde water overblijft. Verwarm het gekleurde water daarna opnieuw. 

4. Stof in de verf  

Zet de hittebron uit en leg de stof in de natuurlijke verf. Laat intrekken tot de stof de gewenste kleur heeft. Roer het water af en toe door. 

5. Afspoelen

Haal de stof uit de natuurlijke verf en spoel de stof af met koud water. Laat de stof drogen, waarna je het resultaat kunt zien. Het kledingstuk kun je daarna op dertig of veertig graden wassen met wasmiddel voor wol of fijne was. 

Op het boodschappenlijstje 

Meer zoals dit:

aardappel ovenschotel

Van ovenschotel tot soep: 3 x aardappel toevoegen voor extra volume

Van ovenschotel tot salade: met deze tips maak je de lekkerste gerechten extra vullend met behulp van de aardappel. Goedkoop, makkelijk en voedzaam

Verder lezen
rode wijn

Rode wijn: dit moet je weten

Drink je graag rode wijn? In dit artikel lees je alles over rode wijn. Van een goede rode wijn tot het bewaren van rode wijn – en alles daar tussenin.

Verder lezen
brunchplank pasen

Budgetbrunchplank onder de 5 euro per persoon

Een brunchplank is altijd een goed idee. Zelf een brunchplank maken die ook nog betaalbaar is? Lees hier hoe.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch